Berta Sándor

Németország: indul az újrahasznosítás

A kontinens egyik vezető államában pénteken lép életbe az az európai uniós irányelv, amely szerint a jövőben meghatározott helyeken össze kell gyűjteni az elektronikai alkatrészeket.

Az intézkedés célja egyrészt a környezetvédelem, másrészt a megunt, elavult alkatrészek újrahasznosítása. Az illetékesek összesen 2500 gyűjtőhelyet jelöltek ki szerte Németországban. A felhasználóknak itt kell péntektől leadniuk a megunt vagy kidobásra ítélt elektronikai készülékeket, legyen szó televízióról, számítógépről, monitorról, billentyűzetről vagy kenyérpirítóról. A hagyományos szemétlerakókban ezentúl tilos lesz az elektronikai alkatrészek és eszközök tárolása. Aki figyelmen kívül hagyja a rendelkezést, az komoly pénzbüntetésre számíthat.

Németországban évente átlagosan 1,8 millió tonna elektronikai szemét keletkezik. A szemétdombon landoló alkatrészekben vannak a környezetre veszélyes anyagok (ólom, azbeszt, higany stb.) éppúgy, mint műanyagok vagy értékes fémek (arany, ezüst stb.). Ráadásul az alkatrészek egy része, a bennük található anyagok miatt újrahasznosítható lenne. Erre azonban - pont a vegyes gyűjtés miatt - eddig nem igazán volt mód.

A legnagyobb problémát azonban továbbra is annak a kérdésnek az eldöntése jelenti, hogy ki fizesse a tárolás és az újrahasznosítás díját? Korábban az volt az általános vélemény, hogy az elektronikai és számítógépgyártók állják a "cechet", azonban mostanában egyre több olyan véleményt lehet hallani, hogy a díj legyen része a közműdíjaknak és így az adott települések, illetve maguk az állampolgárok fizessék meg.

A német Elektrotechnikai és Elektronikai Ipari Szövetség (ZVEI) szerint a tárolás, a szállítás és az újrahasznosítás díja együttesen elérheti majd akár az évi félmilliárd eurót is. A számítások szerint egy televízióra lebontva ez az összeg 10, egy hűtőszekrény esetében 15 euró lenne. Szakértők szerint előfordulhat az is, hogy a gyártók kisebb vagy nagyobb áremelést hajtanak végre, hogy így kompenzálják a díj fizetéséből adódó bevételkiesést. A Német Város- és Település Szövetség (DStGB) illetékesei szerint pedig előfordulhat, hogy a szemétdíj évi 4 euróval fog emelkedni.

A PC Welt német híroldal információi szerint a DStGB kifogásolta azt is, hogy a tízezer, díjfizetésre kötelezett gyártónak eddig csupán csak a fele vállalta a hivatalos szerveknél, hogy át-, illetve visszaveszi és összegyűjti az elektronikai szemetet. Ez mindenesetre elgondolkodtató. Az Európai Uniót azonban a részletek nem érdeklik. Csupán egy a cél: tűnjenek el az utcákról és a szemétlerakokból az elektronikai hulladékok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #1
    Helyes,nálunk is ezt kéne.