Specker Balázs

Egymillió eladott videó az iTuneson

A videók eladási mutatói némileg elmaradnak attól a teljesítménytől, amit annak idején a zeneszámok nyújtottak az iTunes megjelenésekor. Az Apple három hete kínál videóletöltést az iTuneson, és 2000 anyag szerepel a virtuális bolt kínálatában.

Az Apple bejelentette, hogy több mint egymillió videót töltöttek le iTunesról, a megjelenés első három hetében. A cég október 12-én indította útjára a videó letöltős szolgáltatást, egy napon videós iPod megjelenésével. Mint ismeretes az új eszköz 60 GB-os háttértárolóval lett felszerelve, így 15 ezer zeneszámot, 25 ezer fényképet vagy 150 órányi videót képes tárolni.

Az online üzlet összesen 2000 videót kínál letöltésre, köztük videoklipeket, Pixar rövidfilmeket, valamint az ABC tévés sikereit, az Eltűnteket és a Született feleségeket is. A meglehetősen korlátozott választék ellenére az Apple több mint egymillió videót adott el 20 nap alatt. "Az igazi kérdés az, hogy lesz-e valódi átállás a hasonló videolejátszókra vagy sem" - mondta Todd Chanko, a JupiterResearch elemzője.


Steve Jobs, az Apple feje úgy nyilatkozott, hogy a számok azt mutatják, van piaca a legális videóletöltéseknek, ám azt elismerte, hogy nagyobb választékra van szükség. "A következő feladatunk szélesíteni kínálatunkat, hogy a vásárlóik több videót nézhessenek számítógépeiken és iPodjaikon" - ismertette a célokat Jobs.

Az Apple nem fedte fel a letöltések megoszlását, tehát egyelőre nem lehet tudni, hogy vajon a Pixar filmek, a tévésorozatok, vagy a videóklipek vitték-e a prímet. "Jó lenne tudnunk, hogy vajon a Született feleségek áll-e az egymillió letöltés mögött? Vajon nagyrészt ennek a sorozatnak köszönhető ez a szám? Ha így van, akkor igencsak érdekes a helyzet" - fejtegette a Chanko a TechWeb oldalán. Ám Jobs úgy véli, hogy a videoletöltések igazi hajtóereje az exkluzív anyagokban rejlik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sámson #6
    A Slashdot.org forumában írta vki hogy ráköti az ipodját a tv-re és úgy nézi a LOST-ot és asszongya olyan mint a DVD.
  • Le Kurde #5
    annyira azért nem érdekel
  • mrzed001 #4
    Hát, csodálkoznék. Írták is, hogy megnézhető iPod-on, meg PC-n is, szóval ha tényleg csak egy ilyen kis fos, az pc-n nézhetetlen (régi nagyítós módszer )
    No akkor már kezdenék csodálkozni az 1 milliós letöltésszámon
  • LaPalma #3
    ne csodálkozz. nézz utána, hogy igazold magad
  • Le Kurde #2
    Nem csodálkoznék, ha valami faja kis egyéni DRM-mel védett, felbontását és a bitrate-et tekintve ipodra optimalizált anyagok lennének.
  • mrzed001 #1
    Nem csodálkoznék, ha 70-80%-a csak a Lost és Született feleségek lenne a letöltésnek, 10-15% a klippek, a többire meg ugyan ki kíváncsi ?
    Mondjuk, még mindig nem hallottam semmi infót a letöltött videó kódolásáról, minőségéről, esetleg erre sem ártott volna kitérni ...