Specker Balázs

E-mailek a jövőnek

A világhálón dúló legújabb őrületek közé tartozik, hogy most már a felhasználók évekkel későbbre is küldhetnek maguknak e-maileket. A FutureMe.org - a többi hasonló lappal egyetemben - így kívánja konzerválni a pillanatot a jövő számára.

"A jövőnek szánt üzenet olyan lehetőség, amelyekre az emberek mindig is vágytak"- vélekedik Paul Staffo, az Institute for the Future, piackutató cég igazgatója az All Headline News oldalán. A 29 éves Matt Sly négy évvel ezelőtt ált elő a FutureMe.org alapötletével. Tanulmányai során gyakran javasolták neki, hogy írjon későbbi önmagának leveleket, kifejtve akkori érzéseit, gondolatatit. A kezdeményezés ebben az élményben gyökerezik.

Sly társával, Jay Patrikiosszal együtt hozta létre a vállalkozást, amelyre korántsem úgy tekint, mint egyfajta emlékeztetőküldő szolgáltatásra, hanem sokkal inkább hosszútávú lehetőségként tartja számon. Az oldal által kínált maximum "késleltetési idő" 30 év. Sly szerint a legtöbben 3 éven belülre időzítetik leveiket. A levelek többsége alapvetően két dolgot hívatott szolgálni: vagy arról szólnak mit csinált éppen tulajdonosuk, amikor írta őket vagy arról kérdezik majd az illetőt, sikerült-e elérnie, amire a múltban vágyott.

Nemrég a Forbes.com is nyilvánosságra hozta, hogy hasonló saját vállalkozásba kezd. Hat hét leforgása alatt több mint 140 ezer levél gyűlt össze. A levelek majdnem 20%-a 20 év körüli kézbesítésre lett beállítva, a többi kérelem rövidebb időre szólt. A Forbes a kezdeményezés sikeressége érdekében a Yahooval és a Codefix Consultinggal is társult.

Természetesen más hasonló szolgáltatások is fellelhetőek a világhálón. A myLastEmail.com vagy a LastWishes.com például azt ígérik halálunk után elküldik utolsó üzeneteinket szeretteinknek vagy ellenségeinknek. A szolgáltatók különböző társulásokkal, illetve backup alkalmazásokkal igyekeznek biztosítani a zavartalan kézbesítéseket, ám arra nincs garancia, hogy egy adott üzenet valaha is célba ér. A levelek útját a technológia változások mellett az üzleti élet kiszámíthatatlanságai, de akár spam szűrők is megnehezíthetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wolruf #19
    Amikor japánban voltam, a nemzeti múzeumban volt lehetőség, hogy írsz magadnak egy levelet az ottani képeslapok egyikére, és valamikor majd évekkel később elküldik. Akkor nagyon tetszett a dolog, élélmas magyar módjára rögtön nem is írtam magamnak. Pedig utólag belegondolva nagyon jópofa ötlet, hiszen a fene se tudja hogy oda kijutok-e mégegyszer. Ez az email annyira nem ugyanaz a hatás. Dehát...
  • Omega #18
    Most nem értem mi bajotok van. Nekem abszolut tetszik a dolog. A papírral, naplóval szemben például ez jóval titkosabb megoldás (elméletileg).
  • P3h3ly #17
    igazi kockáknak való szolgáltatás
  • assdf #16
    Ennél sokkal egyszerübb egy ösrégi módszer mégpedig az hogy naplót ir az ember... Olcsó, egyszerü és hatékony
  • smv #15
    Írjanak blogot...
  • Jack Bauer ahős #14
    Ugyanezt már évszázadok óta feltalálták. A címe: Napló
  • Venom1986 #13
    A jövőbe az lesz hogy mi a jövőböl küldünk emailt a múltba,gondoljatok csak bele email időutazás.
  • Flashy #12
    jaja, 91-ben ásták el asszem, de nem tudtam mi lett vele, nem láttam tévében.
  • Commandante #11
    Emlexik meg valaki arra, amikor valamelyik magyar TV szilveszterkor elasott egy kontenert, tele mindenfele cuccal (pl matyuska baba, meg az akkori 3-szori vasutaremelest megorokito vasutjegyek, stb.), azzal a cellal, hogy majd 5 ev mulva kiassa, es lesz nagy buli? A kontener szigetelese felmondta a szolgalatot, igy 5 ev mulva egy rakas elrohadt hulladekot astak ki a foldbol. Ennek is eleg lesz egy kekhalal...
  • Commandante #10
    Mindn bovli termekre van egy bovli vevo. Na ez igaz a szolgaltatasokra is...