Specker Balázs

Újabb hamis FBI-os e-mail-áradat az interneten

Az FBI a hét elején újból felhívta a nyilvánosság figyelmét, hogy semmiképp se dőljön be a napokban újra megindult hamis e-maileknek, amelyeket a spammerek az FBI nevében küldtek szét a világhálón.

A levelekben közlik a címzettel, hogy az FBI figyeli internetes tevékenységüket és tudják, hogy az elmúlt időszakban több illegális weboldalt is felkerestek - áll a Washington Post oldalán. Az e-mail ezután arra utasítja a felhasználót, hogy nyissa meg a csatolt fájlt és válaszoljon a feltett kérdésekre. Az e-mail feladójaként, a [email protected] vagy az [email protected] cím jelenik meg. Ezek mellett feltehetően más, hasonló e-mail címek is előfordulhatnak.

A februári esethez hasonlóan a címzettet arra próbálják meg rávenni, hogy nyissa meg a csatolt, zippel tömörített állományt. A mellékelt fájl w32/sober.jen@mm férget tartalmaz. Természetesen a kérdőív nem jelenik meg, ám ezek után bizalmas információk nyerhetőek a megfertőzött gépről. Ezt követően a féreg továbbküldi a címzett címlistájában szereplő összes személynek a hamis levelet.

A mostanihoz hasonló levelek csöppet sem mondhatóak új keletűeknek, a spammerek szinte folyamatosan próbálják magukat kiadni valamelyik hivatalos szervezetnek, így nyerve bizalmas információkat az áldozatoktól. Néhány hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy adathalászok a FIFA nevében, egy ál-lottó játékra hivatkozva próbálták meg kicsalni a felhasználók adatait, korábban pedig ingyen jegyeket ajánlottak fel a világbajnokságra a szervezet nevében.

Az FBI komolyan veszi az ügyet és bejelentette, hogy a végére kíván járni - írja az ABC News. "Ezek az e-mailek nem az FBI-tól jöttek. A kérdéses levél, illetve az ehhez hasonló e-mailek címezetteinek tudniuk kell, hogy az FBI nem küld ilyen módon és hangvételben leveleket a köznek" - áll a szervezet hivatalos közleményében. Ugyan a levélben szereplő cím és a telefonszám valóban az FBI-é, az érintett felhasználók bátran fordulhatnak az Internet Crime Complaint Centerhez (internetes bűnügyi panaszbejelentő központ).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Venom1986 #7
    Vagy egy kancsal fbi-os
  • RoliSoft #6
    "A kérdéses levél, illetve az ehhez hasonló e-mailek címezetteinek tudniuk kell, hogy az FBI nem küld ilyen módon és hangvételben leveleket a köznek."

    del *@fbi.gov


    én 1x kaptam egy emailt a C.I.A.-tol :) - [email protected]
    töröltem, mivel 4 szós tárgyban 5 elírás volt! a dolog számomra tiszta volt, ez nem a cia postázta, hanem egy spammer.
  • Darth Sith #5
    lolololol!! FBI küldene mailt, alapból törölném.. :D
  • kbupdate #4
    lol...
  • Istencsászár #3
    sok:D
  • Enkil #2
    vajon hány idióta fog a levélnek bedőlni?
  • CsabiDuke #1
    F-Secure-m ugyis megöli a szemetet