Berta Sándor

Fájlcserélés e-mailben

A P2P-hálózatok fejlesztése - a film-, a szoftver és a zeneipar sorozatos támadásai miatt - napjainkban nem számít a legnyugodtabb munkának. Egy kis cég azonban mégis ezen a területen próbálkozik. és a sikerét bizonyítja, hogy az Intel is erkölcsi és ami lényegesebb, anyagi támogatásáról biztosította a fejlesztőket.

A Pando Networks látszólag semmiben sem különbözik sok más kis szoftverfejlesztő vállalkozástól. Az alkotóműhely azonban nemrég egy új ötlettel állt elő: az elektronikus levelezésen alapuló fájlcseréléssel. A vállalat által kifejlesztett szoftver egyaránt telepíthető Windows és MacOS operációs rendszerek alá.


A program használatához csupán egy ingyenes regisztrációra van szükség és utána bárki bárhová tetszőleges számú fájlt vagy adatot továbbíthat. A csavar csupán az, hogy nem csatolt állományként - ennek ugyanis méretbeli korlátai vannak - hanem linkként. Magának az alkalmazásnak a segítségével ezeknek a fájloknak a le-, illetve a feltöltését végezhetjük el. A kijelölt fájlokat egy programablakba kell húzni, majd meg kell adni a címzett e-mail címét és innentől kezdve a Pando Networks szoftvere mindent elvégez. Először betömöríti a kiválasztott fájlt, majd felrakja egy központi helyre. A feltöltést meg lehet szakítani, majd később folytatni vagy szüneteltetni is lehet. A címzett csupán egy e-mailt kap, majd a benne lévő linkre kattintva automatikusan megindul a letöltés.


A szoftver bétaváltozatát öt hónapig tesztelték, majd miután tökéletesen működött, elérhetővé tették a végleges változatot is. Azóta nagyon népszerű lett, ennek oka valószínűleg az, hogy a legnagyobb feltölthető fájl mérete 1 GB, amit akár több részre is feldarabolhatunk. A megoldás annyira sikeres, hogy már anyagi támogatást nyújtott a Pando Networks számára a BRM Capital és a Wheatley Partners, néhány nappal ezelőtt pedig az Intel befektetési cége, az Intel Capital döntött úgy, hogy 7 millió dollárral beszáll a projektbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • JasonXXX #21
  Hellosztok!

  Ismeri valaki az Online Tv Recorder nevü progit? Nem rég hallottam olyan oldalról Németországban, ahol filmeket lehet letöteni, DE azokat csak OTRkey kiterjesztéssel lehet letölteni, ezért kell hozzá egy Online Tv Recorder progi, amivel ezt a bizonyos "key" végzödésü filmet le lehet játszani. Tud valaki erröl valamit?
 • gyurman #20
  Akkor a Peer2Mail ettől sokkal jobb!
  Most újra elérhető. Regizel egy nagy levelezőn, feltöltöd a fájljaidat. Kapsz egy pár kilós fájlt, azt elküldöd a havernak, és ő letölti a mailodról, amit feltettél, és a jelszavad meg titkosítva marad.
  Na, ehez mit szóltok?
 • planyo #19
  Na jól van, de 1: pár megás fájlokat akár 20-30-akat is könnyedén tudtok vele küldeni. A torrentekkel szemben pedig az az eléőnye, hogy bármilyen nagymama is tud vele küldeni, nem kell neki torrentek után kutatni, stb.. ha csak az unoka videóját akarja letölteni a lányától.. érted.
 • lalicsiga #18
  és mennyi idő lenne egy 1 órás házivideót feltölteni???????
  nem jó ez nagyon nem jó
  inkább marad az ms* vagy a skyp* ott legalább egyből megy és jön minden!
  és ha mégsem akarjuk elküldeni? küldjünk parancsot hogy ugyan töröljék mér a szerverről az adatot, addigra pedig e címzett leszedni!
  és mi van ha rosszul adjuk meg a címzett e-mail címét? valaki letölti a legszemélyesebb dolgainkat!
  tré az egész
 • bnfront #17
  Ennyi erővel .torrenteket is küldözgethetünk egymásnak.
 • archelf #16
  De egy levelezéses megoldás tényleg érdekes lehet. Mondjuk nem csatolt fájlban, hanem HTML kódban, vagy 'linkelt képekben'... Az igaz, hogy túl alacsony lenne az értékes adatok aránya a letöltötthöz képest; viszont garantáltan trackeless, ha tudsz egy-két megosztó emailcímét (olyasmi lehetne mint a KAD, bár ha több emailt is lehetne használni)...

  AE
 • tomo #15
  ha sokan hasznalnak leszakadna a terheles alatt.
  meg egy villanas alatt elkaphatjak a hasznaloit.
  esetleg egy kis virus, vagy kemcuccot is hozzauillesztenek a cucchoz.

  ej haj
  bűzlik ez rendesen.
 • Hegyikecske #14
  Hmm és ezen most mi az új? www.2big.hu... ehhez nem kell letölteni semmit, még magyar is, csak sajna mostmár nem lehet 1gigás fájlokat küldözgetni... Eddig faxán ment az is regelés nélkül! de még ígyse rossz...
 • M0rph3u5 #13
  bittorrent a király!!! szerintem... :D ez + a másolat másolatának másolata... még maga az 5let, nemcsak a kivitelezés...
 • Theodora #12
  Nem is értem az egészet.
  Van egy cég, aki vállalja, hogy illegális tartalmat tárol a saját gépén, majd ennek a megosztásában részt vesz.
  És ezt még el is nézik? Miért is? Ja, mert majd később ha már sokan fogják használni, akkor a központi gépen egyszercsak megvizsgálják, hogy mit küldtél.
  Akkor aztán az e-mail cím alapján előveszik mind a két emberkét, aki küldte meg akinek küldték.
  Bíróság, bírság, tartalom szűrés, és így tovább.
  Gratulálok.
  Jövő héten indul az Artisuice (vagy mi) új ingyenes fájlmegosztó programja, sőt minden megosztott fájl után fizetni is fognak! Pár évet a börtönben.