Berta Sándor

E-mail tiltás a terrorizmus elleni harc jegyében

Egy amerikai férfi a neve miatt került bajba. Hiába akart ugyanis létrehozni saját e-mail címet, legnagyobb megdöbbenésére a Yahoo visszadobta regisztrációs kérelmét, mivel nevét "problémásnak" találta a rendszer.

Gyakran kerülnek kínos vagy kellemetlen helyzetbe azok, akiknek megjelenése, kinézete vagy a neve hasonlít egy híres személyre. A legtöbben nem éppen áldásként, sokkal inkább átokként fogják fel ezt a hasonlóságot. A Wisconsin szövetségi államból származó Ed Callahan teljesen átlagos amerikai állampolgár. Nincs különös ismertetőjegye, nem híres, normálisan élte a mindennapjait. Egészen addig, amíg meg nem próbált regisztrálni magának egy e-mail címet a Yahoo-nál.

A férfi furcsállotta, hogy vajon neki miért nem lehet ezen az oldalon e-mail címe. Szóba hozta a dolgot az édesanyjának és ezután érte az igazi meglepetés hiszen kiderült, hogy az idős nő korábban szintén kudarcot vallott a Yahoo-nál. Ed Callahan a nevére kezdett gyanakodni, mondván ezzel lehet valami gond. Gyanúját később megerősítette a népszerű portál egyik munkatársa is: mint kiderült, a regisztrációt végző szoftver az "allah" kifejezést - forduljon elő bármilyen formában is - nem engedi regisztrálni.

A Yahoo kénytelen-kelletlen elismerte a hibát és azzal indokolta a lépést, hogy csupán egy átmeneti intézkedésről van szó, amivel az allah szó becstelen felhasználását akarták megelőzni. Korábban ugyanis sokan csak azért regisztrálták magukat hasonló neveken, hogy így bosszantsák vagy fenyegessék meg az embereket.

A legjobban Ed Callahan döbbent meg. "A terrorizmus elleni háború most már nem csak egy távoli, elhúzódó, az átlagembereket nem érintő ütközet, hanem beférkőzött a mindennapjainkba is. Sajnos számomra egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a háború már nem a terror, hanem a muszlimok ellen folyik. Érthetetlen, hogy mi szükség van ilyen óvintézkedésekre" - nyilatkozta a wisconsini férfi. Mivel a felháborodás egyre nőtt, a Yahoo jobbnak látta ha enged, és gyorsan eltávolították a regisztrációs szoftver "allah"-ra vonatkozó bejegyzését. Így Ed Callahan - akinek a családnevében volt elrejtve a próféta neve - most már saját e-mail címmel rendelkezik a Yahoo-nál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gordonmail #19
  Jó isten.
  A Forumot nem veszekedésre találták ki, szerintemm
 • totya4 #18
  Elolvastam ha már ilyen szép hosszút írtál, hozzátenni nem nagyon akarok semmit.
 • SniperWolf #17
  Kedves toya4!

  Belátom kicsit elvetettem a súlykot. Szóval maradjunk civilizáltak. Nem foglak sértegetni. Jogod van a saját nézeteidre. Bocsánatot kérek, ha meg sértettelek.
  Mivel főként csak a híreket olvasgattom, a beszólásokat csak ritkán,így nem ismerhetem világ nézeteidet.
  De amagad is mondtad: "Azért mégiscsak más a felépítése mint egy allah hőbörgő országnak ami küzépkori szinten van."
  Ez igaz, de amíg az Amerikaiak továbra is felszabadítás álnévvel próbálják gyarmatosítani ezeket az országot,ez nem is fog változni. Ezért harcolnak. A szabadságukért. Ezért is visszataszító Amerika, hisz a szabadság nevében jött létre, azzal a gondolattal,hogy minden ember egyenlő, és mindenkinek joga van a szabadságra, szólás szabadságra. http://quickwired.com/kallahar/stories/2005-Yahoo/yahoo.php
  Ha megnézed ezt a linket megláthatod,hogy lehetsz Hitler, Budha, Krisna, Isten, Jézus, stb.
  Lehetsz Pedofilpap és még néhány érdekes nevet felvehetsz. Ezután mond,ez nem megkülömböztetés? Rendben van,megértem miért gyűlölik Irakot meg minden, de nem csak Irakban élnek muszlimok. Nekem személy szerint vannak ilyen barátaim.Bár mondjunk ők nem Amerikától félnek.De ebbe most nem megyek bele. A lényeg az,hogy Amerika egy kalap alá veszi a közel keletet, és a muszlimokat.
  Talán igazad van abban ,hogy ha amerikai lennék, lenne zászlós alsógatyám. Mert nem ismerném a bomba riadó szirénáit, a becsapódások hangajit, a kegyetlenséget,az igazságtalanságot, és a halált.
  Amerikán kívül sok más ország létezik még,ahol nagyon jó a megélhetés, és a gazdaság. Mégsem ugranak bele havonta háborúkba. Főképp nem olyanoknak amihez nincs közük.
  Amerika viszont mindent,ami nem az övé szemétnek tekint. Esetleg fölös bombák szeméttelepének. Pl. Az Adriai tenger. De lusta vagyok tovább írni.
  Végezetül csak annyit,hogy nem Amerika népét utálom. SZámomra minden ember egyenlő. Az Amerikai kormányt, hatlmat nem szívlelem,és azok politikáját.
 • totya4 #16
  Kedves SniperWolf!

  Lehet hogy az én agyamat mossák, neked viszont nincs :)

  Amerikát nem szeretem, olvashattad volna ha gyakrabban jársz ide, és nem törölnék ki a hsz-eimet. Általában mint fejlett "nyugati" jellegű államra vonatkoztattam mint amerikára. Azért mégiscsak más a felépítése mint egy allah hőbörgő országnak ami küzépkori szinten van (korábban ezt kitárgyaltuk).
  Élj itt is ott is egy évet és látni fogod a különbséget. Lehet hogy könyörögni fogsz amerikai zászlós alsógatyáért.
 • SniperWolf #15
  Jah,és kedves totya4 (a 4es az éveidnek száma?) Mire lennél büszkébb? a)A népedért,és annak sorsáért, ölni,meghalni?
  b)Vagy pézért?

  Mit gondolsz,az Amerikai tengerész köcsög gyilkos miért tesz? Nem sor katona,azokat nem küldik.
 • SniperWolf #14
  Hogy tudtok ilyen vakon hinni? Az ég szerelmére. Mit gondolsz mennyire elkeseredett kell,hogy egy ember legyen,hogy ilyen módon harcoljon?! Azt hiszed,az országáért,vagy istenért teszi? Vagy mert kimosták az agyát? Tévhitben élsz. A gyerekeiért teszi. Mert reménykedik,hogy önfeláldozásával megváltoztathatja a világot. Ezért teszik. Mert nincs jövőjük. Mert népükre támadnak,és elvesznek tőlük mindent. Örülj,hogy a házad alatt nincs olaj,vagy más természeti kincs ami Amerikát boldoggá tenni,mert ha lenne,akkor nyilvánossan atombombád is lenne,meg terorrista lennél. Meg persze 2 hadosztály marsírozna be konyhádba.
  Az akinek ki kimosták az agyát az te vagy drága barátom. Gondolom amerikai zászlós alsó gatyád is van.
  De ne törődj ilyen dolgokkal. Tudatlanok a legboldogabbak a világon...
 • dez #13
  Allah a próféta...? :P
 • haxoror #12
  Allah nem egy népnek az istene hanem egy csomónak, és nincs olyan nép aki a nevében büszkén gyilkolászna. Ostoba emberek vannak csak akik ezt teszik, de nem egy egész nép.

  Újraolvasva a hozzászólásodat talán nem kellett volna a kultúrállammal dologgal előjönnöd...
 • totya4 #11
  Nem igán érdekel hogy Allah egy isten vagy egy kecske, egy kultúrállamban nem használhatja valaki a saját nevét hogy emailt regisztráljon azért, mert valahol egy népnek az a valami imádottja, aki nevében békés embereket robbantgat és gyilkol, és erre még büszke is?
 • duke #10
  En aze azt mondanam biztos ami biztos lojek le.Reszben megszunik a regisztracios problema,reszben kitudja hatha egyszer megis terrorista lesz a ficko.