Berta Sándor

A kiadók túl olcsónak tartják az iTunest

Az egyik legnagyobb zenei kiadó, az EMI az árak emelését szorgalmazza. A zenekiadók már több hónapja szeretnék elérni, hogy az Apple megemelje az iTunes online zenebolt-hálózatának letöltési díjait.

Jelenleg az iTunes hálózatában minden dal egységesen 99 centbe kerül. A zenei konszernek azonban ezt az árat túl alacsonynak tartják és emiatt már többször bírálták Steve Jobsot, az Apple elnökét, aki eddig nem volt hajlandó emelni az árakat. Jobs még szeptemberben egyenesen kapzsinak nevezte a forgalmazókat, hozzátéve hogy nem érti a problémájukat, ugyanis így sokkal több bevételre tesznek szert, mint a CD-eladásokból, hiszen megspórolják azok gyártási és marketingköltségeit.


A kiadók azonban néhány hetes nyugalom után most újra támadásba lendültek. Ezúttal Alain Levy, az EMI Music vezetője nyilatkozott úgy, hogy egy éven belül áremelést vár az iTunes hálózatában. A szakember ezt arra alapozta, hogy időközben tárgyalásokat folytatott Steve Jobsszal, aki hajlandónak mutatkozott az áremelés végrehajtására.

"Mindketten egyetértettünk abban, hogy könnyen variálható és módosítható árstruktúrára van szükség. Ám az nyitott maradt, hogy az Apple mikor hajtja végre az áremelést. Azt az Apple vezetőinek is tudomásul kell venniük, hogy a szupersztárok árát meg kell fizetni" - nyilatkozta Alain Levy, akinek cége nemrég még komoly bajban volt. "Egyetértettünk azonban abban is, hogy cserébe a kevésbé ismert előadók dalainak az árát csökkenteni kell" - mondta az EMI Music első embere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mipi #26
    Annak örülnének ha letöltenék illegálisan a zenéiket? Inkább legyen olcsó mint illegális!
  • arty #25
    hajrá kiadók, csináljátok csak... újabb szög a koporsóba!
  • PityBull #24
    Úgy értem, nem alacsony ár a 99 cent egy dalért! Ha jó a nóta, annyit megér! :)
  • PityBull #23
    "A zenei konszernek azonban ezt az árat túl alacsonynak tartják"

    Nahát! Ki hinné...?! Én nem! :DDD
  • Hegyikecske #22
    ", hogy az emberek vagy "olcsóért", vagy sehogy. "
    Olcsóért vagy még olcsóbbért, szal nem h örülnének h bejött, újra az illegális piacra kényszerítik az embereket mer miután elhúzták az átlagos árakkal a mézesmadzagot az emberek előtt jön adrága ár, és annyit pedig nem ér, és ne belőlem akarjon meggazdagodni senki!
  • intrex #21
    GMilton, nem néztél véletlenül túl sok összeesküvés-elméletről szóló filmet? Mindenki ellened szövetkezik? Nem akarom elhinni. Még szerencse hogy engem ez nem érint. Tudtad hogy az Apple csak néhány centet keres dalonként? Ha tudnád, akkor másféle "csakazértis az apple tehet róla" dumával jönnél. Azt természetesen nem feltételezem, hogy ültél már apple gép előtt.
  • Evil Merodak #20
    Túl drága az EMI meg a többiek, inkább zárják be azokat!
  • pemga #19
    Ez akkor lenne igaz, ha az iTunes lenne az _egyetlen_ online zenét forgalmazó cég. A helyzet azonban nem ez. Épp a jogvédők sorolták fel kb. fél éve a regisztrált legális online zeneboltokat, valami párszáz van belőle (igaz ez tulajdonképpen 3-4 nagy, csak felszorozták az országok számával, de a 3 > 1). Nomeg azt is tudni kell, hogy iTunes csak US-ben ilyen olcsó, mert minő meglepetés ők is az 1EUR = 1USD rátán konvertálnak Link.
  • GodBadka #18
    "...Azt az Apple vezetőinek is tudomásul kell venniük, hogy a szupersztárok árát meg kell fizetni..."

    LOL

    Kapják be. 12 szám (1 album) 12 dollár. 2500 pénz kb. És nincs mindenféle kisker, nagyker árrés, meg gyártási költség. Mi a fasz akarnak többet?
  • pafi #17
    Az Apple egy cent körül kap abból a 99-ből.
    A kiadók meg egyszerűen a vesztüket érzik, és egyre kétségbeesettebb lépéseket tesznek, ahogy ezt a sony-nál is láthatjuk. Akik ennyire kakiban vannak, azok mindent megpróbálnak.
    Vannak előadók akik csak jó számokat csinálnak, és nem örülnek neki, hogy a rajongóiknak várniuk kell egy évet, mert a kiadó marketing okokból nem ad ki sűrűbben albumot. Ők itt megtehetik, hogy azonnal megjelentetik, amíg még aktuális. Sokan szerződnek emiatt diretben az iTMS-ral.
    De vannak előadók akiknek kényelmes, hogy elég évente egy jó track, ami eladja a többi gyengét is az albumról. Ők nyalják a kiadók seggét. És többet akarnak azért az egy számért.
    Egyébként nekem az jött le a cikkből, hogy a régi, kevésbé népszerű daloknál csökkenhetnek az árak.