Gyurkity Péter

Nem jegyzik be a Linux márkanevet Ausztráliában

Az ausztrál szabályozó hatóság megtagadta a "Linux" kifejezés bejegyzését, arra hivatkozva, hogy nem eléggé különálló más cégek hasonló termékeitől, és szükségszerű annak mindennapos használata.

Az Intellectual Property Australia levélben válaszolt a Linux Australia kérelmére, amely a kifejezés márkanévként való bejegyzését kérte, mégpedig Linus Torvalds, a platform atyjának részére. Ez nem tette volna lehetővé, hogy más vállalatok saját magukénak nyilvánítsák a márkanevet, ám a megfelelő licencdíj megfizetése ellenében bármikor használhatták volna a kereskedelemben. A szervezet saját maga védelmére igyekezett ezt elérni.

A szabályozó hatóság véleménye szerint a kifejezést nagy valószínűséggel más vállalatok is kénytelenek használni a mindennapos kereskedelemben, így számukra nagy hátrányt jelentene a márkanév regisztrálása. A Jeremy Malcolmnak, Torvalds jogi képviselőjének címzett levél még az ügyvéd hatáskörét is megkérdőjelezi, mondván, hogy nem teljesen tiszta, mire terjed ki Malcolm meghatalmazása. Az IP Australia emellett a Wikipedia és a Google keresőjében található példákkal igyekezett alátámasztani az elutasítást. Eszerint a Linux kifejezés egy operációs rendszert és kernelt takar, amely általános használatra utal, nem pedig márkanévre. A ZDNet érdeklődésére Jonathan Oxer, a Linux Australia elnöke kijelentette, hogy még döntötték el, milyen módon válaszoljanak. Támogatóik véleményét kérik majd az ügyben, és eszerint döntenek a folytatásról.

Eredetileg szeptember 7-ig kellett volna lezárni az ügyet, ám erre nem került sor. "Ha jól értelmezem a dolgot, amennyiben nekünk nem sikerül bejegyeztetni a márkanevet, ez senkinek nem fog menni" - jelentette ki Oxer. Korábban 90 vállalattól követeltek kártérítést, mert állításuk szerint visszaéltek a védjeggyel.

A Linux márkanevet a Linux Mark Institute kezeli. Napjainkban kiterjedt vita folyik arról, hogy kinek és milyen módon kellene jogdíjat fizetnie a név használatáért. Eben Moglen, a Free Software Foundation elnöke szerint például minden amerikai cégnek kellene ezt fizetnie, míg mások jóval korlátozottabb használatot javasolnak. A jelenlegi díjak 200-5000 dollár között mozognak, az érdeklődő vállalatok éves bevétele alapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #95
    Küldtem privit.
  • CyrSyS #94
    Értem! de tudod az hogy "töltsek el egy kis időt az sg-n" kínos mert mert én már 2001 óta ismerem az sg-t! Más regisztrácioval szoktam ide írkálni. És másik hogy mindig is hasznosabbnak tartottam a közvetlenebb kommunikációt! És ne haragudj hogy ezt mondom de nem fogok most itt a gép előtt könyörögni hogy beszélgessünk msn-en! Nekem meg ez rosszul esik hogy na majd meglássuk. Tehát nekem az nagy megtiszteltetés lenne ha idővel msn-re hu de jó felvehetlek. Ne haragudj kicsit ez sértő volt számomra. Ha nem nem! Senkit nem fogok ezért überelni. Én azt hiszem lejjebb megadtam a kellő tiszteletet többet nem fogok tenni arébb semmit. Elhiszem hogy válogatsz de nálam fontos a bizalom. Te már kétségbe is vontad ezt nálam. Ez nem nagyon nagyon nem szép.
  • BlackRose #93
    Maradjunk jelenleg az SG-n, privátban esetleg... MSN, Gmail, Skype... mindenütt elérhető vagyok, de ne haragudj még egy picit szokatlan számomra ez a változás, na majd meglássuk idővel... tőlts el egy kis időt itt az SG-n, én álltalában naponta látogatom már 1.5 éve, ha valami érdekel itt megtalálsz.
  • CyrSyS #92
    köszi majd még válogatok! Filozófia nem új a nap alatt számomra én is szoktam olvasni főleg ami a gondolkodással kapcsolatos sőt még én is alkotok magamnak XIX. századi filozófiai elveket és megpróbálom kifejteni! Igaz most az oktatástechnológia leköt, de megpróbálok időt szakítani rá. csak itt lehet téged elérni? MSN vagy más kommunikációs lehetőség?
  • BlackRose #91
    OK, mondom, hogy OK.
    Egy tanács, ha nem haragszol?

    Próbáld meg egy picit visszatartani magad amikor reagálsz, mindegy, hogy pozitívan vagy negatívan, holnap is van nap, a reggel okosabb az esténél stb. A döntéseket a lehető legkésőbbi pillanatban kell meghozni, de még véletlen sem ez után, itt azt akarom mondani, hogy várj még nem rendelkezel elegendő információval és amikor ezek az információk többé kevésbé biztosítják, hogy nem fogsz tévessen dönteni akkor dönts. Persze itt vigyázni kell, nehogy túl sokáig várjon az ember, de elsietni sokkal roszabb a dolgokat, mint lekésni. Ezért nem kell még mindent annyira keményen eldönteni. A mai világban meg megtörténhet az emberrel, hogy többször is pályát változtat. Csináld azt amibe belekezdtél, a fontos, hogy az ember dolgozik, még fontosabb, hogy törekszik, sikerül e vagy nem az is fontos, de csak másodlagos. És vigyázz azoktól akik csak kritizálnak vagy éltetnek, de soha az életben nem érezték sem a vereség keserűségét sem a győzelem káprázatát, azt az embert tiszteld aki megpróbálta és aki törekszik, mert minden győzelmet vereségek sokasága előz meg (еzt a tanárod különössen tudja kiválló sportolóként).
    Na de, hogy ne dumáljak sokat a cél a legfontosabb, de a józan ész talán még ettől is fontosabb, ezért mielőtt lépsz gondolkodj kb. úgy mint ha sakkoznál... :)
    Na ne rágd magad tovább, tévedni emberi, visz lát a fórumokban... az SG-n különben van minden, de ha egy ideig fórumozól meglátod kivel érdemes vitatkozi és kivel nem...
    És még egy apró tanács, olvass filozófiát, mint a neve mondja bölcsességtan (én IT-s vagyok de sok filozófus művet olvastam), a kihagyhatatlan, Platón és Arisztotelész a modernek közül meg a figyelmedbe ajánlanám Karl Popper-t, Thomas Hobbes, David Hume és Bertrand Russelt (persze még sokan mások is, de ezek valahogyan nekem a legközelebb vannak), és egy pici gazdaságtan Adam Smith-től, ha lehet eredetiben, de a Magyar fordítás sem rossz... és remélem, hogy az ajánlott filmet is majd megnézed.
  • CyrSyS #90
    tényleg nemtudom mi ütött belém hogy ilyen goromba voltam veled. Egyszerüen nem gondoltam át semmit. áhhh hülye vagyok :(
  • CyrSyS #89
    Elfogadom hogy te a gazdasági területen széleskörbe ismered a programozás sok oldalát engem meg fogadj el hogy közép szinten értek dolgokhoz és mint leendő hivatásosként ígérkező pedagógusnak. Sőt még megkockáztatom hogy oktatástechnológusnak is kiképzem magam mert nagyon tetszik.
  • CyrSyS #88
    Ha lehet akkor mivel mégis csak te vagy az az egyik ember aki tesz is azért hogy a tudomány egy része fejlődjön hadd nevezzelek el okos ember 2-nek! Vicc-nek tűnhet pedig nem az. Van még egy ember akit okos embernek hívok(persze nem így nevezem), aki komolyan ránézésből csövesnek néz ki és matematika,fizika,kémia szakos tanár! Egyetemen is oktatott és annyira széles látókörü hogy komolyan mondom nem tudtam vele elbeszélgetni. Annyora sok szakszót idegen magyar,filozófiai néha történelmi szinonim szavakat használ egy általános beszélgetésünkbe hogy néha csak lesek mit mond! Elismerem tudását. Ahogy a tiedét is! Ezért szeretnék veled baráti kapcsolatba lenni és téged is nagy tisztelődnek elfogadni! Szerbusz András úr (okos ember 2)
    Van MSN-ed?
  • BlackRose #87
    Mivel az új "NET" generációhoz tartozol (nincs mese a fiatalok inkább audió könyvet halgatnak és filmet néznek... na de ezt el kell fogadni korunk egyik különlegessége), figyelmedbe ajánlanák egy filmet, "Dead Poet's Society" Robin Williams az egyik fő szereplő (kicsit régebbi film 1989-ből való) különössen értékes lehet számodra mert pedagógusnak készülsz, de nem mesélem tovább. Nézd meg... aranyat ér.
  • BlackRose #86
    Nem haragszok. Ha két ember mindég ugyanazt gondolja, az egyikre nincs szükség, remélem érted mire gondolok. Ha valamiről van egy véleményed akkor az a tiéd, ha idővel változik ez nem azt jelenti, hogy köpönyegforgató vagy, vagy buta voltál, hanem azt, hogy fejlődsz. Nagyon kevés dolog van a világon ami nem változik, ha egy ember véleménye stagnál, akkor az vagy már öregember, vagy nem kíséri a dolgokat. Társadalmunk nagyon összetett, a természet meg ettől még összetettebb és nem lehet teljessen megismerni, minden nap valami új dolog jön, ami maraszthatatlanul változáshoz vezet. És ne felejtsd el, hogy bár ami éngem illet, ha megmagyarázod a véleményed és én elég okos vagyok hozzá, hogy megértsem a magyarázatod (nem biztos, hogy mindég így van, vannak dolgok amihez annyira nem értek, hogy a magyarázatot sem érteném :), akkor megváltozik az én véleményem is, mert hülye lennék ha az elfogadható magyarázatodat figyelmen kívül hagynám és vakul tartanám magam a dogmáimhoz vagy téves tudásaimhoz.
    Ki tud többet? Szerintem ez nem fontos, valamikor a legszerényebb tudás életmentő lehet a nagy tudás meg csődöt mondhat. Ezért nem azon kell versenyezni, hogy ki tud többet, hanem megkell osszuk a tudásunkat, ha te valamit jobban tudsz akkor én hülye vagyok ha nem halgatlak meg és vice versa. Érdekes dolog, hogy az említett 2479 könyvben vannak témák amelyekkel néhány könyv is foglalkozik, és szerzőit teljessen ellentétes dolgokat állítanak valamiről, na most itt kinek hinni, pedig mindkét szerző elismert szakember. És ez így van az életben is, mi az igaz, mi a legjobb... ezekre a kérdésekre millió téves válasz van de csak egy vagy sokszor még egysem az igazi válsz. Én sem vagyok OS vagy kernel fejlesztő de már nagyon régóta nem foglalkozok rendszerprogramozással sem, tehát nincs éles és specialista tudásom sem az NT (XP) sem a UNIX kernelről, persze olvastam könyveket mindkettöről, de az ember nem tanul meg mindent amit elolvas, tehát valami maradt bennem, valami meg kiszelődzött :) ezért ha szükségem van ilyen információra azt inkább a specialistáktól kérdezem. Dr. Benyó Balázs valszeg ilyen dolgokkal mélyebben foglalkozik és ezért neki más a véleménye, de amint kiderült nem annyira nagyok a különbségek.
    Na azért a tudományokat nem fejlesztem (nem kell tulzásba vinni), esetleg próbálom terjeszteni... ezen a területen inkább a tanárod van előnyben, hisz ő fejleszti is meg terjeszti is. Mi akik az üzleti szférában tevékenykedünk a tudományokat alkalmazzuk és néha esetleg egy picit csiszolunk rajtuk, mert a többéves gyakorlati tapasztalat általában élesebbé teszi a dolgokat, de el kell mondani, hogy a kolegák sokszor figyelmen kívül hagyák a tudományt és ekkor károkat csinálnak, gyenge a termelékenység (ezt meg valakinek fizetni kell) sok a pazarlás stb. csupán csak azért mert nem tartják be a tudományokat. Sajnos ez nagyon gyakori, a legjobb előbb tanulni aztán dolgozni, sokan tanulás nélkül nekiálnak dolgozni az eredmények meg akkor előre ismertek. Fred Brooks egyszer azt mondta, hogy "a tudós az épit, hogy tanuljon a mérnök meg tanul, hogy építsen", nincs ettől nagyobb igazság. Sokszor sajnos nem így van és ez különössen érvényes az IT-re.
    Na mindegy, harag nincs, de igérd meg, hogy megpróbálod az embert szakmai szempontból figyelni és nem pedig személyi szinten bírálni. Mert lehet valaki buta is meg hozzá nem értő is de az még nem jelenti azt, hogy rossz ember is.