Berta Sándor

Linux: másolás­vé­de­lem vagy vég?

A Linux népszerűségének egyik oka, hogy nem igazán szereti a digitális másolásvédelmeket. A RealNetworks egyik vezetője éppen emiatt indított támadást a Linux-disztribúciók és a fejlesztők ellen.

A Linux létezése óta mindigis az alternatívát és a szabadságot jelképezte a számítástechnika világában. A nonprofit vállalkozások vagy magánszemélyek által fejlesztett disztribúciók több tízmillió felhasználó szívét és számítógépét hódították meg. Azonban most Jeff Ayars, a RealNetworks alelnöke felszólította a Linux közösséget, hogy haladéktalanul kezdjék meg a digitális jogkezelési (DRM) rendszerek integrálását a Linux-kernelbe, illetve a különböző disztribúciókba. A szakember szerint csak így foglalhatja el az őt megillető helyet az operációs rendszerek világában a Linux és csak így tudja megvetni a lábát a végfelhasználói piacon, majd később így lesz csak lehetősége meghódítani azt.

Szakemberek szerint ugyanakkor amit a RealNetworks alelnöke követelt, megvalósulása esetén egyben a Linux halálos ítélete is lehet. A felhasználók ugyanis pont a korlátlan szabadság érzése miatt szeretik a Linuxot és ha ez elveszne vagy részben sérülne, kiábrándulnának az operációs rendszerből. Azzal is érvelnek, hogy amennyiben a Linux is támogatná a DRM-megoldásokat, akkor nem különböztetné meg igazán semmi a Windowstól.

Ayars szerint azonban nincs helye ellenvéleménynek, a Linuxnak a Windows Vista által kijelölt utat kell követnie. Mint ismeretes, a Vistában három digitális másolásvédelem is helyet kap: a videókat és audiofájlokat egyaránt védő Protected Media Path, a Protected Video Path és a Protected User Mode Audio. A szakember korántsem biztos, hogy egyedül van a véleményével, ugyanis elsősorban a Red Hat, a Novell (Suse) és a Linspire disztribúciókra gondolt és a Linspire egyik menedzsere elismerte, hogy megfontolják a DRM-technikák integrálását operációs rendszerükbe.

Georg Greve, a Free Software Foundation Europe (FSFE) elnöke ezzel szemben a RealNetworks alelnökének véleményére reagálva kijelentette: tudomásul kell venni, hogy a számítógép-tulajdonosok nem szeretik a digitális jogkezelést. Végső soron pedig úgy is eldöntik, hogy az emberek milyen operációs rendszert szeretnének: olyat, amiben van digitális másolásvédelem vagy olyat, amiben nincs, és a döntést mindenképpen a felhasználókra kellene bízni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #54
    a többi "apróság" elhanyagolható nemde? :PPP
  • mousee #53
    Miért? Elvileg a motor is tök ugyanaz, mint az autó, csak nincs benne legkondi :)))

    LOL
  • z5oTtu #52
    "amennyiben a Linux is támogatná a DRM-megoldásokat, akkor nem különböztetné meg igazán semmi a Windowstól."

    ez senki nem gondolhatja komolyan
  • rigidus #51
    ... es finom friss ropogos penzecsket osztogatnak majd minden apro szarert a T. Userek az osszes ratelepedett nagytokes piocanak ...

    ... es minden ami nem igy mukodik, azt {lol on} FEL KELL SZOLITANI, hogy: "fel kell zarkozni" {lol off}, hogy a user ismet boldog lehessen es ott is vegre megnyiljon a lehetosege, hogy osztogathassa az apropenzt a "lazasan dolgozo" nagytokes -oknek ...

    ugy legyen ...
  • Golyókapkodó #50
    "Mint ismeretes, a Vistában három digitális másolásvédelem is helyet kap: a videókat és audiofájlokat egyaránt védő Protected Media Path, a Protected Video Path és a Protected User Mode Audio."

    Megvan, hogy mi lesz a három forradalmi újdonság a Vistában, végre megtudtuk...

    RealPlayeren meglátszik, hogy képzelik el a jövőt: az egy mindenhová pofátlanul betelepülő, az autostartba száz cuccot bepakoló, géprohasztó nemtommi, emellett mindent telenyom reklámmal
  • strogg #49
    Tudom javasolni az Ogg-ot. Szerintem szebb a hangja is. Legalábbis én már csak ogg-al foglalkozom komolyabban. A egy xine install meg alapból megoldja az mp3 a gondodat:))) Ugyanis a suse multimédia tekintetében ki van herélve. (a jogvédők miatt). Tehát egys jó lejátszó mindenképpen befigyel. (apt-get megoldja 2 perc alatt, csak ki kell adni a parancsot, aztán kész)
  • dirty dogg #48
    kétségtelen, hogy nem lehet egyetérteni azzal, amit a bocifejű mondott, de a szomorú helyzet az, hogy aki teheti az próbáljon alapból mp3-at lejátszani az xmms-sel suse10-ben. az más kérdés, hogy meg lehet oldani, de a jogvédelem miatt csak szivatják a népet.
    figyeljétek meg, lesz abból valami, amit bocifejű bőgetett!
  • the Godfather #47
    Elég boci feje van szegénynek...
  • unranked #46
    :) De igen. Csak Jeff Ayars még rajta is túltesz az ilyen szövegekkel :))
    Ez a csávó no komment, ennél nagyobb marhaságot nem is mondhatott volna...
  • Rednek #45
    "kezdjék meg a digitális jogkezelési (DRM) rendszerek integrálását a Linux-kernelbe, "
    Ilyen és ehhez hasonló felszólalások után, amikor a fogyasztó felé korlátotzni akarnak valamit, mindíg elkzedek gondolkodni, hogy legszívesebben leköpném, aki ilyet kitalál... ,de mivel féltem a monitorom, ezért nem teszed ilyet... de csakis ezért.