Berta Sándor

Többet fizetnének az emberek a környezetbarát PC-kért

Egy felhasználó körülbelül két vagy három évente cseréli le a számítógépét. A Greenpeace környezetvédő szervezet legújabb felmérése szerint az emberek többsége hajlandó lenne az átlagosnál többet fizetni egy öko-PC-kért.

A szervezet felmérése szerint a mexikói felhasználók hajlandóak lennének akár 181 euróval többet fizetni egy számítógépért, ha az a jelenleginél kisebb mértékben terhelné meg a környezetet. Hasonlóan sokat áldoznának egy környezetbarát PC-ért a kínaiak is, az ő esetükben a felár 158 euró lenne. Ez az összeg Németországban 47 euró, Lengyelországban 56 euró, míg a Fülöp-szigeteken "csak" 69 euró lenne. Németországban az emberek 54, Mexikóban 78, Kínában 81, míg Thaiföldön a felhasználók 84 százaléka vásárolna öko-számítógépet, ha módja és lehetősége nyílna rá. A Greenpeace összesen 9042 embert kérdezett meg Indiában, Kínában, Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken, Nagy-Britanniában, Németországban, Lengyelországban, Mexikóban és Brazíliában.

A Greenpeace által elvégzett, kilenc országra kiterjedő felmérésből kiderült az is, hogy egyöntetű az emberek véleménye abban a tekintetben, hogy a használt PC-k és a számítástechnikai alkatrészek kezelése, raktározása, összegyűjtése a kereskedők feladata. Mint ismeretes, tavaly augusztus óta az Európai Unióban a gyártók kötelesek ingyen összegyűjteni és elraktározni a kimustrált, régi elektromos készülékeket. Ezt a már 2002-ben az Európai Parlament által elfogadott elektromos hulladékról szóló irányelv írja elő.


A régi elektromos készülékek felhalmozódása és összegyűjtése világszerte egyre égetőbb problémát jelent. Minél kisebb egy termék élettartama (és ez napjainkban igencsak csökken), annál hamarabb kerül a szemétdombra, ahol károsítja a környezetet a benne lévő műanyagokkal és nehézfémekkel. Súlyosbítja a helyzetet, hogy egyre több olyan termék kerül a piacra - például az MP3-lejátszók, mobiltelefonok stb. -, melyeknek az élettartama ritkán több egy évnél. Az ENSZ Egyetem kutatói 2004-ben kiszámolták, hogy egy PC előállításához súlyának tízszeresére van szükség kőolajból és vegyi anyagokból. Csak az Egyesült Államokban évente 30 millió számítógépet dobnak ki az emberek és a cégek. Ausztriában évente 80 000 tonna elektromos hulladék keletkezik. A szemétdombokra kerülő nehézfémek és káros anyagok (ólom, higany stb.) 70 százaléka származik valamilyen szórakoztatóelektronikai vagy háztartási készülékből, illetve számítógépből.

Néhány gyártó már jelezte a Greenpeace-nek, hogy készek együttműködni vele a kevesebb károsanyag-felhasználás érdekében. A Dell például 2009-ig minden PVC- és brómalapú készülékét törli a termékpalettájáról. Hasonló bejelentéseket tett többek között a Hewlett-Packard, a Sony, a Nokia, a Samsung és a Sony Ericsson is.

A Greenpeace ugyanakkor még várja az Acer, az Apple, a Fujitsu-Siemens, az IBM, a Lenovo, a Panasonic, a Siemens és a Toshiba vezetőinek válaszát a kezdeményezéssel kapcsolatban. Hiába lép érvénybe ugyanis idén júliustól az Európai Unió adott jogszabálya, amely szerint tilos a kadmium vagy az ólom felhasználása az elektromos készülékekben, és hiába vonatkozik ez az előírás a nem európai uniós, de az EU területére szállító államokra is, ez még mindig túl kevés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittao #24
    Számold hozzá, hogy nem csak a lakosságnál, hanem a termelő iparban is keletkezik e-hulladék, valamint a szolgáltatóknál is jelentős mennyiség.
    A lakosságnál keletkező hulladékokat nem szabad lebecsülni, mert ahhoz, hogy a 2008-as 40000 tonna begyűjtött e-hulladék teljesüljön, szükséges a lakosság is.

    (csak példaként, Budapesten egy év alatt a lakosságtól kb. 4-500 tonna begyűjthető. Amint azonban ez mindenki által elfogadottá válik, akkor ez a szám mehet jóval feljebb is)

    W
  • Yv@n #23
    Nem tisztán vágom a témát, de Én szerintem nem 'termelek' 4kg e-hulladékot/év. Úgyhogy nem vágom hogy jönne össze az 5fős családomra számolt 20kg évi cucc.
  • palcsika #22
    szarok a környezetre a lényeg a teljesítmény
  • Wittao #21
    Jah, és a sok kis környezetszennyezésből kialakul a nagy környezetszennyezés, tehát mindent csírájában kell elfolytani. Sajnos még fel kell nőnünk területileg tőlünk nem is olyan messze fekvő országokhoz (pl. skandinávok), akik nagyon fontosnak tartják ezeket a problémákat.
    Magyarországon a 2008-as cél, hogy 4 kg/fő/év e-hulladékot gyűjtsenek be, nyögvenyelősen talán sikerülni fog.
    ( csak zárójelben merem megjegyezni, hogy a dánok 12 kg/fő/évet terveznek, a szomszéd Ausztria pedig már évekkel ezelőtt teljesítette a 4kg-os -számunkra- álomhatárt)

    W
  • Wittao #20
    Ha veszel egy elektromos -és elektronikai berendezést, akkor a vele funkciójában azonos használt v. hulladékká vált berendezést kötelesek visszavenni. Természetesen 1-et 1-ért cserébe.

    A legtöbb kereskedő azonban úgy dönt, hogy a kihelyezett konténerbe bárki bármilyen és bármennyi e-hulladékot beletehet.

    A törvény, amire gondolsz: 264/2004 (IX. 24.) Korm. rendelet

    A környezetszennyezés nincsen letudva, mert nagyon sok hulladék nem ezekben az edényekben végzi, hanem a kommunális hulladékban :( (még rosszabb esetben valamelyik erdőben...)

    A "geci állam" pontosan azt szeretné, ha ezek a gyártók fizetgetnék a hasznosítási, valamint a termékdíjat, de a gyártókat sem kell félteni.
    És akkor még azt sem mondtam, hogy vannak gyártók, akik magasról tesznek ezekre a jogszabályokra...
  • blaze #19
    Nemrég hoztak egy törvényt, ha jól tudom: kötelesek a számtech-boltban az ott vásárolt hulladékot átvenni. Ezzel tulajdonképpen a környezetszennyezés le is van tudva.
    Miért megint minket akar ez a geci állam lenyúlni?
    A környezetszennyezésről meg csak annyit, hogy vannak ennél sokkal környezetszennyező dolgok is (pl.: 20-onakárhány éves ifa, ikarusz stb.)
  • 12346 #18
    jó.. de pl egy mixeren, vagy egyéb háztartási eszközön nem tom mi avulhat el.. ugyanazt a célt szolgálták a sok évvel ezelőttiek is.
    egyébként meg a telóknál most nagyon látszik a fogyasztásra való kényszerítés. én egy x éves 8310-essel járkálok, + itt figyel egy régi 8850-es. igaz, nincs benne szopógép, meg házimozi, de nem hibázik soha. ezzel szemben asszony az elmúlt 2 évben nem tom hányadik csodatelóját cserélgeti le, mert fost nem érnek. és nem nóném telók, mielőtt erre utalna vki^^
  • azirafael #17
    Ki nem szarja le a környezetszennyezést ha egy virtuális világban élünk?
  • AgentKis #16
    Szép kezdeményezés lehetne a gépeg fogyasztásának csökkentése (főleg a számítógépek esetén), mondjuk a hatásfok növelése útján. Egy lényegesen kevesebbet fogyasztó gépet szívesen vennék. Míg a károsanyag mizériát nem nagyon értem, mert ezek az anyagon nem csak károsak, de drágák is. Megfelelő módon való kinyerésük nem kis haszonnal kecsegtet, nem értem mért nekem kellene ezért fizetnem.
  • ttt ttt #15
    Én pedig 1 fillérrel sem fizetnék többet. Mindig a felhasználóra terhelnek minden többletet. Fizessék csak meg a gyártók, ha már nem képesek környezetbarát(abb) anyagokat használni, újra hasznosítani.
    Persze, tudom úgy is be fogják építeni az áraikba.....