Gyurkity Péter

Támadás alatt a millió dolláros oldal

Meglett az első káros következménye a növekvő népszerűségnek: a rövid idő alatt széles körben ismertté vált Million Dollar Homepage alkotója kénytelen volt beszámolni arról, hogy oldalát támadás érte.

A brit Alex Tew kezdeményezéséről még októberben számoltunk be. A fiatalember ötlete az volt, hogy saját weboldalának minden egyes pixelét reklámhelyként értékesíti, vagyis egyfajta speciális reklámfelületként kínálja azt. Az ötlet bevált: az augusztusban útjára indított oldal hamarosan hirdetésekkel, logókkal telt meg, és hat hét alatt a rendelkezésre álló egymillió képpontból már 390 ezer kelt el. Tew addig az időpontig 200 ezer dolláros bevételt kaszált a reklámokon, amit vélemény szerint elsősorban az újszerű ötletnek köszönhetett.

A minimálisan megvásárolható reklámfelület tízszer tíz képpont volt, amire azért volt szükség, hogy a reklámok biztosan láthatóak legyenek - ezért Tew száz dollárt kért el. Cserébe a hirdető nemcsak a reklámfelületet kapta meg, de az arra való kattintással közvetlenül az ő oldalára jutnak a felhasználók. A napokban már arról adhattunk hírt, hogy az utolsó ezer kivételével minden egyes pixel elkelt, míg a megmaradt felületet Tew az eBay portálon keresztül értékesíti. Az aukció nyertese végül 38 100 dollárt fizetett a szabad képpontokért, ezzel teljesen megtelt az oldal, és az immár dollármilliomos egyetemista elégedetten dőlhetett hátra.

A népszerűségnek azonban hátrányos oldala is van, és ezt most Tew is megtapasztalhatta. A média által felkapott weboldal ellen ugyanis ismeretlenek összehangolt szolgáltatás-megtagadási (DDoS) támadást indítottak, ami az elmúlt hétvégén jócskán belassította, sőt, időnként teljesen elérhetetlenné tette azt. Saját blogjában megismerhetjük a részleteket és az előzményeket: az elmúlt időszakban több fenyegető hangvételű levelet kapott, amelyben ismeretlen személyek 5-50 ezer dolláros váltságdíjat követeltek tőle, ellenkező esetben összehangolt akciót indítanak oldala ellen. Ő igyekezett figyelmen kívül hagyni ezeket az üzeneteket, ám a múlt csütörtöki támadás óta már kénytelen volt szembesülni azzal, hogy ez nem pusztán üres fenyegetés volt.

Naplója szerint az FBI már megindította a nyomozást az ügyben, addig is az oldal elérhetőségét helyreállították, és jelenleg is üzemel. Szakértők szerint a támadás orosz területről indult, de egyelőre ebből még túl korai lenne következtetéseket levonni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #18
    Inkább az IS rossz.
    Lásd pl. service provider - szolgáltató.
  • RumiTT #17
    Nem ez az egyetlen oldal, ugyanis az egyik link az oldaról épp 1 hasonlóra mutat!: http://www.mymilliondollaradpage.com/
  • Csatti #16
    Már nem kell további nyilvánosság az oldalnak, hiszen az megtelt.
  • Venom1986 #15
    Elképesztő!Elég egy jó ötlet és kaszálsz!Ki kell találnom valamit!
  • majorimi #14
  • bzz #13
    Teljesen jó a fordítás. Lásd: Tanenbaum: Számítógép hálózatok (831. oldal)
    DDoS - szolgálat elosztott megtagadása
  • slackface #12
    Nem nagy ügy ilyet csinálni...
    adok nektek egy DoS flood progit azt kinézünk egy számgépet a neten és egy előre megbeszélt időben elkezdjük floodolni kamu csatlakozási kérelemmel maximális feltöltési sebességgel.
    Ha sokan csináljuk és az adatforgalom nagyobb lesz mint a szerver letöltési kapacitása az adatok el kezdenek torlódni és ha megtelnek a pufferek akkor lefut egy rutin a megtámadott gépen aminek ez a neve : Denial of service
    Azaz a szolgáltatás megtagadása...ilyenkor a gép mindaddig elveti a sockettek kezelését amíg a forgalom le nem esik egy elfogadható szintre.
    Egy közönséges magán személy gépét gyakorlatilag már 6 an is meg tudunk fingatni..
    egy nagyobb szerverhez már bérelni kell 1 vagy 2 gigabites servet egy parkban.
    Oszt mehet a védelmi zsrolás...na? keresünk egy kis pénzt?
  • kev #11
    Hát az irigység nagy úr, főleg ha egy ilyen ötlet - de inkább a sok ostoba ember - százezreket fizet valakinek egy ilyen dologért..
  • rgranc #10
    Hahaha, a tökéletes marketingötlet tovább finomítva. Persze nem állítom, hogy ő találta ki és szervezte meg a támadást, de hogy nem jön neki rosszul, az teljesen biztos, hiszen újabb nyilvánosságot jelent az oldalnak. Márpedig az egész üzleti tervnek ez volt az alapköve: az új - és merőben forradalmi - ötletet (mármint hogy egy oldalon nincs tartalom, csak reklámok) csak a nyilvánosság, a szenzációhajhász média segítségével lehetett eladni (és méghozzá milyen jól!)...
  • Mr. Perfect #9
    Nem mindegy, hogy valaki szolgál, vagy szolgáltat...