Berta Sándor

Sok a felesleges email

Az e-mail előnyeit aligha kell ecsetelni. Napjainkban már nem csak a magánszemélyek használják, de a cégek is hivatalos leveleiket elektronikus úton bonyolítják. Azonban szakemberek szerint az e-mailek jelentős részének megírása felesleges.

Egy elektronikus levél megírása energiában és időben körülbelül a tizede egy hagyományos levél megírásának, míg a két megoldás között jelentős különbségek vannak a kézbesítés idejében is. "Ma az, hogy valaki megír egy elektronikus levelet teljesen természetes dolognak számít. Azonban pont az egyszerűsége és az előnyei miatt sokan szinte mániákus e-mail írókká válnak. Az elektronikus levelek jelentős részére azonban egyáltalán nem is lenne szükség" - nyilatkozta Lis Droste, frankfurti illemtanár. "Szerintem mindenki egyetért velem abban, hogy postafiókjainkat szabályosan ellepi az elektronikus szenny. Én például a beérkező e-mailek kétharmadát azonnal törlöm, mert spamküldemények vagy vírust tartalmaznak. A legjobb azonban az lenne, ha ezeket az elektronikus leveleket el sem küldenék" - fűzte hozzá Lis Droste.

"Úgy vélem, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy ma a digitális technika lehetővé teszi, hogy akár e-mailek millióit küldjük el rövid idő alatt. Ez főleg a nagy sávszélességű hálózatoknak köszönhető. Sajnos, mindezt elsősorban a spamerek használják ki. Amikor én az 1980-as években elkezdtem e-mailezni, még ismeretlen fogalom volt a spam. Ma már az elektronikus levélforgalom többsége ilyen küldeményekből áll. Félő, hogy hamarosan ez a szennyáradat el fogja tömíteni a világháló minden vezetékét" - vélekedik Gundolf Freyermuth író és kiberkultúra-szakértő, a Kölni Filmművészeti Főiskola professzora.

"A legtöbbet azok a cégek segíthetnének, akik haszontalan elektronikus körlevelekkel bombázzák a hálózatot. Ezeket az e-maileket inkább a helyi intraneteken keresztül kellene küldeni, így nem terhelnék le az amúgy is túlterhelt világhálót. Ezenkívül nem ártana racionalizálni és megnézni, milyen információkat is küldözgetnek a vállalatok, melyek ezek közül a valóban fontosak?" - tette hozzá Freyermuth.

A legnagyobb problémát azonban Arno Burger, a müncheni Planegg cég munkaszervezési vezetője szerint az jelenti, hogy egy e-mail elolvasása akár 2-3 perc időt is elvehet a munkaidőből. Amennyiben naponta csak 10 felesleges elektronikus levelet kap egy alkalmazott, az máris 20-30 perc kiesés. Ezáltal csökken a termelés, a munka hatékonysága. Arno Burger kiemelte a levelek rendszerezésének fontosságát, különben később átláthatatlanná válik az egész és szinte lehetetlen lesz megkülönböztetni a reklámlevelet a fontos céges e-mailtől. Burger ugyanakkor megjegyezte: aki úgy érzi, hogy képtelen úrrá lenni az elektronikus levéláradaton, az még mindig akkor jár a legjobban, ha a fontos ügyeit továbbra is személyesen vagy telefonon intézi, még akkor is, ha talán lassabb ez a megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gerygrey #11
  Én pusztán kényelem miatt nem írok kézzel. Egy időben leveleztem egy csajjal, mindketten szövegszerkeszrőt használtunk és szépen megformáztuk a leveleket, keretet, képeket raktunk rá, stb. Szerintem egy nyomtatott dokumentum is lehet ugyanolyan személyes és igényes, mint a kézzel írott (persze szigorúan magánlevélről beszélek), pláne az én "szépírásom"mal... :)
 • combat #10
  Attól függetlenül nem tart 10x tovább (mármint kézzel írni a levelet). Még 2x se nagyon. Főleg ha igényes és kulturált megfogalmazással ír vki.

  Biztonsági szempontból jó ötlet a kézírás teljes kerülése grafológiai elemzések miatt...

  De néha nagyon jól tud esni egy kézzel írott levél, nem olyan személytelen, összedobott vacak, mint az e-mailok többsége. Ha meg nyomtatott levelet küld valaki, aki nem jogi személy (cég), arról az érzésem, hogy azért küldi, mert nem tud olvashatóan írni.
 • Gerygrey #9
  Mi az a toll? Ja az a hosszú fekete valami amivel az írható DVD-kre írom rá hogy mi van rajta? :D

  Persze, valóban, erre nem gondoltam. Nem vagyok olyan nagyon fiatal, de nekem elég régóta a hagyományos levelezés = word + nyomtató, nem is tudom mikor írtam utoljára kézzel két sornál többet (talán az érettségin... 3 éve)
 • yves #8
  A cikkben főleg a munkahelyi/céges levelezésről van szó. Ott már az őskorban is (én is fiatal vagyok :)) minimum írógépet használtak.
 • Zoliz #7
  Majd rájön mikor ínhüvelygyulladást kap a sok gépeléstől mint sokan.
 • stremix #6
  Te ugye még nagyon fiatal vagy? És fogalmad sincs róla, hogy milyen dolog tollal megírni egy levelet egy darab papírra. Ugyanis ezt nevezik hagyományosnak, meg pedig azt amikor gépelés után megnyomod a "nyomtatás" gombot.
 • SymbioC #5
  Nem. Mert azzal, hogy megírtad a levelet, még nem végeztél: hajtogatás, boríték címzés és eljuttatni azon személyhez, aki majd ténylegesen feladja a postán (vagy neked kell). Ez már sokszorosa a "küld/fogad"-nak
 • pemga #4
  SpamAssassin egy másik portja, van benne plugin OE-hez és Outlook-hoz is.
 • pemga #3
  Annyival gyorsabban lehet gépelni :). Pláne, ha valami komplexebb írásképű nyelvet használsz (pl. japán, kínai). Az okfejtés több ponton hibás:

  1. A spam-eket, vírusos leveleket nem "írják", pontosabb nem úgy mint ahogy ő gondolja :). A küldő általaban nem is tud róla, hogy a gépéről tucatszám indulnak ki levelek.

  2. A nagy(obb)vállalatok általában saját béreltvonali hálózatot alakítanak ki telephelyeik (akár országok, kontinensek) között. Tehát ha látszólag az internetet is használják körlevelezésre, az mindvégig belül marad.

  A spam-ek, vírusok ellen tökjól lehet védekezni, a spamassassin (+egy OE plugin vagy a crm114 nagyon durva védelmet nyújt (99% feletti).
 • Gerygrey #2
  "Egy elektronikus levél megírása energiában és időben körülbelül a tizede egy hagyományos levél megírásának, míg a két megoldás között jelentős különbségek vannak a kézbesítés idejében is."

  A kézbesítési időben a különbséget aláírom, de miért tart 10x tovább megírni egy sima levelet mint egy e-mailt? Annyival messzebb van a "küld/fogad" gombnál a nyomtatás?