Gyurkity Péter

Újrahasznosítás: a gyártók szerint tájékozatlanok a vásárlók

Erre hívja fel a figyelmet a brit elektronikai gyártókat tömörítő szervezet, amely felmérésében arra a következtetésre jutott, hogy a vásárlók nem elég tájékozottak az uniós direktívával kapcsolatban.

Az 53 vezető brit gyártó által alapított, meglehetősen hosszú nevű Recycling Electrical Producers’ Industry Consortium (REPIC) arra volt kíváncsi, hogy vajon a vásárlók mit gondolnak az Európai Unió által bevezetni kívánt WEEE direktíváról, annak követelményeiről és hatásairól. Felmérésük kiábrándító eredménnyel zárult: a megkérdezettek - egészen pontosan 2345 fő - 84 százalékának fogalma sem volt a rendelkezésről, így érdemben nem tudott hozzászólni a témához. Márpedig a gyártók szerint minimális tudásra szükség van, hiszen az újrahasznosítás terén az állampolgárokra ugyanúgy felelősség hárul.

A környezetvédelmi szabályozásról már több alkalommal is beszámoltunk. A Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) limitálja az alkatrészekben felhasználható veszélyes kémiai anyagok mennyiségét, és kötelezővé teszi a piac nagyobb résztvevői számára, hogy fizessenek a termékeik begyűjtéséért, válogatásáért, és azok esetleges újrahasznosításáért. Erre a szemétlerakó helyek szűkössége, illetve az elektronikai hulladék mennyiségének rohamos növekedése miatt van szükség. Számítások szerint a teljes IT-szektornak két évtizeden át csaknem 20 milliárd dollárjába fog kerülni, hogy megfeleljen az új EU szabályozásnak. Nem csoda, hogy több ország vonakodik bevezetni, és mindenáron igyekszik újabb halasztást kiharcolni.

A REPIC felmérése szerint a szigetország lakosságának fele még mindig habozás nélkül a szemétbe dobja a különböző háztartási eszközöket, mindössze egytizedük törekedik az újrahasznosítási lehetőségek igénybevételére. Ennek ellenére a legtöbben határozott véleménnyel rendelkeznek arról, hogy milyen módon kellene végrehajtani a begyűjtést és elvitelt. "A felmérés megmutatta, hogy mindig sokat kell tennünk a vásárlói öntudat kialakításért" - összegezte véleményét Phil Morton, a REPIC első embere. Az arány a nagyobb készülékeknél - hűtők, mosogatógépek, stb. - a legjobb: itt a vásárlók 27 százaléka várja el a forgalmazótól, hogy elszállítsa a feleslegessé vált, elöregedett példányokat.

Hazánk már korábban jelentős haladékot kapott az Európai Uniótól. A magyar ipari és szolgáltatási szféra ugyanis nem volt felkészülve az EU-csatlakozás követelményeinek teljesítésére, bár a piacon már megjelentek a hulladékhasznosításban érdekelt cégek. Az újrahasznosítás terén meglehetősen rosszul álltunk és állunk most is: az évente keletkező 100-120 ezer tonna elektromos és elektronikai veszélyes hulladék mindössze 10 százalékát hasznosítják újra, a mennyiség viszont mintegy 8 százalékkal nő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dr4gonlord #2
    Jaja, az én villanyborotvám használati utasításában is lépésről lépésre benne van, hogy hogy szedjük apró darabokra, és szelektíven dobjuk ki, stb... És az is igaz, hogy rengeteg ember cseszik elolvasni a manualt, aztán meg nyavajog, hogy mivan. RTFM! Jó lenne ez a szelektív hulladkékgyűjtés, ha mondjuk a szemeteskocsiban nem kevernék újra össze, lenne sok helyen szelektív kuka, stb.
  • waterman #1
    sajna le vagyunk maradva.. bár ez csak tőlünk függ. vannak azért ahol igen komolyan veszik a környezetvédelem/újrahasznosítás dolgot. nemrég vettem egy villanyborotvát és lépésről lépésre le van írva a használíti útmutatóban, hogy az aksit hogyan bányásszam ki belőle majd és hogy mit kezdjek vele, ha majd egyszer kiselejtezem a borotvát.
    a gond szerintem ott kezdődik, hogy el sem olvassuk a készülékhez kapott papírokat és hogy magasról teszünk rá, hogy mit hová dobunk ki. itt tornyosul mellettem két szatyornyi pillepalack, kupak nélkül, összetaposva. a szelektív hulladékgyűjtés a minimum amit a környeztünk érdekében meg kéne tennünk. (az megint furcsa dolog, hogy a gyűjtőkamionnak egyetlen platója van és amit nagy nehezen szétgyűjtögetnek az emberek az ott újra egybekerül...)