Gyurkity Péter

Jön a Firefox az inteles Macre

A Mozilla Alapítvány igyekszik kihasználni a Microsoft távolmaradását, és lehetőséget lát az Intel chipes Macintosh számítógépek megjelenésében. Márciusban jön a Firefox kompatibilis verziója.

Az alapítvány terveiről Josh Aas beszélt a ZDNetnek adott interjúban. Ebből kiderül, hogy márciusban, a nyílt forráskódú böngésző 1.5.0.2-es verziójának megjelenésével egy időben szeretnék elkészíteni az első hivatalos változatot a Mac OS X-re. Addig is az eddig használt PowerPC-s változat használatát ajánlják, mégpedig a Rosetta szoftveren keresztül, ami lehetővé teszi az eredetileg a régi rendszerre írt alkalmazások emulálását.

Az új, nemhivatalos verzió jelenleg is elérhető Aas saját weboldalán, ahol a Thunderbird levelező kliens és a Camino böngésző megfelelő változatát is letölthetjük. Elmondása szerint ezek már nagyjából kielégítően futnak az új Intel chipes gépeken, ám néhány kisebb hibát még feltétlen ki kell szűrniük, mielőtt kiadják a hivatalos verziót. Egészen pontosan két hibáról van szó: az első egy kompatibilitási gond a Macromedia Mac OS X 10.4.4-hez szállított Flash pluginjával, míg a másik a Java motor (Java Embedding Plugin, JEP) megfelelő frissítésének hiányából fakad. A probléma tehát csak ezen beépülők esetében jön elő, amúgy már használható mindhárom szoftver.

A Microsoft már több, mint két éve jelezte, hogy nem tervezi újabb Internet Explorer verziók kiadását a Macintosh operációs rendszerre. A napokban ugyan újabb ötéves megállapodást írtak alá Steve Jobs cégével, ám ebben továbbra sem megtalálható a vállalat saját böngészője, és a partneri kapcsolatot különböző vállalati szoftverekre és az Office irodai csomag további fejlesztésére korlátozták. Az Apple egyben jelezte hogy nem fogják megakadályozni a Windows operációs rendszer használatát az új gépeken, ám ezt nem is támogatják, így csak a hozzáértők vághatnak bele az átállásba.

A most elérhető fejlesztői változatokat természetesen csak saját felelősségünkre használhatjuk. A márciusi megjelenésig folyatják a munkát, a Macromedia, az Apple és a JEP fejlesztőinek segítségével, hogy időben elkészüljön a végleges verzió.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #4
    Vagy az opera. ]:)
  • Macc #3
    En a Safari-t hajpolom:) De masofiknak ott a FF
  • Sanyix #2
    Na már a mac-esek is hájpolhatják a firekoxot :D
  • Monkey #1
    Nagy szívfájdalmam ez az Apple Intel házasság. Kihúzhatták volna még egy pár évig és válthattak volna Cell-re. Végülis még bekövetkezhet... :)