Gyurkity Péter

Egységesí­te­nek a Linux disztribútorok

A Windows előnyének csökkentését kívánják elérni a disztribútorok és a nyílt platformon fontos szerepet betöltő egyéb cégek egy egységes asztali környezet létrehozásával, a fejlesztők munkájának megkönnyítésével.

A tervek szerint jövő héten kedden ismertetik a Free Standards Group (FSG) által elkészített közös platform legújabb változatát, amely Linux Standard Base 3.1 néven lát napvilágot. A San Diego-i Desktop Linux Summit rendezvényen bemutatandó megoldás a szoftverfejlesztők munkáját hivatott megkönnyíteni a különböző asztali disztribúciók összefogásával, a főbb komponensek szabványosításával,hogy ellensúlyozzák a Windows platform ezen téren élvezett előnyeit.

A szervezet szerint egy ilyen közös platform nagyban növelné az alternatív operációs rendszerek népszerűségét, mivel igencsak megkönnyíti az alkalmazások fejlesztését, telepítését és futtatását az egymástól olykor jelentős mértékben különböző disztribúciókon. A példa egyértelműen a Windows, amely éppen egységességével emelkedik ki a mezőnyből - hasonló szabványosítás által a projekt támogatói szerint ugrásszerűen növelhető a Linux népszerűsége. A csoportosulás ereje nem lebecsülendő,hiszen olyan nagyvállalatokat találunk köztük, mint Red Hat, Novell, AMD, Dell, HP, IBM, Intel, RealNetworks, stb.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

"A bejelentés jól jellemzi a nyílt forráskódú közösség elkötelezettségét az alkalmazások telepítésének és futtatásának szabványosítása iránt, amely révén az asztali Linux jóval vonzóbb platformmá válthat a független szoftverfejlesztő cégek körében" - jelentette ki Dan Frye, az IBM nyílt technológiákért felelős részlegének alelnöke. A kezdeményezéssel azt az alapvető problémát szeretnék kiküszöbölni, hogy a Linux mindössze magát a kernelt jelenti, minden másért az egyes disztribútorok felelősek, akik a legtöbb esetben saját megoldásokat alkalmaznak, megnehezítve a szoftverfejlesztők dolgát.

A szabványnak eleget tevő első asztali disztribúció a Xandros jóvoltából lát napvilágot május 1-én. Ezt követi majd több más megoldás is, mégpedig a Novell, a Red Hat, a Debian Project, az Ubuntu és egyéb cégek műhelyéből. Ami a grafikai kezelőfelületet illeti, a projekt nem tesz különbséget a két legnagyobb fejlesztés, a KDE és a Gnome között, hanem alacsonyabb szinten igyekszik biztosítani a kompatibilitást, megkerülve ezzel az eltérésekből származó problémákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Athlon64 #114
  Én most egy ubuntu linux 6.10-es Live módban futó Linux alól teszem meg hozzászólásomat ebbe a forumba.
  Eddig nagyon tetszik, hogy nem kell feltétlen feltelepíteni a rendszert! :)
  Így olyan gépen is lehet netezni amelyiknek mondjuk le van jelszóval védve az oprendszere!

  Kezeli alapból az alaplapi hangkártyát is... :)
  Eddig ez a legjobb linux!
  Ja még a USB-kártyaolvasómat is kezeli!
  király király!!!!!
 • BiroAndras #113
  "Amúgy nekem sem tart 1 percig sem, egy uninstall, ha nem windows installeres"

  Nekem az installeres sem tart 1 percig.

  "nemtom ez miért terjedt el"

  Mert eccerű használni, és működik. Egyébként nem csak MS installer van.

  "Egyébként azt nem értem hogy miért kell egyáltalán ez a telepítés"

  Hogy az egységsugarú júzernek ne kelljen kézzel másolgatni, és kitömöríteni. Meg sok esetben egy csomó beállítást megcsinál az installer (ezt persze lehetne első induláskor is).

  "És programok nemtom miért nem képesek tárolni a bizonyos beállításokat egy fájlban ami a könytárukban van, és miért kell mindenféle beállítást a registrybe írogatni."

  Mert erre való a registry. Sokkal jobb, mint millió szanaszét fájlal szopni.

  "Videokártya, na mondjál az ATI videokártyákhoz jó drivert? Sok választás van, catalyst, és ennyi (az omega úgyis catalyst alapú), vagy mondjál nforce2-es alaphoz jobb drivert, mint az nvidia drivere??? Na tudsz mondani jobbat? Ennyi drivert telepítek fel összes, a többi vindózos driver."

  Meg amiről még nem tudsz. Hangkártyád pl. nincs? Meg az alaplapon a chipset, ami ugye integrált hálókártya, hangkártya, stb. Ezeknek mind külön drivere van, amit a gyártó ad.

  "Ja meg az LG, ATi, nvidia, stb. meg szar hardver mi?"

  Ez nem csak márkafüggő, bármelyik darab lehet hibás. A stabilitást sokminden befolyásolja : alaplap, memória, táp., IDE kábelek, vinyók, stb.

  "Na ezaz, ha olyan kvára értenek hozzá, akkor miért nem ők írják?"

  Mert nem írhatják. Egyrészt a gyártó nem ad ki olyan szintű dokumentációt, ami ehhez kellene, másérszt ennyi erőforrása az MS-nek sincs.

  "Én a még a kisebb hibákat is megjegyzem, ha zavarnak, nem csak a nagyokat"

  De a kis hibáknak semmi közük a stabilitáshoz.

  "Amúgy nekem 5 év alatt meg összesen 3 kékhalál volt, max 5 fullra fagyás. És? Ettől még nem stabil."

  Ez neked nem stabil??? Ember, láttál már te win 9x-et???

  "Ha egyszer elűnedeznek lemezmeghajtók a vin szerint, meg egyszer csak 4 bites színmélységgel indul a vindóz, és azt írja, hogy a driver a windóz régebbi verziójához készült(közben meg ugyanúgy 2000/xp-s mint a telepítésekor volt ), de addig meg semmi gond nem volt vele, aztán újratelepítem ugyanazt és megint nincs gond vele, vagy a start menüben a feliratok helyén fekete csík van, de máshol meg jók a feliratok, és persze ezt is megoldja egy újraindítás, vagy jóesetben egy f5, vagy egy bezárt ablak, "darabja" benne marad a start menüben."

  Ezek közül egyiket se láttam még se a saját gépemen, se másén. Pedig igen sok géppel van/volt dolgom. Szóval nálad van valami nagy gebasz.

  "Én 5 vindózos gépből 4-en találkoztam ezzel a hibával, úgyhogy nézz körül kicsit...."

  Akkor a te kisugárzásod okozza. Nekem legalább száz, de lehet, hogy több különféle XP-s géppel volt már dolgom. Egyiken se láttam ilyet.
 • Sanyix #112
  Hát tényleg nem érted a problémát. Akkor törli a régi fájlok tömörítését és? Utána pár nap múlva megint van belőle jópár mega...
 • droland #111
  Csak egy pár apróság, szavak, felfogások, melyek megütik a fülemet:

  "Atomstabilság"
  Nem létezik ilyen, maximum akkor ha egy program csak annyit tesz, hogy a nullát önmagához hozzáadja, itt nincs minek elfeküdnie.

  ------------

  Másik érdekesség, hogy itt egy kinézet és menüszerkezet alapján hasonlítgatnak OS-eket egymáshoz: SZÁNALMAS!

  ---------------

  Memória kezelés

  Egy OS memória kezelése ott tud elfeküdni, legyen az M$ vagy NEM M$, hogy az éppen futó program mennyire igénytelen memória éhség szempontjából. Én is tudok pedálózni, hogy fogok egy Linuxot 256 mega ram és letiltott SWAP mellett, és akkor egy képszerkesztő programmal beolvasok egy 800megás tömörítetlen képállományt és akkor verdesem a mellem mindenki előtt, hogy a LINUX mekkora sar, mert hogy behasalt vagy visszautasította a program további futását, blablabla...

  Nevetséges.

  Hiába írnak szinte tökéletesen futó, memóriakezelésben első osztályú OS-t, ha az alatta futó program tesztelési fázisa a századát sem teszi ki magának az OS-ének.

  ---------------

  Driver: hát igen, egy olyan program, ami sajnos első prioritási szinten fut és ebben egy hiba dobhatja az egészet. Valamit, valamiért...

  ---------------

  "Én 5 vindózos gépből 4-en találkoztam ezzel a hibával, úgyhogy nézz körül kicsit...."

  Kaptunk 20 gépet, ebből 10 "fekete dobozú" hp, 10 fehér. Egyormán előtelepített sp2 home-mal. A feketék közül EGYIK SEM olvassa be az 1 gigás pendriveokat. Szétfagy az explorer ráolvasáskor. A 10 fehér boldogan olvassa. Az előbbi 10 fekete fél gigásig boldogan olvassa...

  PROBLÉMA? Passz...

  10 fekete: ATI xpress 200 chipset
  10 fehér: intel 915

  Ha valaki tud valami problémát, vagy hasonlót a fekete chipsetről, plíz tájékoztasson...

  -------------

  UI: Előbbivel csak azt akartam mondani, hogy ha csak a 10 fekete jön meg, talán már verném a mellem, hogy a home sp2 mekkora sar, mert hogy gond van az 1gb pendrive támogatással... de nem valami gond van...

  MILLIÓS összetevős a dolog, és talán a legegyszerűbb az OS-re fogni???

  Talán igen, de szánalmas dolog...

  Szerintem...
 • Tiberius B #110
  khm-khm, régi fájlok tömörítése, próbáltad már a kis jelölőnégyzeten való egyszeres bal-egérgomb kattintást?
  [kötöszködik, mert nem érti a problémát]
 • Sanyix #109
  "Van, csak nem tudsz róla. A registry-ben is sok helyre írhat, és a vájljait se scak a saját könyvtárába pakolja. Egyébként neem a szabályos uninstall se tart 10 percig (de még 1-ig sem)."
  De tudok róla :) installkor eléggé követhető mit hova rak,+ ott a log. Amúgy nekem sem tart 1 percig sem, egy uninstall, ha nem windows installeres (amúgy windows installerrel a telepítés is sokkal tovább tart, mert egy fos), nemtom ez miért terjedt el, az eddigi telepítők teljesen megfelelőek voltak, de az ms-nél ez jószokás, hogy egy jó dolog után csinálnak egy szart, és azt terjesztik.Egyébként azt nem értem hogy miért kell egyáltalán ez a telepítés, mert jópár program simán megy úgy is hogy egy zipből kicsomagolom a vinyóra és kész. Közben ugyanebből van telepítős, ami összevissza pakolgat mindenfélét, registrybe, meg mittudomain hova. És programok nemtom miért nem képesek tárolni a bizonyos beállításokat egy fájlban ami a könytárukban van, és miért kell mindenféle beállítást a registrybe írogatni.

  "Ez nem ráfogás, hanem tény. Jó hardveren, és jó driverekkel (és vírusok nélkül) nincs gond. Ezt nagyon sokan tanúsítják (köztük én is)."

  Na nézzük mihez is használok külön drivert, amit nem a windóz telepít fel. Videokártya, na mondjál az ATI videokártyákhoz jó drivert? Sok választás van, catalyst, és ennyi (az omega úgyis catalyst alapú), vagy mondjál nforce2-es alaphoz jobb drivert, mint az nvidia drivere??? Na tudsz mondani jobbat? Ennyi drivert telepítek fel összes, a többi vindózos driver. És azokkal is van néha baj van, mert annyira értenek hozzá ms-ék... Ja meg az LG, ATi, nvidia, stb. meg szar hardver mi? Vírusom továbbra sincs, és nagyon rég nem is volt.

  "Nem ők írják a drivereket, hanem a HW gyártók."
  Na ezaz, ha olyan kvára értenek hozzá, akkor miért nem ők írják? Mert ugye a hw gyártó, szerintük, meg bizonyos ms fanok szerint is mindíg szart gyárt, de a vindóz aztán tökéletes, nincs köze a hibához...

  "Akkor ezek szerint én egy nagy halom nemlétező dolgot láttam már.
  Miért van az, hogy amióta XP van otthon (kb. 5 éve), 10-nél kevesebbszer láttam kékhalált? És ezek közül is mindnek megtaláltam az okát(HW/driver hiba)."
  Én a még a kisebb hibákat is megjegyzem, ha zavarnak, nem csak a nagyokat, ezért útálom egyre jobban a wint-t, minél többet használom (dehát a piaci helyzetével sikerült rákényszeríteni az összes játékfejlesztőt hogy vindózra írja a gémeket, kevés kivétellel, így aki játszani is akar, annak nincs más választása, talán ez a közeljövőben elkezd változni). Amúgy nekem 5 év alatt meg összesen 3 kékhalál volt, max 5 fullra fagyás. És? Ettől még nem stabil. Ha egyszer elűnedeznek lemezmeghajtók a vin szerint, meg egyszer csak 4 bites színmélységgel indul a vindóz, és azt írja, hogy a driver a windóz régebbi verziójához készült(közben meg ugyanúgy 2000/xp-s mint a telepítésekor volt ), de addig meg semmi gond nem volt vele, aztán újratelepítem ugyanazt és megint nincs gond vele, vagy a start menüben a feliratok helyén fekete csík van, de máshol meg jók a feliratok, és persze ezt is megoldja egy újraindítás, vagy jóesetben egy f5, vagy egy bezárt ablak, "darabja" benne marad a start menüben. Na én ezeket is megjegyzem. Ha nem az én saját gépemről lenne szó, lehet hogy nem érdekelne, de mivel az én gépemről van szó, így érdekel.
  "Az idegesítő dolgok hogy jönnek a stabilitáshoz? Kisebb hibák alatt mit értessz?" előző^^

  "Ennek is millió oka lehet. Pl. valami fel volt téve, ami okozta, és a reinstell ezt kitörölte. Pl. lehetet vírus, bugos CD kezelő progi, valami elcseszett másolásvédelem, stb.
  Én még sose láttem ilyen hibát, pedig elvben nálam is ugyanaz az XP fut."
  Én 5 vindózos gépből 4-en találkoztam ezzel a hibával, úgyhogy nézz körül kicsit....
 • Sanyix #108
  "Nem ahgyod megtelni a vinyókat. Egyébként ki lehet kapcsolni valahogy, de engem sose zavart annyira, hogy megjegyezzem."
  Ok akkor az megfelel, hogy mondujuk 2 giga szabad hely van, és akkor is csinálja ezt a régi fájlok tömörítését? Na úgylátom te sem tudod mire jó ez, és miért csinálja. Ez amúgy nem olyan tömörítés mint ami logikus lenne (ez ms-től már nem is várom el), hanem itt meghagyja az eredeti fájl, és még rárakja a vinyóra ugyanazt, csak tömörítve. Így nem lehet helymegtakarításnak sem nevezni, mert egyszer ott az eredeti fájl, + valahol ugyanaz tömörítve.

  "Azért van rá szükség, mert nem tudod, hogy mire való?" Nem, azért van szükség, hogy törölje ezeket a tömörített valamiket, amelyekre nem tudom mi szükség van.
 • BiroAndras #107
  "Ne használjam a lemezkarbantartót? Akkor szerinted "rendesen karbantartott" gépen nem termel a vindóz ideiglenes fájlokat?"

  De termel. De nem olyan sokat, hogy gáz legyen. Meg le lehet törölni kézzel is. Rendes karbantartás alatt azt is értem, hogy ne hagyd megtelni a rendszervinyót.

  "Sztem nem fog azoknak máshogy működni a vindóz aki azt hiszi, hogy rendesen karbantartja"

  Aki csak hiszi, annak nyílván nem. De ha valaki tesz is érte valamit, és ért is hozzá, az egészen más.

  "És áruld akkor el, hogy hogy lehet a régi fájlok tömörítését kikapcsolni"

  Nem ahgyod megtelni a vinyókat. Egyébként ki lehet kapcsolni valahogy, de engem sose zavart annyira, hogy megjegyezzem.

  "és hogy mire jó, mert erre még senki sem tudott normálisan válaszolni, és főleg ezért van szükség a lemezkarbantartóra."

  Azért van rá szükség, mert nem tudod, hogy mire való?

  "Ja le is írtam hogy registryből is törlöm a hozzá tartozó bejegyzéseket, és hogy összesen ez 1 perc 10 helyett. Máshol nincs semmi maradéka a programnak."

  Van, csak nem tudsz róla. A registry-ben is sok helyre írhat, és a vájljait se scak a saját könyvtárába pakolja. Egyébként neem a szabályos uninstall se tart 10 percig (de még 1-ig sem).

  "Persze könnyű ráfogni másokra a hibákat, a vindóz meg tökéletes hát persze"

  Ez nem ráfogás, hanem tény. Jó hardveren, és jó driverekkel (és vírusok nélkül) nincs gond. Ezt nagyon sokan tanúsítják (köztük én is).

  "akkor miért nem csinál az ms normális drivereket, ha annyira ért hozzá?"

  Nem ők írják a drivereket, hanem a HW gyártók.

  "Az meg tuti kamu, hogy atomstabilan működik egy vindóz, mert olyan NINCS"

  Akkor ezek szerint én egy nagy halom nemlétező dolgot láttam már.
  Miért van az, hogy amióta XP van otthon (kb. 5 éve), 10-nél kevesebbszer láttam kékhalált? És ezek közül is mindnek megtaláltam az okát(HW/driver hiba).

  "mert egyszerűen rossz az egész OS"

  Definíció szerint?

  "többi OS-nél sem nagyon van olyan nagyon stabil állapot"

  Ha neked egyikkel se sikerült elérni, akkor lehetőleg ne menj rendszergazdának...
  Vagy neked egy 3-4 éves uptime nem elég stabil?

  "Lehet hogy megy, nem kell újra telepítgetni, de tuti hogy vannak kissebb hibák, és idegesítő dolgok, és ha valaki azt mondja, hogy nincs ilyen sem, az KAMU."

  Az idegesítő dolgok hogy jönnek a stabilitáshoz? Kisebb hibák alatt mit értessz?

  "És szerintem az "atomstabilságot", még egy frissen felrakott vindózon sem lehet biztosítani, minden külső program telepítése nélkül."

  Nekem általában szokott sikerülni.

  "Amúgy volt egy gondom hogy eltűnedezett az egyik cd-rom a vindózból, persze a bios mindíg látta simán, és újraindítás után már a win is látta, és erre azthiszem még te mondtad, hogy hardverhiba, rossz a kábel. Érdekes módon amióta legutoljára telepítettem fel a vindózt, azóta nincs ilyen... szóval ennyire hardverhiba."

  Ennek is millió oka lehet. Pl. valami fel volt téve, ami okozta, és a reinstell ezt kitörölte. Pl. lehetet vírus, bugos CD kezelő progi, valami elcseszett másolásvédelem, stb.
  Én még sose láttem ilyen hibát, pedig elvben nálam is ugyanaz az XP fut.

  "Nemtom miért jó csukott szemmel használni a vindózt, és aztán azt mondogatni, hogy nagyon jól működik, amikor nem igaz."

  Nekem nyitott szemmel is jó.
 • Sanyix #106
  Ne használjam a lemezkarbantartót? Akkor szerinted "rendesen karbantartott" gépen nem termel a vindóz ideiglenes fájlokat? Sztem nem fog azoknak máshogy működni a vindóz aki azt hiszi, hogy rendesen karbantartja. És áruld akkor el, hogy hogy lehet a régi fájlok tömörítését kikapcsolni, és hogy mire jó, mert erre még senki sem tudott normálisan válaszolni, és főleg ezért van szükség a lemezkarbantartóra.

  "Az uninstall nem csak annyit töröl, amit te látsz."
  Ja le is írtam hogy registryből is törlöm a hozzá tartozó bejegyzéseket, és hogy összesen ez 1 perc 10 helyett. Máshol nincs semmi maradéka a programnak.

  "Ez tipikusan hardver hibára, vagy bugos 3rd party szoftverre/driverre utal. Sokaknál működik a win atomstabilan (pl. nálam is)." Persze könnyű ráfogni másokra a hibákat, a vindóz meg tökéletes hát persze :DDD akkor miért nem csinál az ms normális drivereket, ha annyira ért hozzá?

  Az meg tuti kamu, hogy atomstabilan működik egy vindóz, mert olyan NINCS, mert egyszerűen rossz az egész OS(többi OS-nél sem nagyon van olyan nagyon stabil állapot, a winnél meg főleg nincs). Lehet hogy megy, nem kell újra telepítgetni, de tuti hogy vannak kissebb hibák, és idegesítő dolgok, és ha valaki azt mondja, hogy nincs ilyen sem, az KAMU. Ha pedig vannak ilyenek akkor nem atomstabil... És szerintem az "atomstabilságot", még egy frissen felrakott vindózon sem lehet biztosítani, minden külső program telepítése nélkül.

  Amúgy volt egy gondom hogy eltűnedezett az egyik cd-rom a vindózból, persze a bios mindíg látta simán, és újraindítás után már a win is látta, és erre azthiszem még te mondtad, hogy hardverhiba, rossz a kábel. Érdekes módon amióta legutoljára telepítettem fel a vindózt, azóta nincs ilyen... szóval ennyire hardverhiba. Nemtom miért jó csukott szemmel használni a vindózt, és aztán azt mondogatni, hogy nagyon jól működik, amikor nem igaz.
 • BiroAndras #105
  "Hát nemtudom, hogy egy netkapcsolat megszakításához mit kell annyi mindent visszaolvasgatni, hogy több másodpercig is tart."

  Aztat a szoftvert, ami a netkapcsolatért felelős nálad. Emellett nem csak ez fut, hanem nyílván más dolgok is, amik szintén visszamásznak a memóriába ilyenkor. De az is lehet, hogy a lelőtt progi még sem állt még le teljesen.

  "De a vindóznál vannak érdekes dolgok, pl a lemezkarbantartó háromnegyed órán keresztül is tud törölni 200 mbyte-nyi szemetet"

  Ezer millió helyről szedi össze. A megoldás az, hogy nem kell használni. Rendesen karbantartott gépen nincs rá szükség.

  "Vagy windows installer 10 perc alatt nem tud törölni egy programot, de total commander fél perc alatt elintézi a vinyóról törlést, és már csak a registryből kell kitörölni a maradékát, ami szintén fél perc."

  Az uninstall nem csak annyit töröl, amit te látsz.

  "Televan hibával az egész, néha olyan érzésem van mintha random hibagenerátor lenne a winben, mert egyszer feltűnik egy hiba, aztán örökre eltűnik, de helyette jön megint egy tök új hiba."

  Ez tipikusan hardver hibára, vagy bugos 3rd party szoftverre/driverre utal. Sokaknál működik a win atomstabilan (pl. nálam is).