Gyurkity Péter

Robbanás előtt a PC-újrahasznosítás?

Az IDC kutatócég szerint a használatban lévő személyi számítógépek száma megközelíti a 800 milliót, miközben a növekedés üteme nem lassul. Ez egyre inkább jelzi az újrahasznosítás jelentőségét.

A kutatócég szerint a PC-ipar az elmúlt három évtizedben húzóágazatként nagyban hozzájárult a növekedés fenntartásához. Az otthoni felhasználók körében természetesen az internet, a szórakozási lehetőségek segítették elő az elterjedést, míg a vállalatoknál a modernizálás, a termelékenység növelése játszott fontos szerepet. A tavalyi év végén világszerte már 749 millió asztali számítógépet használtak, igaz, ennek egyharmadát az Egyesült Államokban.

"Számítógépek millióit fogják lecserélni, amelyeket a megfelelő módszerrel kell szétszerelni és újrahasznosítani. Egy részük az ágazatban marad, míg a többit egyéb területeken használják majd fel, vagy megsemmisítik" - mondta David Daoud, a negyedéves jelentésért felelős csoport vezetője. Számításaik szerint az amerikai háztartások 65 százalékában használjak PC-t, míg a vállalatoknál gyakorlatilag teljesnek mondható a lefedettség. Ez természetesen jóval maga mögött hagyja a világ többi részének eredményét, így ezen a területen is az USA kénytelen eljátszani az úttörő szerepét. Márpedig nem állnak valami fényesen, hiszen a vállalatok mindössze 37 százaléka léptetett életbe szabályokat az újrahasznosítással kapcsolatban.

A kérdés elhanyagolásának következményeiről már beszámoltunk: a használt PC-k tömeges kivitele kevés eredménnyel jár, annál nagyobb szeméthegyeket alkot viszont a szegényebb afrikai és ázsiai országokban. Ezzel természetesen a feladó mentesül az újra­hasz­no­sítás gondja alól, ám eköz­ben óriási problé­mákat okoz a világ több pont­ján, ami egyáltalán nem vall felelősség­teljes gondolkodásra.

Amint arról több alkalommal beszámoltunk, a kérdés még az Európai Unióban is gondot okoz. A hazai jogszabályban, a kötelezettséggel, illetve az újrahasznosítással kapcsolatos kérdésekben segít eligazodni az elektrohulladék.hu, ahol egyúttal a következő évekkel kapcsolatos terveket és EU-előírásokat is megtaláljuk. Ebből kiderül, hogy Magyarországnak a 24 hónapos haladéknak köszönhetően csak 2008 végére kell teljesítenie az Uniós követelményt, ami évi 40 000 tonna elektronikus hulladék begyűjtését jelenti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #5
    es ha futarral kihozzak, akkor ugyanugy el is viszik? :)
  • Yv@n #4
    Ahogyan összerktad szét is szedheted. Eztán a forgalmazó, akitől adott alkatrészt vetted oldja meg.
  • fflx #3
    azert az nem minden esetben mondhato el, hogy valaki egy konkret cegtol veszi a szamitogepet

    nekem pl 3 cegtol jonnek ossze a dolgaim a gepbe (es megtobb gyartotol)

    most akkor melyik fogja a vegen - par ev mulva - az egesz szemetkupacot ujrahasznositani? vagy legalabb artalmatlanitani?
  • Pharaoh #2
    Úgy kéne, mint a mobilnál, a gyártó köteles visszavenni és újrahasznosítani.
  • Snecie Smicie #1
    -.-