Berta Sándor

Nyílt forráskódú konkurenst kap az iTunes

Az Apple iTunes online zenebolt-hálózatának sikerét sokan megirigyelték: újabb cég vállalkozik a megmérettetésre és megpróbál a Media Player, a Real Player és az iTunes konkurensévé válni.

Ambíciózus terveket dédelgetnek a Pioneers of the Unevitable nevű cég vezetői. A vállalat ugyanis azt találta ki, hogy a jövő év elején megjelenő Songbird nevű MP3-lejátszó szoftverével az iTunes babérjaira tör. A Songbird nyílt forráskódú alkalmazás és a Mozilla Alapítvány forráskódjára épül. Ezt használja többek között a Firefox böngésző és a Thunderbird levelezőprogram is. A szoftverrel a tervek szerint csatlakozni lehet majd a zenei weboldalakhoz és onnan a felhasználók akár le is fogják tudni tölteni a nekik tetsző zeneszámokat vagy zenei albumokat.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A Songbird első verziója 2006 januárjában lesz elérhető, de egyelőre csak a különböző Windows operációs rendszereken fog működni. A fejlesztők ugyanakkor tervezik a linuxos és a Macintosh alatt működő változatok megjelentetését is. Az interneten már fellelhetők az első képek a programról. Ezeken egy, az iTunesre feltűnően hasonlító kezelőfelület látható, azonban ezt a felhasználók tetszőlegesen változtathatják.

A nyílt forráskód mellett a Songbird fő előnye a készítők szerint a sokoldalúsága lesz és az "mp3-lejátszók Firefoxának" nevezik a szoftvert. Amennyiben a Songbird hasonlóan népszerűvé tud válni, mint a Firefox, akkor az iTunesnál valóban felköthetik azt a bizonyos alsóneműt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RoliSoft #12
    nah, kipróbáltam :)

    the final conclusion: ez egy SZAR firefox 1.6 motron íróddot, RAMígényes szar! NEM TUDTAM ELINDÍTANI EGY MP3PRO FÁJLT!
    szóval szar :)

    hangzása... nincs, :) nem tudtam mp3PRO formátumot elindítani.

    miután a listát beraktam, a #meta.row jelent meg :) szuper...

    1-2re lefagyasztottam :)
    pedig csak egy népszerű PLS listát akartam berakni!

    ...és ha a világ ezt a SZAR használja, csakis azért mert egy SZAR firefox motor van benne, akkor...

    én Operát (Opera 9 TP 2 build 8129) használok, messze elkerülöm a FireShit-et, és Foobar2000, iTunes, JetAudio, és Windows Media Player-be halgatok zenét. :) (mikor hogy tartja kedvem)
  • KRi2 #11
    Intro to Kernel Streaming
    Kernel Streaming is a small plugin for winamp that will bypass the windows kMixer
    (kMixer resamples all sounds sent to your soundcard and lowers their quality)
    and sends music data directly to the sound card. This creates a cleaner sound.

    Personally, I prefer using Kernel Streaming over the many "Equilizer" programs out there that don't really improve the quality of your sound;
    They only provide an artificial enhancement. Kernel Streaming bypasses the kMixer altogether, giving clean and pure sound with no modifications to the output.



    Problems with kMixer

    There are two distinct problems with kMixer. First, Microsoft says "Kmixer will mix all data...."

    Unfortunately, kMixer does just that -- it "mixes" all data even when it doesn't need to. The mixing algorithm as implemented by Microsoft has been shown in many cases to only have a signal to noise ratio of about 92dB.

    The problem is that CDs have 96dB (or 97.5dB for the hardcore signal processing guys) of dynamic range. Effectively, kMixer overwrites the last couple of bits of the signal with garbage, reducing CD data from 16 bit data to effectively 14 bit data.

    There are some people who claim that this can't possibly make an audible difference, but most people who have read the psychoacoustic literature or done real-world testing argue that this does make a difference.

    You're probably thinking: why does kMixer need to do anything to the signal if it's just taking 44.1kHz data and outputting 44.1kHz data? Well, strictly speaking, it doesn't, but kMixer is not implemented in the most obvious way.



    The second issue is hardware (and sometimes poorly-written drivers) that interact with kMixer to cause 44.1kHz data to be resampled to 48kHz.

    All AC97 compliant hardware must be able to handle 48kHz sound, so that is always a given, but supporting 44.1kHz sound natively is optional.

    It also requires additional physical hardware: either a separate hardware clock or a PLL.

    Thus, the physical design of some cards forces kMixer to resample all data to 48kHz. The Xitel Hi-Fi Link is one example of such a device.

    More interesting are cards that can support 44.1kHz, but the drivers are poorly written so that they hand off data to be resampled to 48kHz by kMixer anyway.

    You'd be surprised just how many cards have drivers that do this. The Sonica 1.2.20 drivers on Windows XP are one example (interestingly, this does not happen on Win2000, or on either OS with the 1.2.05 drivers).


    kb. leszűrheted a lényeget ,winamphoz van ilyen plugin ,foobarhoz alap.
  • Ajnasz #10
    Ha mással nem is, de azzal biztosan többet ad, hogy több platformon lesz jelen.

    Azon a nagy szón, hogy kernelbe nyomja, mit értesz? A többi lejátszó hova nyomja? Szerintem azok is arra valamerre. :) Tudod, vannak az alkalmazások, alattauk a kernel (aminek nagyjából az interface-e, amin keresztül a szoftverek küldik neki az adatot) és az alatt van az eszközmeghajtó (driver), ami a kerneltől kapott üzeneteket a hangkártya számára feldolgozható adatokká alakítja. Szóval ennek szerintem itt semmi köze sincs a lejátszóhoz.

    Mellesleg a songbird és az iTunes is több, mint egy audio lejátszó. Ha megfigyeled a kezelő felületét, láthatod, hogy sokkal több (általában internetre épülő) multimédiás és egyéb szolgáltatásokat nyújt átlátható[bb], dizájnosabb felületen.

    Tényleg, a songbird az skinezhető is, szóval talán ez újdonság az iTunes-hoz képest.
    Igaz, szerintem a MAC-et használók nem igazán fognak váltani erre.

    Nyah, én tényleg várom, érdekelnek az ilyesfajta új kezdeményezések.
  • Luminas #9
    Uhm, a Hydrogenaudio hostolja a foobar2000 siteját. Szerinted mit használnának?
  • Ironka #8
    Hát szép meg jó biztos, de hogy a Foobar2000-nek a közelébe sincs az összes többi lejátszó az hótziher. Nem véletlenül azt használja mindenki a Hydrogenaudio fórumain. Egy más zenelejátszó sem tud pl közvetlenül kernelből nyomni zenét. Mondjuk az átlagusernek elég bonyolult első látásra a hihetetlen sok beállítási lehetőségével. Néhány ficsör: masstagger, replaygain, gapmentes audio cd írás, konvertálás (LAME --aps, mpc, lossless stb), teljesen beállítható kinézet, saját scriptnyelv.... szinte már túl sok :)

    szal jöhet ez a progi, de a vájtfülű userek nem fognak váltani
  • craesh #6
    Szerintem semmi különbség nincs az Itunes meg a Songbird között igy elsö ránézésre. Mitől lenne az annyival jobb:

  • craesh #5
    kiváncsi leszek, hogy végülis mi az amivel többet tud nyújtani mint egy apple itunes, végülis itt a nyiltforráskodú programok max csak annyiban elönyösek hogy nincs rajtuk reklám.
    Tudtommal az itunes is ingyenes. Ilyen szoftverek esetében pedig a biztonságosságról nagyon nem kell beszélni, ami ugye a nyilt kód nagy elönye, hisz itt nincs ilyen fajta veszély.
    Ha pedig nincs semmi extra benne, akkor a már jó megszokott itunesról szerintem nem sokan fognak váltani.

    Egyszerübben fogalmazva: kit érdekel hogy firefox-ra alapul? Számít az valamit itt?
  • Ajnasz #4
    Nem szivatnak ők senkit, csak felkínálnak egy alternatívát több platformra.
    Mindenesetre kíváncsian várom. Az amaroK-ot szeretném lecserélni erre. Bajom a programmal nincs, sőt, jobbat még nem láttam, csak az a sok fránya qt-s lib.
  • Caro #3
    Sajnos nem hiszem, hogy sok esélye lenne.
    Mondjuk nem az Apple-t kéne sztem. szivatni.
    De tovább nem folytatom :)
  • WGL #2
    gyakorlatilag igen :D