Berta Sándor

Firefox - Európában húsz százalékos piaci részesedés

A XiTi francia piackutató cég adatai szerint Európában először lépte át a bűvös 20 százalékos határt a piaci részesedés tekintetében a világ jelenlegi legnépszerűbb alternatív böngészőprogramja.

A Firefox piaci részesedése még soha nem haladta meg a húsz százalékot. A jelentés szerint a szoftver európai fellegvárának továbbra is Finnország számít, ahol jelenleg az internetezők 38,39 százaléka használja rendszeresen a böngészőt. Szintén csúcson van Szlovéniában is, ahol az emberek 35,5 százaléka választja rendszeresen a világhálón szörföléshez az alternatív programot. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára jelenleg - 30,27 százalékos piaci részesedési értékével - Németország állhat fel. Ezután következik Csehország 29,29 százalékkal, Szlovákia 28,87 százalékkal és Horvátország, ahol a lakosság 28,01 százaléka döntött a Mozilla alapítvány szakemberei által fejlesztett program mellett.


Nekünk, magyarok számára örömteli, hogy a lista hetedik helyén hazánk található, nálunk jelenleg a felhasználók 24,54 százalékának számítógépén fut a Firefox. Hazánk ebben a tekintetben megelőzi Lengyelországot, Svédországot, Romániát, Franciaországot, Olaszországot, Spanyolországot, Nagy-Britanniát és Ukrajnát is.

A XiTi adataiból kiderül, hogy a Firefox csak Európában ennyire népszerű, itt a böngésző piaci részesedése jelenleg 20,11 százalék. Az öreg kontinensünket követi 18,60 százalékos piaci részesedési értékével Ausztrália és Észak-Amerika, utóbbiban a Firefox piaci részesedése 15,88 százalékos. A lista végén Afrika (9,41 százalék), Ázsia (8,81 százalék) és Közép- és Dél-Amerika (5,79 százalék) található.


A francia piackutató cég érdekességként közölte azt is, hogy napjainkban még az emberek többsége, egészen pontosan 61 százaléka a Firefox régebbi (1.0 stb.) verzióit vagy a Mozilla böngészőt használja és csak 39 százalékuk számítógépére van feltelepítve az 1.5-ös verzió. Ez az arány azonban persze hamarosan biztosan változni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • buran #54
    Ja, nemtom figyeltétek-e, hogy a térképen Magyarország valahogy nem akar összeérni Ukrajnával - gondolom, a felmérést is hasonló "gondossággal" készítették el... :-DDDDDDDDDDDDD
  • buran #53
    Olyan nincs, hogy "IE-re _optimalizált_ oldalt" - mi a fazst lehet "optimalizálni" ezen? Egyszerűen bazsnak a kompatíbilitásra, meg a szabványokra.

    SoDi, gigalol vagy a select-es hülyeségeddel! Esetleg nem gondolod, hogy szar/nem szabványos a kódod?
  • szegab #52
    Szasztok!

    Nekem azzal volt gondom, hogy nem tudtam bizonyos oldalakon beágyazott Windows Media Player videókat megnézni. pl.: www.mlb.com

    Aztán ráakadtam erre az oldalra és itt találtam egy kis bővítményt ami megoldja ezt is a Firefox-nál.:)

    http://forums.mozillazine.org/viewtopic.php?t=206213

    http://www.iol.ie/~locka/mozilla/mozactivex-ff-15.xpi

    Én úgy vettem ki az oldalon, hogy ez csak a Media Playerhez szükséges ActiveX-et "engedélyezi" és így más veszélyt nem jelent. Szerintetek ez tényleg így lehet? Kiváncsian várom a véleményeket, miután megnéztétek a linket. Thx.
  • smv #51
    Vigyázz mert hamarosan megjelenik 1-2 IE fan akik elmagyarázzák neked, hogy ez lehetetnlen, és hogy álmodtad, ugyanis nekik az IE miatt sose lett vírusos a gépük...
  • Frank99 #50
    több mint egy éve van Firefoxom.
    az összes ismerősömnek felraktam, azóta minimális mértékben, csak cookikban van spyware-ük, így ritkábban hívnak a gépük gondjaival, és ez halál komoly!

    egy kicsit lassabb, mint az explorer, de az uj bővítőkkel, mint pl. a Fasterfox, király lett.

    SOSEM fogok használni Explorert, hacsak véletlen nem olyan oldalt csinálnak, amit okvetlenül meg kell néznem, és csak azt támogatja, hálistennek ilyen nem sokat láttam....
  • ReVisor #49
    Értem én, hogy mit akarsz Te itten írni, de az aztán tényleg nem egészséges állapot, hogy csak az egy IE "tündököljön" mint potens böngésző. A monolpolhelyzet minden, csak nem jó a felhasználókat kiszolgáltatottá teheti. Bármi, ami az IE monolpolhelyzetét ingatja az csak jó lehet NEKED! Elég sok kártékony kódot hegesztettek jóemberek, amelyek használhatatlanná tették az EGY böngészőt. Nekem nem egyszer kellett gépet újratelepítenem a levakarhatatlan spyware-k és adaware-k miatt, amelyek általában az IE biztonsági résein kúsztak másztak befele. Szóval örülj te is!
  • Caro #48
    A videók megjelenítése nem a böngésző, hanem plugin feladata!!
    Szedjetek le VLC-t vagy mplayert és telepítsétek pluginnel együtt(VLC-ben telpítőben van, mplayerben nem tudom).
    http://www.videolan.org
    http://www.mplayerhq.hu
  • archkoven #47
    Az ilyen megállípítások erősen megkérdőjelezik a cikk elfogulatlanságát: "Nekünk, magyarok számára örömteli, hogy a lista hetedik helyén hazánk található, nálunk jelenleg a felhasználók 24,54 százalékának számítógépén fut a Firefox."
    -ez számunkra vajon miért örömteli???? Ha nő az GDP, nő a foglalkoztatottság, nő a várható élettartam az örömteli, de az, hogy egy adott cég termékét használjuk egy másik ellenében az vajon miért örömteli??

    Egy példa, hogy mindenki megértse mire gondolok:
    "nekünk magyarok számára nagyon örömteli, hogy az IBSA Pharma Kft. növelte a piaci részesedését Magyarországon"
    -Ez vajon az IBSA Pharma Kft-n kívül még ki számára örömteli??
  • archkoven #46
    Itt egy jó kis cikk arról, hogy mennyire kell komolyan venni az ilyen "terjed a Firefox mint a lepra" című felméréseket.
    Elég csak ránézni arra a térképre, hogy megállípíthassuk, hogy mennyire kell komolyan venni azt az európai céget amelyik ilyen nevetséges munkát kiad a kezei közül:)))))

    http://www.origo.hu/techbazis/szoftver/20060117bizonytalan.html


  • smv #45
    És az miért olyan jó, hogy 5 megás az installja? Az Operájé 3,8 és ugye ez már "felesleges" fícsörökkel is tele van pakolva... Telepítve foglal 5,8 megát, szemben a "kicsi" 16 megás FF-hez képest. Csak a firefox.exe nagyobb mint a komplett Opera...

    "Najo ff ala felteszem javat, flashgotot, wmlbrowsert, es maris tudok wapozni"
    Remek, opera megteszi magától.

    "ezek igy osszesen nincs 1 MEGA"
    Plusz a 16 amit alapból foglal. Lassan eléri az IE 100-át. :D

    " nem a bongeszo hibaja, hanem a weblapfejleszttoke, ha valamit csinalnak csinaljak normalisan"
    Igen, de ez vonatkozik az Operára is.

    Mindenesetre nekem az jött le, hogy te félreértettél, hogy IE fan vagyok, pedig nem, csak Opera. :D De az nagyon.

    Persze annyiban igazad van, hogy van még mit fejleszteni rajta, de azért az odabaszott ahogy beszélsz arról, hogy éljen az ff, mert sok rá az ext stb. Ez kb olyan, mint ha egy oprendszert az alapján itélnél meg, hogy mennyien, és kik írtak rá programokat.