Gyurkity Péter

Máris frissítette új böngészőjét a Netscape

Mindössze egy nappal a Netscape 8.0 megjelenése után nyilvánvalóvá vált, hogy a vadonatúj böngésző máris foltozgatásra szorul, ugyanis a Firefox egy korábbi verziójára alapozott szoftver biztonsági hibákat hordozott magában.

A Netscape 8.0 a Firefox böngésző 1.0.3-as verziójára épült, és - amint arra a felhasználók nagy része felhívta a figyelmet - a Mozilla nemrég kijavította az ebben a verzióban talált biztonsági hibákat, így érthetetlen, hogy a Netscape miért nem a nyílt forráskódú böngésző legújabb változatára alapozta saját megoldását. "Egy külső biztonsági cégtől azt - az egyébként téves - információt kaptunk, hogy a Firefox korábbi verziójában található biztonsági hibák nem érintik a Netscape most bemutatott változatát. Néhány órával azután, hogy a forrás megbízhatatlannak bizonyult, kiadtuk a szükséges javítást, amelyben befoltoztuk a réseket" - jelentette ki Andrew Weinstein, a vállalat szóvivője.

A Netscape böngésző javított, 8.0.1-es verziója tegnap jelent meg, míg az eredeti változathoz szükséges javítás még várat magára, mert a Netscape - a Firefoxhoz hasonlóan - még nem készült el a frissítési mechanizmus integrálásával. A három korábban ismertetett biztonsági hiba a Gecko böngésző motorban rejlik, amely így súlyos veszélynek teszi ki a felhasználókat, és lehetővé teszi a távoli támadóknak, hogy átvegyék a számítógép feletti irányítást.

Bár a Mozilla már korábban befoltozta a hibákat, a Netscape mégsem a legfrissebb, 1.0.4-es, hanem az eggyel korábbi 1.0.3-as verzióra alapozta munkáját. Ezt éppen Ben Goodger, a Firefox projekt főmérnöke kifogásolta, aki blogjában rántotta le a leplet a biztonsági hibákról, hangsúlyozva, hogy a Firefox megbízhatóbb böngésző, mint legújabb vetélytársa. "Ez a példa rámutat arra, hogy a Mozilla termékére alapozott böngészőkben soha nem fogják kijavítani olyan gyorsan a hibákat, mint maga a Mozilla" - jelentette ki Goodger, amivel gyakorlatilag útjára indította a két böngésző közötti harcot a felhasználók kegyeiért.

Netscape 8.0.1 letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #58
    asszem, addig még ki nem jön az 1.1 addig nem szarakodok ilyenekkel, mert mire kitesztelem már kezdhetem előlről. azárt köszi.

    (egyébként ezt a szenvedősdit nem nevezném felhasználó barátnak - mért kell nekem tesztelni, ahhoz, h mennyen? ... )
  • Sil78 #57
    Azért halasztja be, mert a Tab Mixben is van egy hasonló session saveres rész (meg ha jól emlékszem, a becsukott tabokat is meg tudja nyitni, mint a Session Saverben a SnapBack Tab), bár azt nem próbáltam, így nem tudom, pl crash esetén is visszaállítja-e. De ha nem, akkor lehet kombinálni a Crash Recovery-vel (a Session Saver egy Lite verziójával), az tudomásom szerint nem szokott összeakadni semmivel.

    A gördítősáv pozícióját az 1.1 már meg fogja jegyezni, a nightly buildekben már benne is van ennek a bugnak a javítása.
  • FTeR #56
    na, ha session savert behalasztja, akkor biztos fel nem teszem, az alapból is elég bugos.

    pl fftől én elvárnám, hogy extek nélkűl tudja a session saveres cuccot bugok nélkűl.

    az az igazság, hogy túl puritánra sikeredett így elsőre. pl számomra hihetelen, hogy nem jegyzi meg a görgető sáv pozicíóját. frissítés vagy navigálás után a tetejére áll be, ami lássuk be elég béna. ráadásúl session saver sem tudja, csak elvétve, ami meg még idegesítőbb.
  • PityBull #55
    Akkor ezt megdumáltuk...
  • pascal #54
    no comment :)
  • PityBull #53
    "ha a bablevesről diskurálnánk megérteném, de ez így szánalmas reakció volt."

    NA, ne legyél már olyan szigorú, tanító bácsi! Merthogy két smiley is volt a megjegyzésem mellett, ugyebár! Tölts le magadnak egy kis humorérzéket! Jót fog tenni!
    Ja, és mellesleg a te véleményedet támogattam!
  • Sil78 #52
    Igen, a TBE nem javasolt, mert bugos. De van helyette Tab Mix.
    Múltkor egyébként láttam valahol egy megoldást a tabbar jobbra ill. balra átrakására (ha jól emlékszem, mindenféle kiterjesztés nélkül, csak CSS segítségével, a felhasználói fájlokkal), megpróbálom majd megkeresni.
  • Sil78 #51
    Akkor próbáld ki ezek helyett a Tab Mixet, az több tabos kiterjesztés kombinációjából született, nagyrészt a Tabbrowser Extensions kiváltására (illetve hogy ne ütközzenek egymással a hasonló funkciók miatt a tabos kiterjesztések). Ez 1 db kiterjesztés, és ha jól emlékszem, tudja a felsoroltakat. (Én nem használom, mert a Session Savert viszont úgy vettem észre, nem szereti, de végülis van is benne hasonló funkció. Szóval valószínűleg ki tudná váltani azt is - max egy Crash Recovery-vel kombinálva -, csak nem akartam vele szórakozni.)
  • pascal #50
    FTeRnek adok igazat. Az Opera jelenleg a tabos böngészés etalonja. A FF sok pluginnal is csak megközelíteni tudja, ami nem csoda, hisz az Operát eleve erre (is) kihegyezve fejlesztik. Jelenleg csak a Tabbrowser Extension veszi fel a versenyt szolgáltatások terén az Operával, de az pl bugos mint a szar. Ez egy másik problémáját is felveti az egész moduláris böngésző elvnek, mégpedig, egy bizonyos komplexitás felett már instabillá válik a program, pláne ha több ilyen nagy extension van benn. Nincs rá garancia, hogy amit belevarázsolsz működni is fog, ellenben ugye az Opera minden featureje kompatibilis a többivel.
    igaz, kicsit negatívra sikeredett, de amúgy nincs bajom a FFal, ezek gyermekbetegségek, melyeket bőven van ideje kinőni. Ja és hogy példát mondjak: eddig nem sikerült a tab bart (ami a tabok vannak) a jobb oldalra igazítani FFban, csam TBE-el amivel extrémen instabillá változott. Apróság, de bosszantó és sajnos nincs egyedül.
  • FTeR #49
    nem azt mondtam, h nincsen előnye az extnek, hanem hogy vannak hibái is. ráadásúl a tabos cucc amiről beszéltem illenék alapból benne lenni...

    "irhatsz sajat tabkezelot."
    ezt mond 1 home júzernek plz