24
  • Wittao
    Számold hozzá, hogy nem csak a lakosságnál, hanem a termelő iparban is keletkezik e-hulladék, valamint a szolgáltatóknál is jelentős mennyiség.
    A lakosságnál keletkező hulladékokat nem szabad lebecsülni, mert ahhoz, hogy a 2008-as 40000 tonna begyűjtött e-hulladék teljesüljön, szükséges a lakosság is.

(csak példaként, Budapesten egy év alatt a lakosságtól kb. 4-500 tonna begyűjthető. Amint azonban ez mindenki által elfogadottá válik, akkor ez a szám mehet jóval feljebb is)

W
  • Yv@n
    Nem tisztán vágom a témát, de Én szerintem nem 'termelek' 4kg e-hulladékot/év. Úgyhogy nem vágom hogy jönne össze az 5fős családomra számolt 20kg évi cucc.
  • palcsika
    szarok a környezetre a lényeg a teljesítmény
  • Wittao
    Jah, és a sok kis környezetszennyezésből kialakul a nagy környezetszennyezés, tehát mindent csírájában kell elfolytani. Sajnos még fel kell nőnünk területileg tőlünk nem is olyan messze fekvő országokhoz (pl. skandinávok), akik nagyon fontosnak tartják ezeket a problémákat.
    Magyarországon a 2008-as cél, hogy 4 kg/fő/év e-hulladékot gyűjtsenek be, nyögvenyelősen talán sikerülni fog.
    ( csak zárójelben merem megjegyezni, hogy a dánok 12 kg/fő/évet terveznek, a szomszéd Ausztria pedig már évekkel ezelőtt teljesítette a 4kg-os -számunkra- álomhatárt)

W
  • Wittao
    Ha veszel egy elektromos -és elektronikai berendezést, akkor a vele funkciójában azonos használt v. hulladékká vált berendezést kötelesek visszavenni. Természetesen 1-et 1-ért cserébe.

A legtöbb kereskedő azonban úgy dönt, hogy a kihelyezett konténerbe bárki bármilyen és bármennyi e-hulladékot beletehet.

A törvény, amire gondolsz: 264/2004 (IX. 24.) Korm. rendelet

A környezetszennyezés nincsen letudva, mert nagyon sok hulladék nem ezekben az edényekben végzi, hanem a kommunális hulladékban :( (még rosszabb esetben valamelyik erdőben...)

A "geci állam" pontosan azt szeretné, ha ezek a gyártók fizetgetnék a hasznosítási, valamint a termékdíjat, de a gyártókat sem kell félteni.
    És akkor még azt sem mondtam, hogy vannak gyártók, akik magasról tesznek ezekre a jogszabályokra...
  • blaze
    Nemrég hoztak egy törvényt, ha jól tudom: kötelesek a számtech-boltban az ott vásárolt hulladékot átvenni. Ezzel tulajdonképpen a környezetszennyezés le is van tudva.
    Miért megint minket akar ez a geci állam lenyúlni?
    A környezetszennyezésről meg csak annyit, hogy vannak ennél sokkal környezetszennyező dolgok is (pl.: 20-onakárhány éves ifa, ikarusz stb.)
  • 12346
    jó.. de pl egy mixeren, vagy egyéb háztartási eszközön nem tom mi avulhat el.. ugyanazt a célt szolgálták a sok évvel ezelőttiek is.
    egyébként meg a telóknál most nagyon látszik a fogyasztásra való kényszerítés. én egy x éves 8310-essel járkálok, + itt figyel egy régi 8850-es. igaz, nincs benne szopógép, meg házimozi, de nem hibázik soha. ezzel szemben asszony az elmúlt 2 évben nem tom hányadik csodatelóját cserélgeti le, mert fost nem érnek. és nem nóném telók, mielőtt erre utalna vki^^
  • azirafael
    Ki nem szarja le a környezetszennyezést ha egy virtuális világban élünk?
  • AgentKis
    Szép kezdeményezés lehetne a gépeg fogyasztásának csökkentése (főleg a számítógépek esetén), mondjuk a hatásfok növelése útján. Egy lényegesen kevesebbet fogyasztó gépet szívesen vennék. Míg a károsanyag mizériát nem nagyon értem, mert ezek az anyagon nem csak károsak, de drágák is. Megfelelő módon való kinyerésük nem kis haszonnal kecsegtet, nem értem mért nekem kellene ezért fizetnem.
  • ttt ttt
    Én pedig 1 fillérrel sem fizetnék többet. Mindig a felhasználóra terhelnek minden többletet. Fizessék csak meg a gyártók, ha már nem képesek környezetbarát(abb) anyagokat használni, újra hasznosítani.
    Persze, tudom úgy is be fogják építeni az áraikba.....
  • Béla bácsi
    "például az MP3-lejátszók, mobiltelefonok stb. -, melyeknek az élettartama ritkán több egy évnél"
    Ufff. Az én mobilom 5 éves. Igaz nekem egy telefon csak telefonálásra, meg sms-re kell.
  • Caro
    Ezért volt jobb a terminálos rendszer.
    Csak annak meg megvannak a maga korlátai.
  • Wittao
    Ezt az egybeborítom az egészet, ha beértem a szeméttelepre c. téveszmét jó lenne, ha egyszer, s mindenkorra levetkőznénk. A kommunális huladékok esetén volt ez így, míg a szelektív hulladékgyűjtést tesztelték. Nem is volt a megfelelő berendezés a szétválogatott frakciók további feldolgozására.
    Egyébként meg ugye te sem hiszed, hogy az összegyűjtött e-hulladékot (mert most erről van itt szó) bármivel is összeborítják????
  • Alfa Of NS
    "9k embert kérdeznek meg egy milliárdokat érintő kérdésben. Ez valóban reális felmérés lehet akkor ugyebár..."

Realisnak tunnik. Egy orszagban, ha megfeleloen valasztanak ki 1000 embert, akkor ugyanolyan eredenyre jutnak, mind ha egymilliot kerdeznenek. Kilenc orszagban volt a felmeres, tehat a 9e korrektnek tunik.
  • BiroAndras
    "ndk mp3 lejátszót a népnek! bezzeg a szoci remekek 15-20 után pálltak le, és dobálódtak ki"

Sokszor nem elromlanak a dolgok, hanem egyszerűen elavulnak. A légtöbb régi, akár 15-20 éves számítógép még remekül megy, csak épp nár nincs sok értelme használni.
  • waterman
    a legszebb abban a 9000 ezer emberben, hogy 9 különböző országból, amik nem éppen san-marino népességűek ugyebár.. ha nem a belváros bugyraiban csövező techno-hippiket kérdeznték volna akkor szerintem mexikóban még el is kergetik a greenpeace-eseket.. mexikóváros agglomerációjában ugyanannyian élnek pl sátorban meg ponyva alatt mint amennyien magában a városban. hát szerintem m*rhára sz*rn*k bele, hogy menniyre környezetszennyező valami..
    de most nem is róluk van szó. de pont a mexikói felhasználók lennének hajlandók 181 euróval többet fizetni, hogy környezetbarát terméket vegyenek. szép! a szomszédom ennyiből egy komplett számítógép belsőt vett. 181 euro még barátok közt is szééépen befed egy 7600gt-t..
    amig meg a szelektiv hulladekgyujtes a gyujtesig szelektiv, utána meg ugyanarra a platóra borítják, mikor ürítik a konténereket (dunaföldvár rulZ..) addig nekem ne hápogjanak a környezetvédelemről.
    különben támogatok minden környezetvédelmi törekvést, csak rühellném, ha engem lehúznának máshol meg (pl amerika - kyoto? volt már ott?) tesznek magasról mindenre. mert hiába nem mosom a tóban a kocsim, ha a szomszédom odaáztatja az ifa-ját.. szvsz. peace.
  • Sir Quno Jedi
    9k embert kérdeznek meg egy milliárdokat érintő kérdésben. Ez valóban reális felmérés lehet akkor ugyebár...
  • Wittao
    Itt azért szó van a veszélyes anyagok felhasználásáról is, ezt nem befolyásolja az, hogy mennyit vesznek meg az adott készülékből...

A gyártók mind a mai napig ezeket a költségeket a vásárlókra terhelik, csak nem jelenítik meg elkülönített díjként (tisztelet a kivételnek)

W
  • Cruzifix
    Hehehe.
    Nekem kb 3éve van ugyanaz a gépem. (najó, vannak dolgok, amiket kicseréltem, mert ki Kellett!! cserélni! Hacsaknem még most is a BruceLee C64-es emu progival játszanék szabadidőmben):P
  • Gerygrey
    neked elég, én viszont szeretek netezni a mobilon, meg itt a 3G úgyhogy lassan lecserélem a P900-at egy 3G-s tipusra. Viszont nekem még sosem jutott eszembe régi telefont vagy PC-t a kukába dobni, amit nem tudok eladni azt elrakom emlékbe, hátha 25-30 év múlva sokat ér majd egy működőképes PI-es gép vagy egy Nokia 3210 :)
  • mikloss
    Nekem 5 éves a mobilom... régi jó kis alcatel, eddig csak egyszer kellett benne akksit cserélni, az a fő hogy lehet vele telefonálni meg sms-ezni és kész ez bőven elég!
  • Caro
    Nem ő, hanem ez a mindenkibe belesulykolt fogyasztási kényszer.
  • szombi
    Arról csakis te tehetsz.
  • 12346
    ndk mp3 lejátszót a népnek! bezzeg a szoci remekek 15-20 után pálltak le, és dobálódtak ki^^ most meg meg föl se ismerem a porszívót itthon, olyan sűrűn cserélődik-.-