Specker Balázs

Újabb hamis FBI-os e-mail-áradat az interneten

Az FBI a hét elején újból felhívta a nyilvánosság figyelmét, hogy semmiképp se dőljön be a napokban újra megindult hamis e-maileknek, amelyeket a spammerek az FBI nevében küldtek szét a világhálón.

A levelekben közlik a címzettel, hogy az FBI figyeli internetes tevékenységüket és tudják, hogy az elmúlt időszakban több illegális weboldalt is felkerestek - áll a Washington Post oldalán. Az e-mail ezután arra utasítja a felhasználót, hogy nyissa meg a csatolt fájlt és válaszoljon a feltett kérdésekre. Az e-mail feladójaként, a [email protected] vagy az [email protected] cím jelenik meg. Ezek mellett feltehetően más, hasonló e-mail címek is előfordulhatnak.

A februári esethez hasonlóan a címzettet arra próbálják meg rávenni, hogy nyissa meg a csatolt, zippel tömörített állományt. A mellékelt fájl w32/[email protected] férget tartalmaz. Természetesen a kérdőív nem jelenik meg, ám ezek után bizalmas információk nyerhetőek a megfertőzött gépről. Ezt követően a féreg továbbküldi a címzett címlistájában szereplő összes személynek a hamis levelet.

A mostanihoz hasonló levelek csöppet sem mondhatóak új keletűeknek, a spammerek szinte folyamatosan próbálják magukat kiadni valamelyik hivatalos szervezetnek, így nyerve bizalmas információkat az áldozatoktól. Néhány hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy adathalászok a FIFA nevében, egy ál-lottó játékra hivatkozva próbálták meg kicsalni a felhasználók adatait, korábban pedig ingyen jegyeket ajánlottak fel a világbajnokságra a szervezet nevében.

Az FBI komolyan veszi az ügyet és bejelentette, hogy a végére kíván járni - írja az ABC News. "Ezek az e-mailek nem az FBI-tól jöttek. A kérdéses levél, illetve az ehhez hasonló e-mailek címezetteinek tudniuk kell, hogy az FBI nem küld ilyen módon és hangvételben leveleket a köznek" - áll a szervezet hivatalos közleményében. Ugyan a levélben szereplő cím és a telefonszám valóban az FBI-é, az érintett felhasználók bátran fordulhatnak az Internet Crime Complaint Centerhez (internetes bűnügyi panaszbejelentő központ).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Venom1986 #7
  Vagy egy kancsal fbi-os
 • RoliSoft #6
  "A kérdéses levél, illetve az ehhez hasonló e-mailek címezetteinek tudniuk kell, hogy az FBI nem küld ilyen módon és hangvételben leveleket a köznek."

  del *@fbi.gov


  én 1x kaptam egy emailt a C.I.A.-tol :) - [email protected]
  töröltem, mivel 4 szós tárgyban 5 elírás volt! a dolog számomra tiszta volt, ez nem a cia postázta, hanem egy spammer.
 • Darth Sith #5
  lolololol!! FBI küldene mailt, alapból törölném.. :D
 • kbupdate #4
  lol...
 • Istencsászár #3
  sok:D
 • Enkil #2
  vajon hány idióta fog a levélnek bedőlni?
 • CsabiDuke #1
  F-Secure-m ugyis megöli a szemetet