Berta Sándor

Nyomkövetés a Firefoxban?

A Firefox fejlesztői egy új praktikus funkciót szeretnének beépíteni a Magyarországon is népszerű alternatív böngészőbe. Az a-ping nevű modul, amivel könnyen nyomon követhető lenne, hogy a felhasználó merre szörföl az interneten, aggodalmat és tiltakozást váltott ki a világhálón.

A funkció lényege, hogy a jövőben a weboldalak - amint megnyitja egy felhasználó - értesítést küldenének egy meghatározott szervernek. Ez többek között az interneten hirdető cégeknek jönne jól, akik így könnyen felmérhetnék, mely reklámok bizonyultak sikeresnek. Mindössze arra van szükség, hogy a ping HTML-kódot beleírják az adott portál linkjébe. Jelenleg ez a pingelő funkció a böngészőnek csupán az egyik, a 2.0-s verzió elkészítéséhez használt változatában található meg. Látva azonban a hír kiszivárgását követő óriási felháborodást, kétséges hogy bármelyik új Firefox verzióba is beépítik ezt a funkciót.

Ezt bizonyítja az is, hogy az eljárást ismertető szakember, Darin Fisher blogjában egyre szaporodnak az értetlen, aggódó és tiltakozó bejegyzések. Az internetezők nemes egyszerűséggel csak spyware-ként, vagyis kémprogramként emlegetik a ping funkciót, hiszen senkire sem tartozik, hogy egy adott személy merre szörföl a világhálón. Tény, hogy a funkciót a Beállítások menüpontban nem lehet kikapcsolni, csak úgy, ha valaki jártas a programozásban. Ez azonban a felhasználók többségéről nem mondható el. A módszerrel ráadásul nemcsak nyomon követhetők, de szabályosan elemezhetők lennének egy adott személy internetezési szokásai. Az már más kérdés, hogy jelenleg is rengeteg weboldal alkalmaz hasonló megoldást, hogy nyomon követve a felhasználók útvonalát.

A Golem német hírportál információi szerint a pingelési funkció bevezetését egy Web Hypertext Application Technology (What WG) nevű, a Mozilla, az Opera és az Apple szoftverfejlesztőit tömörítő szervezet találta ki, akik így akarják kiegészíteni a meglévő webszabványokat. A Firefox után így a ping funkció hamarosan feltűnhet az Operában és az Apple böngészőjében is, bár az internetezők tiltakozását látva, lehet, hogy meggondolják magukat a fejlesztők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #68
    Figyelembe vesz az mindent, max te állítottál el valamit :)
  • vivike #67
    34
  • Piscator #66
    Az a szép.
  • sly007 #65
    Mármint mire konkrétan?
  • Neurotoxin #64
    LOL Erre miért van szükség? Én szeretm az FF-t, de IE-t többet használok...
  • sly007 #63
    A szerver alapú statisztikáktól nem igazán tudod megvédeni magad, ettöl az új technikától viszont igen. És ezért jó, hogy legalizálják.
  • Hegyikecske #62
    attól még nem véd meg a szerveralapi statisztikáktól
  • Hegyikecske #61
    " a weblapoknak eddig is módjukban állt a továbbkattintási információk kigyűjtése, és esetleges utólagos elemzése."
    Az általad beírt linkből idéztem :) Amugy ezzel csak legalizálnák az adathalászatot, meg netes szokásokat ami nekünk mindenképpen rossz lenne...
  • buran #60
    Hehe, akkor Te biztosan meg tudod mondani, hogy az Opera fullscreen módban (F11) miért nem veszi figyelembe a CSS-t az oldal renderelésénél? Tényleg komolyan kérdem; nem lehet ezt a feature-t kikapcsolni valahogy? Én ennél mondtam azt, hogy az Operára még ráfér 3-4 év fejlesztés, mire legközelebb hozzányúlok.
  • buran #59
    Aki itt pampog, annak gondolom, nem tűnt fel, hogy az adservereken keresztül eddig is ugyanez ment. Most ideje rádöbbenni, hogy évek óta nyomon követnek, csak szerver oldalon. Most beépül a böngésződbe ez a funkció, és Te döntheted el, hogy használhatják-e vagy sem.

    Hol itt a probléma? Ez egy óriási innováció, csak nem fogjátok a lényeget.