Specker Balázs

A Google támogatásával épül a Digitális Világkönyvtár

Az amerikai Library of Congress (Kongresszusi Könytár) bejelentette, hogy a Google 3 millió dollárral (körülbelül 600 millió forint) járul hozzá a World Digital Library (Digitális Világkönyvtár) felállításához.

A projekt fő célja, hogy digitalizálják és az interneten közzétegyék a nemzeti könyvtárakban, illetve más nemzetközi intézményekben fellelhető kiemelkedő jelentőségű anyagokat - írja a Washington Post. James H. Billington, a Kongresszus könyvtárosa elmondta, hogy a World Digital Library az 1994-ben indult American Memory Project (az amerikanisztika digitális könyvtára) befejezése után lesz összeállítva, amely keretein belül több millió történelmileg fontos anyag került fel az internetre. Köztük Abraham Lincoln és Thomas Jefferson feljegyzései, Abraham Lincoln ünnepi beszéde a gettysburgi temető fölszentelésén, valamint más polgárháborús dokumentumok.

A könytárnak többek között már az Egyiptomi Nemzeti Könyvtárral is sikerült megállapodnia arról, hogy 10. századi iszlám tudományos szövegeket digitalizáljanak be. Billington reméli, hogy a kezdeményezés végül Kínába, Kelet-Ázsia többi részére, Indiába, Dél-Ázsiába és az iszlám világba is elér majd, Indonéziától Afrikáig kiterjesztve hatókörét.

"Azon vagyunk, hogy újraalkossuk más kultúrák emlékezetét, melyek sokkal tovább nyúlnak vissza, mint a miénk" - fejtette ki Billington a New York Timesnak. "A lényeg egy olyan világkönyvtár felállítésa, amely díjmentesen bárki számára hozzáférést nyújt olyan weboldalakhoz, amelyek lehető legáttekinthetőbben integrálják a különböző kultúrák leleteit - és mindehhez csak egy internet hozzáférésre lesz szükség." Ambiciózus tervektől vezérelve, ám korlátozott anyagi keretei között a Kongresszusi Könyvtár egyre inkább a magánszektorhoz fordul pénzügyi támogatásért.

A Google hozzájárulása csak a project működéséhez szükséges alapfeltételek megteremtésére lesz elegendő. Billington azonban bízik benne, hogy hamarosan mások is követni fogják a keresőóriást. Billington kihangsúlyozta, hogy a Google hozzájárulása jótékony indítatású volt, és nem hozható kapcsolatban a cég könyvkereső projektjével kapcsolatban nemrég kirobbant jogi vitával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hanandi #6
    Azt tudja valaki, hogy mi ennek az oldalnak a cime?
  • Enkil #5
    hajrá
  • mrzed001 #4
    Ez már mutat valami felé ..... talán mégis lehet itt egy Star Trek féle tudásalapú társadalom :)))
  • pemga #3
    Szerintem a Google Print is értelmes ötlet.
  • _Vegeta_ #2
    Nacceru 5let, vegre valami ertelmeset is csinalnak. :)
  • Caro #1
    Hajrá!