Berta Sándor

iTunes - egymilliárd eladott dal

Újabb mérföldkőhöz érkezett szerdán az Apple online zeneletöltő szolgáltatása. Az internetes zenei piacon jelenleg egyeduralkodónak számító iTunes munkatársai ugyanis már egymilliárd zeneszám megvásárlását regisztrálhatták.

Egyre több kisebb és nagyobb cég tűzte ki az elmúlt hetekben és hónapokban azt a célt maga elé, hogy megpróbálják letaszítani az online zenei piac trónjáról az iTunes-t. Látva azonban ezt az eredményt, sokuknak inába szállhat a bátorsága. A szerencsés felhasználót igen bőkezűen jutalmazta meg az Apple. Kapott többek között egy 20 colos monitorral ellátott iMac-et, nem kevesebb, mint tíz iPod készüléket - mindegyiket egy egy 60 GB-os merevlemezzel felszerelve -, valamint egy 10 000 dollár értékben levásárolható iTunes Music Card-ot.

Az iTunes sikertörténete alig három esztendeje kezdődött. Az Apple 2003 áprilisában indította be online zeneletöltő szolgáltatását, ami néhány napon belül óriási népszerűségre tett szert. Ezt bizonyítja, hogy alig egy hét telt el az indulás óta és a hálózat már túl volt az egymilliomodik letöltésen. 2003 októberében elkészült az iTunes első Windows alá is telepíthető változata. A zeneiparral folytatott egyezkedések miatt Európában csak 2004 közepén nyílhatott meg az első virtuális iTunes-bolt.

A szolgáltatás nemrég regisztrálhatta a százmilliomodik letöltést Európában. Az iTunes és a hozzá szorosan kapcsolódó iPod időközben az Apple egyik legfontosabb bevételi forrásává vált. Jelenleg az iTunes uralja az internetes zenei piac 80 százalékát.

Az, hogy ez az arány akár egy év múlva is megmarad-e, kérdéses, mindenesetre a konkurens cégek nem lógatják a lábukat, hanem igyekeznek bebizonyítani, hogy lehet másképp, jobban is csinálni ezt az üzletet. A döntés, mint oly sokszor, azonban most is a felhasználók kezében van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yajirobe #16
    he a kurva anyádat, duguljál el most már te csicska fasszopó mert megbombázom a fejedet te jogvédő buzi
    (bár ezt már úgy sem olvasod, ahogy a moderátorok sem hehe) ők is egy fasszopók
  • wanek #15
    Te már megint mellébeszélsz. Ha nem vetted volna észre, azt is írtam, hogy veszteséges (tömörített) szutyokért nem vagyok hajlandó annyit fizetni, mint egy eredeti tartalomért. Egészen pontosan EGY FILLÉRT SEM! Mert betömöríteni én is tudom, és olyanra, amilyenre nekem tetszik. A te utalásod a 10 éves autós példámat idézi.
  • Kaadi #14
    Lenne egy kérdésem a MO-i felhasználókhoz: ti el tudjátok érni a különböző iTunes-hoz hasonló hálókat (ez előbbit is beleértve)? én próbálkoztam Romániából feliratkozni különböző site-okra ls mind azt mondta hogy nekem nem elérhető a szolgáltatás. Szóval ennyit a becsületes vásárlóvá válás szándékáról.
    Ha esetleg tudtok olyan módszert amivel el lehet rejteni az IP-t egy website elől akkor írjatok (esetleg egyenesen amerikainak kiadni magam).
    Amúgy én sem szeretek megvenni egy egész albumot ha csak 1-2 szám kell a 16-ból.
  • LaPalma #13
    örülök, hogy így ki tudtam hozni belőled a mondandódat.

    akkor egy kis adalék az utolsó hsz-edhez:
    az itms-ben (általában) 10 dolcsi egy nóta. de ha nem kell az egész lemez, megveheted csak a kívánt számot $0,99-ért. és a letöltött és összeválogatott számokból BÁRMIKOR csinálhatsz saját cd-t! (tudom, mert használom.
    szóval te a jelenlegi gyakorlatot szidod, ami tulajdonképpen sikeres és már 3 éve működik.
    legközelebb nézz utána a dolgoknak, mielőtt vagdalkozol. feleslegesen.
  • wanek #12
    Mág egy kis adalék: a kiadók akkor járnának el tisztességesen, ha az általuk kínált tartalomból (zenékből) arra is adnának lehetőséget, hogy én állíthassam össze azt, hogy mi legyen a CD-n. Sajnos a gyakorlat az, hogy egy CD-n van max. 2-3 jó zene, a többi csak selejt. Azért nem kívánok pénzt adni, és nincs is rá szükségem. Már régebben is voltak olyan automaták (nem nálunk), ahol az ember saját CD-t csináltathatott a rendelkezésre álló kínálatból. Ez sokkal sikeresebb lenne, mint a jelenlegi gyakorlat.
  • wanek #11
    Még egy kis adalék: már nemegyszer készítettem szellemi terméket. Megrendelésre. Megkaptam az ellenértékét, nem sírok utána, ha esetleg más is használja. Sőt, akár hiszed, akár nem, nagyon sok olyan programot készítettem, amiért soha nem kértem pénzt. Tudod, ez az a bizonyos FREE kategória.

    Volt persze olyan is, amit nem az értéke, hanem a jellege miatt nem szerettem volna, ha elterjed. Azt megfelelő védelemmel láttam el, és bár próbálkoztak a másolásával és a feltörésével, de nem sikerült. De akkor is azon a véleményen voltam, hogy ha valakinek sikerülne működőképes másolatot csinálni, az megérdemli, hogy használja. Ez az én mentalitásom.
  • wanek #10
    Te olyat állítasz, amit én nem írtam. Bizonyos értelemben persze a kiadók is tolvajok (ahogy az utánad szóló is írta), de én nem rájuk gondoltam, hanem az illegális terjesztőkre. Capise?
    Ha nekem valami kell, azt megveszem. De egy olyat, amiért pénzt nem adnék, azt ingyen szerzem meg. Az alkotót nem éri kár, mert nem fizetnék érte akkor sem, ha ingyen nem tudnám megszerezni. Akkor miről beszélsz?

    Ez az egész MP3/WMA pénzért való letöltősdi számomra olyan, mintha egy 10 éves autót olyan áron adnának, mintha új lenne. Kösz, de nem kell. Ráadásul, ha DRM-mel van ellátva, akkor különösen nagy gazemberség, mert egy audio CD-t bármilyen szerkezetbe berakhatsz, és meg tudod hallgatni. Egy DRM-est ezzel szemben nem, pedig fajlagosan ugyanolyan áron adják, mint az eredeti CD-n lévő zenét, és még szarabb is a minősége. Elmehetnek a búsba.
  • yajirobe #9
    A kiadók a tolvajok, ha érdekel miért hát olvass utána
    És ahogy lentebb is írták TOLVAJTÓL LOPNI NEM BŰN ez legyen a jelszó

  • LaPalma #8
    tolvajtól lopni?
    tehát szerinted a zénész, a zeneszerző és a szövegíró mind-mind tolvajok?
    ajánlom, hogy sose készíts semmilyen szellemi terméket, lettlégyen az zene, vers, mérnöki alkotás, szobor stb. mert lesznek hozzád hasonló mentalitású emberek és ellopják.
  • Gerygrey #7
    Hagyjuk már ezt a letöltés=lopás=bűn téveszmét!

    Ha a múzeumban lefotózok és kinyomtatok egy festményt és otthon a proli panellakásom falát azzal díszítem, azzal mekkora kárt okoztam a múzeumnak? Összehasonlítható azzal mintha elloptam volna a képet? Ugye hogy nem.

    A másolást a lopással összehasonlítani is értelmetlen, nemhogy azonosítani...

    Egyébként a MAFASZ és hasonló lemezeladási toplisták alapján megvan a véleményem a boltban CD-ket vásárlók átlagos intelligenciaszintjéről :)