Berta Sándor

"Kalózakció" a szabad szoftverek nevében

Egy fanatikus francia linuxos hogy népszerűsítse kedvenc operációs rendszerét, szupermarketek számítástechnikai részlegeiben és elektronikai áruházakban lévő gépekre csap le.

Egyesek szerint érdekes, mások szerint elítélhető módon harcol a szabad szoftverek, ezen belül is a Linux rendszerek elfogadásáért egy francia fejlesztő. Az Ubuntu disztribúció létrehozásában is résztvevő 25 éves Manu Cornet úgy véli, csupán egy újfajta marketingmódszerről van szó. Cornet így akarja felhívni az emberek figyelmét arra, hogy más operációs rendszerek is léteznek a Windowson kívül.

A fejlesztő akciói során úgynevezett Live-CD-ket használ, vagyis nem telepíti fel a számítógépekre az adott disztribúciót, hanem CD- vagy DVD-lemezről futtatja azt. Miután sikerrel járt, jön a munka nehezebbik része: bízik abban, hogy az eladók ne vegyék észre mit is csinált, különben alaposan megkergethetik. S ez még csak a jobbik eset. Cornet szerint a PCjacking nevezett módszer előnye, hogy semmilyen adat nem kerül fel a számítógépek merevlemezére, és természetesen a tárolt adatok sem törlödnek le, tehát az akció abszolút biztonságosnak nevezhető.

"Úgy vélem, a legtöbb országban az emberek zöme nem is tudja, hogy léteznek más operációs rendszerek is a Windows változatain kívül. Aki például Franciaországban komplett számítógépet vásárol, előretelepített Windowst kap a PC mellé. Ezzel szemben a szegény államokban, például Argentínában a legtöbb számítógépen valamilyen Linux-disztribúció fut. Az argentin hivatalok számítógépein részben Windows, részben Linux található. A választás lehetősége hatalmas előnyt jelent az ottani szakemberek számára. Franciaországban ez a szabadság nincs biztosítva a felhasználóknak - nyilatkozott a Pressetext hírügynökségnek a francia férfi.

"A PCjacking ötlete tavaly októberben merült fel először, és rá pár napra már meg is csináltam az első akciómat. Nem azt mondom, hogy mindenki szeresse a Linuxot, de legalább tudjon dönteni, hogy melyik operációs rendszert választja és miért?" - érvelt a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésével foglalkozó Manu Cornet. "Tudom, nem biztos, hogy sikert érek el, ám már több országból kaptam e-maileket olyan emberektől, akik jelezték, hogy ők is fognak ilyen kampányokat indítani. Nekem ez elég."

"Akcióim mindig tiszták, erőszakmentesek, nem károsodik semmi és senki. Ezt azonban persze nem igazán értik meg az eladók. Szerencsére eddig sem velük, sem a rendőrséggel nem volt dolgom, de miért is lenne? Miután kiszedem a Live-CD-t és újraindítjuk a számítógépet, visszaáll az eredeti állapot. Ráadásul a CD-re egy külön nyilatkozatot is teszek, amiben leírom, hogy mit és miért csináltam. Egy hozzáértő azonnal tudja, miről van szó" - mondta végül a szabad szoftverek használatának elterjedésért kampányoló szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BiroAndras #109
  "Csak többet swappol, mint a Linux, mert igyekszik mindent kilapolni pár perc nem-használat után, hogy minnél több memóriát használhasson mindenféle belső buffernek [EQU elmondása alapján]. (Hogy mire kell neki akár 1+GB is, nem tudom. :P)"

  A fájlokat buffereli, arra kell a sok RAM. De nagyon jó az, sokat gyorsít a rendszeren, ha van elég memóriád. Látható pl. hogy ha egy jó nagy fájlt másolsz, és félúton megszakítod, majd újrakezded, akkor az elején nagyon gyors a másolás, mert a memóriában marad a file.
 • szal #108
  Legalább magunk között nem kellene fanatikusnak nevezi azt aki jót akar! Meg azután vegyük figelembe a hazai kereskedelmi 'kulturánkat'.
  A LINUX Barátok Szövetsége. Talán szervezhetne néhány ilyen akciót. DE MINEK?!
  Sajnos a hazai számítástechnikai "müveltség" nem több mint nulla! A WINDOW$-ról mindenki azt hiszi, hogy az a WöRD! Pedig az még sokkal több pénz mint
  az 'OP-rendszer' ami praktice semmit sem tud.
  Úgy érzem nem érdemes tovább folytatni. Aki nem ért hozzá annak a vak lvat is el lehet adni...
 • h4x0r #107
  Thx, valami ilyesmire gondoltam én is. :)
 • rigidus #106
  A programozónak csak egy nyelvi fájlt kell írnia, és kész a fordítás. Windowsról nem nyilatkozom, nem értek annyira hozzá."

  A masik remalma a programozoknak a vindozos alkalmazas a honositasa. Agyrem. Nincs egy kiba egysegesitett megoldas amit rendszerszinten kozpontositva lehetne hasznalni. Mindenfele hazilag taknyolt megoldasokat hasznalnak az egyes alkalmazasok, ahany gyarto, annyifele agymenes.

  Nem lehet meg userprofile-hoz se nyelvet hozzarendelni, hanem megegyszer fel kell telepiteni ua. a programot, ha pl. ket nyelven akarod hasznalni nehany kiveteles esettol eltekintve. Ez tobbnyelvu orszagokban egy hatalmas szivas.
 • h4x0r #105
  "Ja a Windows klasszikus nézeténél, talán szebb... az XP-nél nem, a Vista-t meg sem közelíti..."

  Mert ugye a Vista már egy tökéletesen működő, kiadott OS. :)

  Mellesleg vannak olyan ablakkezelők, melyek nem túl szépek (nagyon puritánok), de funkcionalitásban odavernek az XPnek, KDE-nek, stb. Pl. PekWM (reklám helye, megint ezzel jövök, bocs :)) Ha veszed a fáradtságot, akkor egy klassz ablakkezelőd lesz, amit könnyen tudsz használni, mert teljesen úgy működik, ahogyan akarod.

  "amugy az XP is magyar jobb helyeken :)"

  Localisation még nem nagyon van. Nekem angol a gentoo-m, de a programok magyarul "működnek". A programozónak csak egy nyelvi fájlt kell írnia, és kész a fordítás. Windowsról nem nyilatkozom, nem értek annyira hozzá.

  "ui: nekem az XP-m is ingyenes"

  Ajándék? Netán nyerted? ;)
 • rigidus #104
  zindex megint
  vadkapitalizmus temahoz
 • dez #103
  Természetesen Windowson is a memóriából(/-ban) futnak a programok, azaz a memória-hozzáféréseket nem irányítja át egyenként a vinyóra (ez egy kissé lassú lenne), hanem előbb vissza-swappolja őket (vagy az aktuális lapot). Csak többet swappol, mint a Linux, mert igyekszik mindent kilapolni pár perc nem-használat után, hogy minnél több memóriát használhasson mindenféle belső buffernek [EQU elmondása alapján]. (Hogy mire kell neki akár 1+GB is, nem tudom. :P)
 • dez #102
  Ugh, index.hu... A filmkritikáik és egyebek (Linux-hoz való hozzáállás, stb.) alapján úgy tűnik, a vadkapitalizmus feltétlen hívei (legalábbis jópár cikkíró).
 • 12346 #101
  no ja. nekem is van egy jól működő kíndózom és kész. no para, meg lepállás.
  pingvin (debian) max a hálózat miatt érdekel. de másra sose fogom használni.
 • strogg #100
  Bocsánat: NEM ÉN PORTOLTAM. Az akart lenni, hogy PORTOLTAK.