Gyurkity Péter

Gates: kikezdjük az iPod egyeduralmát

A Microsoft elnöke a kisebbségi diákoknak megrendezett találkozón arról beszélt, hogy partnereik segítségével szándékoznak felvenni a harcot az Apple termékeivel szemben, és hamarosan új lejátszókat dobnak piacra.

A fekete diákokat előtérbe helyező Blacks at Microsoft (BAM) Minority Student Day keretében mintegy ezer főiskolai hallgatót látott vendégül a szoftvercég és a redmondi rendezvényen maga Bill Gates is beszédet mondott. Előadásában több témát is érintett, ebből mi a számunkra leginkább érdekesre, vagyis a médialejátszókra, illetve a vállalat ezzel kapcsolatos terveire koncentrálunk. Itt ugyanis fontos pozícióharcra törekszik a Microsoft, és ennek beindítása érdekében új termékeken dolgoznak.

Gates beszédében elmondta, hogy már jelenleg is egyeztetnek több hardvergyártó partnerükkel, és élénken érdeklődnek az új megoldások iránt. Azt ugyanis el kell ismerniük, hogy az Apple kitűnő munkát végzett, és iTunes zeneboltjával, illetve az ehhez párosuló iPod hordozható lejátszók révén egyeduralmat vívott ki a piacon. Ezt egyáltalán nem lesz könnyű kikezdeni, és egyáltalán életképes alternatívaként megjelenni a területen. A Microsoft elnöke azonban nem hazudtolta meg magát: lehetségesnek tartja a felemelkedést, és az Apple előnyének behozását.

Ezt olyan új médialejátszók révén véli megvalósíthatónak, amelyek egyrészt olcsóbbak, másrészt könnyebben csatlakoztathatók az iPodnál. Éppen ezért folytatnak tárgyalásokat több hardvergyártóval: igyekeznek kipuhatolni a lehetőségeket, hogy valóban meg tudnak-e jelenni a piacon ilyen megoldásokkal. Számításaik szerint a Microsoft szoftverekkel kompatibilis digitális zenelejátszók aránya jelenleg 20 százalékos, amit a kelleténél alacsonyabbnak tartanak.

Január végén mi is beszámoltunk arról az értesülésről, miszerint a szoftvercég saját lejátszót tervez piac dobni. Ezt azonban a Microsoft akkor nem volt hajlandó megerősíteni - most végre letisztulni látszik a kép, bár Gates hangsúlyozta, hogy elsősorban partnereik révén szeretnék megvalósítani terveiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • strogg #28
    AsySoft
    Eurpópában. Mert nagyon úgy néz ki, hogy az ázsiai piacra linuxos palmot fognak szórni.
    Ez egyébként nagyon érdekes. Ennyire más lenne a követelmény a két piac között, hogy ugyanazt a gépet más-más OS-el kell terjeszteni?
  • intrex #27
    Az iPod legnagyobb előnye az egyéb lejátszókkal szemben, hogy semmi köze a mikorszopszhoz.
  • asysoft #26
    Ha kézigép alatt a PDA-t érted, akkor tévedsz: MS átment a Palmon:(
    Kíváncsi leszek erre a médialejátszóra. Ha az iPodot le akarják győzni, akkor nagyot kell alkotniuk...
  • Su0my #25
    És amúgy meg úgy fikázni valamit, hogy nem is létezik... Baaaaaah
  • Su0my #24
    Hopp MS lop ötletet? Szerintetek az almácska találta ki az empéháromlejáccót?
  • rumos #23
    ej de nagyon erőlködik Géc úr. ennek sosem szokott jó vége lenni. amúgy meg nemtom miért lenne az jó nekünk ha az iPod egyeduralmát esetleg felváltaná a Microsoft egyeduralma.
    aki egy kicsit is tájékozott a témában, tudja hogy az mp3 lejátszó nem egyenlő az iPod-dal, vannak más, jobb, olcsóbb, többet tudó stb. lejátszók.

    jut eszembe, van egy eladó 6 gigás iRiver H10-em 40párezerért. ha vkit érdekel, dobjon egy privit :)
  • strogg #22
    egyébként az utóbbi a valószínűbb. Vagyis féláron inkább veszteséggel.
  • strogg #21
    nexus6:
    Feltétlen írj nekem.
    [email protected]
    Fontos.
  • NEXUS6 #20
    Hát az M$-nek eddig egyetlen próbálkozása se jött be HW téren.
    És ez így van rendjén. Suszter maradjon a kaptafánál, az M$ meg a SW-nél pláne hogy még ott is van mit tanulnia.

    Gondolom valami gagyi kínai termék lesz, hatalmas M$ logóval, másképp nem igazán tud a piacon megmaradni. Persze lehet hogy az x-hez hasonlóan brutál hw-t adnak félpénzért óriási veszteséggel, hogy az Applét kiszoríccsák a piacról.
  • strogg #19
    Én fanatic linuxos vagyok. De. Ha az m$ olyan lejátszót készít, ami olcsó, tudja az mp3-at, és az ogg-ot, nincs drm, és nem kell hozzá spec progi (hanem pl: usb-re dugva rögtön tölthető/törölhető a zene ) én is olyant vennék. ez egyértelmű.
    Ebből a szempontból szvsz az ipod-nál jobbak a "classic" mp3 lejátszók. (persze ez nem teljesen igaz, mert tárolókapacitása töredéke az ipod-nak)