Berta Sándor

Lesz európai digitális könyvtár

A digitális könyvgyűjteménynek az európai tudományos és kulturális örökség megőrzése a feladata és a jövőben a bibliotéka állományába tartozó digitális művek hozzáférhetők lesznek az interneten.

A Google-hoz hasonlóan az Európai Unió is létrehozza a nagy kulturális értékű műveket tartalmazó digitális bibliotékáját. Mint ismeretes, a Google több nagy múltú egyetem, így például az oxfordi könyvtárának és a New-Yorki Közkönyvtár jelentősebb műveit digitalizálja, így mentve meg a zömében angolszász könyveket és más dokumentumokat az utókornak.

Hasonló lépésre készül az Európai Unió (EU) is, amely nemrég egyértelműen az Európai Digitális Könyvtár megalapítása mellett foglalt állást. Az erről szóló szándéknyilatkozatot még a múlt héten jelentették be a francia fővárosban, az elnöki hivatalban hat európai uniós tagállam kormányának nevében. Többek között Jean-Claude Juncker, az Európa Tanács jelenlegi elnöke is támogatásáról biztosította a kezdeményezést. A politikus az Európai Digitális Könyvtár létrehozásának fontosságáról a Párizsban tartott Európai Kulturális Napok nevű rendezvény keretében beszélt.

Nekünk, magyarok számára külön öröm, hogy a hat európai uniós tagország között van Magyarország is. Ezenkívül Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország és Lengyelország támogatja a programot. Német részről Gerhard Schröder kancellár pártfogolja a kezdeményezést, míg a projekt elindítása mellett leginkább Jean-Noel Jeanneney, a Francia Nemzeti Könyvtár elnöke kardoskodott.

A munkát mindenképpen megkönnyíti, hogy már létezik egy együttműködés negyvenhárom európai könyvtár között. Ez a kooperáció elsősorban a közös katalógusrendszer kidolgozását tekinti a fő feladatának. Az elmúlt hetekben Jeanneney korábbi felhívásához csatlakozott tizenkilenc európai bibliotéka is, így elvileg már semmi sem állhat az Európai Digitális Könyvtár létrehozásának útjában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #2
    Hagy csinálják
  • silanor #1
    Aztan majd jol letiltjak mindet nehany hulye miatt aki milliokat kovetel, mint orokos.