Gyurkity Péter

Ismét csúszik az újrahasznosításról szóló uniós törvény

Az Európai Bizottság figyelmeztetése ellenére a brit kormányzat egy éven belül nem tervezi a szabályozás ratifikálását, így a gyártók felelősségét kiterjesztő egységes jogszabály tovább csúszik.

A múlt hónapban beszámoltunk arról, hogy az Európai Bizottság határozott jogi ellenlépésekkel fenyegette meg Nagy-Britanniát és másik hat EU-tagországot, amiért elhanyagolják az újrahasznosítást. A hét renitens tagország - Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Észtország, Finnország, Görögország, Málta, valamint Lengyelország - fő bűne, hogy a mai napig nem alkalmazták az Európai Unió fő direktíváját az elektronikus szemét újrahasznosításával kapcsolatban. Márpedig erre bőven volt idejük, hiszen a Waste Electrical and Electronic Equipment direktívát az Európai Parlament még 2003 januárjában fogadta el, és az uniós hivatalok már jó ideje sürgetik átvételét és alkalmazását.

A direktíva pontos határidőt állított fel, eszerint 2006. december 6-ig az EU tagországoknak - mind a 25-nek - el kell érniük a lakosonként évente begyűjtendő átlagosan 4 kg elektronikai hulladék-mennyiséget. Meglehetősen kevés idő áll tehát rendelkezésre, és rengeteg a teendő. Jelenleg ugyan az európai teljes szemétmennyiségnek (évente 2 milliárd tonna) mindössze 4%-a elektronikai termékből adódó hulladék, azonban ez az arány 2-3-szor nagyobb ütemben növekszik, mint bármely más szeméttípus mennyisége.

Többszöri halasztgatás után most úgy tűnik, hogy az egységes szabályozás bevezetését ismét elhalasztják, mégpedig újra a brit fél ellenkezése miatt. A Kereskedelmi és Ipari Minisztérium ezúttal újabb hat hónapos késedelemről számolt be, mégpedig a szükséges infrastruktúra hiányára hivatkozva. A direktíva eredetileg ebben a hónapban lépett volna életbe, ám a minisztérium márciusban jelezte, hogy erre januárig semmiféleképpen nem kerülhet sor. "A direktíva a környezetet károsító elektronikai hulladék megfelelő és hatékony kezeléséről szól. Igen nehéz megfelelnünk az előírásoknak, de mindenképpen szándékunk, hogy ez minél előbb teljesüljön" - szögezte le Malcolm Wicks, a minisztérium első embere.

Magyarország már korábban haladékot kapott az Európai Uniótól a direktíva életbe léptetésére, mivel a magyar ipari és szolgáltatási szféra felkészültségi foka nem kielégítő. Jelenleg is tart azonban a felzárkózási folyamat: a visegrádi országok zöldminiszterei júniusban a hulladékok újrahasznosítását célzó európai uniós előírásokról, valamint a zöldberuházások közösségi finanszírozásáról tárgyaltak.

A lengyelországi találkozón hazánkat Persányi Miklós miniszter és Haraszthy László helyettes államtitkár képviselte. A környezetvédelmi miniszterek a többi közt a klímaváltozás, az elektronikus hulladékok, a roncsautók, valamint a csomagolási hulladékok aktuális kérdéseit vitatták meg. Kiemelt figyelmet kapott az EU-s alapok felhasználása, valamint a vegyi anyagok használatának engedélyezése és korlátozása is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #10
    lobbizik az elenérdekelt oldal ...
  • atlagember #9
    A múltkor láttam egy ifát, a platója tele volt hányva monitorokkal. Kiváncsi lettem volna, hogy hova vitte?
  • szombi #8
    Ja, és ezek nagyobbrészt sztereó végfokok...
  • szombi #7
    Mi a probléma?
    tele vannak használható dolgokkal ezek a ,,hulladékok''!
    Például a tévékben komplett, 30W-100W - os végfokok vannak, amikre már csak a bemenetet,
    a tápfeszkót és a hangfalkimenetet kell kötni. Ja és sokkal tisztább hangot adnak, mint bármelyik kínai PMPO-speaker...
  • DanyyX #6
    Azért egy teherautóval elvinnék én is roncs cuccokat. Alkatrészbányának jól jöhet...
  • h4x0r #5
    Pl. a tonerek szelent tartalmaznak. A nyakokban is lehet sokfele szarsag.
  • Punkerwork #4
    szervezetten elég sikeres, külföldön van több cég aki azzal foglalkozik hogy a nemesfémeket nyerik ki a roncs gépekből, és mivel évek óta csinálják valszeg meg is éri nekik.
  • pemga #3
    Jaja, koncentrált nehézfémtartalma van. Régebben voltak kukázók, akik a nemesfémek miatt gyűjtötték és megpróbálták kinyerni belőle :). Nem tudom végülis mekkora sikerrel.
  • Feriboy #2
    Pl azért mert ólmot tartalmaznak, meg a műanyag nem is bomlik el csak több száz év alatt meg hasonlók miatt veszélyesek, gondolom én
  • Caro #1
    Valaki felvilágosítana, hogy miért is veszélyes hulladákok az elektronikai eszközök?