Berta Sándor

Egyre népszerűbbek az online reklámvideók

Az internetes videók lassan meghódítják az egész világot. Magán felhasználók oldalain éppúgy megtalálhatók vicces felvételek, mint a hírportálokon tudósítások, és a reklámpiac is kezdi felfedezni magának ezt az új területet.

Az online videók iránt nem a fiatalok vagy a "guruk" érdeklődnek a leginkább, hanem a 35 és 54 év közöti korosztály tagjai. Ez derül ki a comScore amerikai piackutató cég felméréséből. Mint azt Erin Hunter alelnök elmondta, az internetes videók szempontjából az augusztusi volt a "legaktívabb" időszak, ekkor ugyanis több, mint százmillió felhasználó (az amerikai internetezők hatvan százaléka) nézett vagy töltött le a világhálóról mozgókép-felvételeket. Egyáltalán nem meglepő tehát, hogy a reklámszakma is egyre nagyobb figyelmet szentel az online videópiacnak.

Ez a folyamat azonban Mirko Popofsits, a bécsi Beyond Interactive technikai igazgatója szerint nem csak az Egyesült Államokra, hanem Európára és a világ más régióira is jellemző. A tendencia két-három évvel ezelőtt indult el, azonban az akkori gyors terjedést gátolta, hogy a mainál sokkal kevesebb volt a szélessávú internethozzáférés.

Egyre több cég dönt úgy vagy tervezi, hogy online videókat rak ki honlapjára. A hírügynökségek és a híroldalak körében szintén egyre népszerűbb ez a szolgáltatás, így hazánkban is megjelentek már az első fecskék. Számos televízió műsorai elérhetők az interneten is, elég például csak a TV2-t, a Magyar ATV-t vagy az M1-et említenünk.


A műsorok mellett természetesen a reklámok is megjelentek, Az eMarketer piackutató cég adatai szerint csak az idén 225 millió dollárt költöttek a különböző vállalatok online videóreklámokra, 2008-ra pedig a tervek szerint ez az összeg meghaladhatja majd akár az egymilliárd dollárt is, 2009-re pedig elérheti a másfél milliárd dollárt.

Mindez technikailag nem állítja komoly feladat elé az illetékes portálokat és a reklámkészítőknek sem kell új projektekbe vágniuk a fejszéjüket, hiszen utóbbiaknak például csupán annyi a tennivalójuk, hogy átkonvertálják a televíziós reklámokat, hogy kisebb méretben is tökéletesen láthatók legyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IoIa #35
    "A reklám (a pénz!) mozgatja a világot, törödj bele." - bármennyire is szeretnéd, én ezt nem fogadom el. A pénz valóban fontos, a reklám csak a globalista gazdaságnak.
    Láttál te kínai termékeket reklámozni? Maximum elvétve. Ennek ellenére iszonyú nagy forgalmat bonyolítanak le. És persze azért, mert olcsón tudnak adni mindent. Persze most lehet jönni azzal, hogy a kínai termékek szarok. Lehet. Ma még. De régen a japán cuccokra is azt mondták, ma már ilyet senkitől sem lehet hallani. Nem adok 20 évet, és a nagy nyugati marketing-gépezet totális csődjét fogjátok látni.
  • IoIa #34
    Üzletekben sosem jártál? Továbbá vannak _ingyenesen_ terjesztett újságok, ahol az egyes portékákat bemutatják. Persze az is úgy "ingyenes", hogy majd ha vásárol az ember, akkor ezt a fajta reklámot is kifizettetik vele.
    De míg ezek az újságok landolhatnak akár a kukában is megnézetlenül, a TV-ben az ember úgy tudja elkerülni, hogy azonnal csatornát vált. A web-en pedig le lehet tiltani.
    Korábban valaki írta - lehet, hogy másik topicban -, hogy micsoda ingyenélő vagyok, hogy a szerver kapacitását lekötöm, csökkentem a sávszélességet, stb. De arról már szemérmesen hallgattak, hogy a számomra hasznos sávszélességet ők is csökkentik a nekem nem kívánatos reklám erőltetésével, rám erőszakolásával.
    Mindenki úgy védekezik, ahogy tud. Én úgy, hogy a reklám ide le sem jön, aki meg rám akarja erőltetni, az vagy legyen ügyesebb, vagy adja pénzért a tartalmat, ha ebből akar megélni (de azt hiszem, akkor kopna csak fel igazán az álla).
  • pedro870 #33
    "hogy az egyes gyártók oldalán"

    nade honnan ismered a gyártókat
  • Cat #32
    "A TV reklámok sem különbek, mint a spam. Nézel pl. egy filmet, mert csak azért nézed azt a rohadt csatornát, mert speciel az éppen érdekel, és rövid idő múlva beleordít a füledbe minimum dupla hangerőn egy rohadt reklám."

    A tévé egy üzleti vállalkozás, és ahhoz, hogy kifizethesse a film jogdiját, bevételt kell termelnie - ezért reklámokat rak elé, bele, és mögé. Ebből a bevételből tudja megvenni. Persze lehet enélkül is csinálni, de akkor tőled szedi be a jogdij árát, havi többezer forintot (lásd HBO és más filmcsatornák), vagy ezt is elvetni, és közpénzből, mindenki adójából évente 20 mrdot erre fordítani (Magyar Televízió). A negyedik hogy egyik sincs, de akkor meg 20-50 éves filmeket nézhetsz, ott van pl. a Filmmúzeum vagy a TCM (Turner Classic Movies).

    A reklám (a pénz!) mozgatja a világot, törödj bele.
  • IoIa #31
    A TV reklámok sem különbek, mint a spam. Nézel pl. egy filmet, mert csak azért nézed azt a rohadt csatornát, mert speciel az éppen érdekel, és rövid idő múlva beleordít a füledbe minimum dupla hangerőn egy rohadt reklám. Nane!

    "De ha nem lenne, akkor honnan tudnád, hogy pl. milyen fényképezőt vegyél?" - onnan, hogy az egyes gyártók oldalán megnézem a kínálatot, majd amikor kb. képben vagyok, és van valamilyen elképzelésem, akkor elmegyek egy olyan boltba, ahol ezek kaphatók (nem írok nevet), és ott ki is próbálom. Ha megfelel, akkor megveszem. Ennyi.
    Persze más fórumokon (mert én itt csak ritkán vagyok) sokszor olvasok olyan nagytudású kérdéseket, hogy pl. milyen TV-t vegyek? Nos, az ilyen emberek, akik még azt sem tudják eldönteni, hogy nekik mi lenne a megfelelő, majd a reklám megmondja. Mert megérdemlik. Az ostobák.
    Veled ellentétben én nem tartom szükségesnek a reklámokat. Sőt, szükségtelennek tartom. Persze az egyes cégek oldalait/katalógusait, stb. hasznosnak tartom én is.
  • h4x0r #30
    lola: Én is utálom a reklámokat, de sajna szükségesek. Mármint a cégeknek. De ha nem lenne, akkor honnan tudnád, hogy pl. milyen fényképezőt vegyél? Vagy melyik oldalakon vannak tippek?
    Azt viszont meg kell hagyni, hogy a marketingeseknek egy jelentős része egy kis bzeráns. Főleg a buszmegállóban lévő tékom éneklős hülyegyerek. Vagy a szupermarketekben a polcokról rádéneklő hasonló marhaságok. Na és a spam. Azt kéne elérni, hogy az ilyen ne érje meg, vagy bűntethető legyen (mint pl. a spam) és hatékony "végrehajtócsoport" legyen a tövény mögött.
    De az olyan reklámok ellen nincs kifogásom, amik hasznos tippeket adnak...
  • IoIa #25
    Ideig-óráig becsaphatók az emberek. De ahogy a dotcom lufi is már megmutatta, nem sokáig életképes.
    A fejlett gazdaságok nemigazán fejlődőképesek, a gazdasági modell nem jó. Elfogyott a gyarmatokból kiszipolyozott és felhalmozott zseton, az embereknek is kinyílt a csipája.
  • IoIa #24
    A keresők elsősorban abból élnek, hogy a találati sorrendnél a szponzorált oldalakat helyezi előtérbe. Sőt, van olyan is (Google), ami olyan találatot is felhoz, ahol nincs is a keresett tartalom. MEGALOL !!!

    Azzal semmi problémám nincs, ha valaki a saját portékáját saját maga népszerűsíti akár az interneten is, de a marketingcégekkel, ezekkel az élősködő, semmiresemjó szélhámosokkal nem vagyok kibékülve.

    Azon nem lehet csodálkozni, hogy kezdetben, vagyis az indulásnál semmi sem olyan kiforrott, mint később. De ezzel minden így van, nemcsak az internet.
  • Csatti #22
    Az internettel kb. 10 éve találkoztam elösször, a legtöbben még nem is hallottak róla akkoriban. Meglehetősen kevés tartalomhoz lehetett hozzájutni gagyi kivitelü és átláthatatlan oldalakon, ráaádásul nehézkes is volt megtalálni a neked szükséges tartalmakat hiszen nem voltak netes keresők, melyek ugye miből is élnek?
    Az internet azért az ami ma, mert bevételt jelent. Ha nincs bevétel, akkor csak amatőr szinten foglalkozik vele pár lelkes emberke, és sehol sem lennének meg a mai lehetőségeid, mint a videó és zeneletöltések, hisz nem lenne sávszélesség és így tovább.
  • Komolytalan #20
    Na apafej figyelj és tanulj:
    Ne személyeskedj olyannal akit nem ismersz, mert keményen melléfoghatsz. Életkorom 30 év minusz 4 hónap, szóval életem jelentős része nem fogyasztói társadalomban telt. Akkor is volt reklám (cipőt a cipőboltból, cascot akarok kötni), bár az tény hogy kevesebb volt és gagyibbak. Lényeg hogy meg is lett az eredménye annak a gazdasági modelnek (amit te is bőszen képviselsz): 20 milliárd USD államadósság, 40 év alatt 40 év technológiai lemaradás. Köszi, inkább maradnék a piacgazdaságnál, meg a rothadó kapitalizmusnál. Meg a reklámoknál, ha ezt is muszáj elfogadni.
    Asszem weboldalakról, meg azok finanszírozásáról is van némi lövésem, mert erősen a munkámhoz tartozik, gyakran kell tanácsot adnom a témában a megrendelőimnek. Ezért a "bamba fogyasztó" jelző megintcsak nem áll meg - 2. öngól, számolod?
    Az meg hogy miről szólt az internet az ugyanolyan szentimentális sz.rság mint az hogy "de a Rover milyen frankó autómárka volt 30 éve". Igen, akkor jó autókat gyártott, most meg csődbement, megvették a kínaiak. Az internet arra fejlődött, amerre fejlődhetett. Amelyik finanszírozási model megélt az megmaradt, a többi kihalt.
    Amiről te beszélsz, hogy minden termékről elsősorban white papereket (specifikáció, tények) tegyenek közzé, és az alapján döntsenek a vásárlók az a model nem volt életképes. Voltak cégek akik ezzel próbálkoztak (pl hardware gyártók), de egyszerűen nem ment, mert aki reklámot nyomott, azt jobban vitték. És ha ő reklámoz, akkor nekem is kell - ez így működik sajna. Jó bornak is kell a cégér, különben max ihatod a borod és kesereghetsz rajta hogy a kutya se veszi meg.
    Szeretnéd ha betiltanák a reklámokat - szerinted az internet elfogad egy ilyen korlátozást? Szerinted az ingyenes (reklámokból élő) internetes tartalmak finanszírozása hogyan lenne? Pay per view, esetleg a net szolgáltatás díjába beépítve, és abból látogatószám szerint folyósítva? Ki implementálja ezeket a technológiákat az oldalra (főként ki fizeti ki), ki auditálná (kiben lehetne megbízni egy sokmilliárdos üzletágban)? Szerinted a szexipuszipontkom meg egy manageroldal látogatója milyen arányban kellene részesüljön a látogatónkénti pénzből?
    A másik hogy az összehasonlító adatok hitlességéért ki felelne? Mert ugye az alapján akarsz vásárolni. Nem a reklám lenne hazugság, hanem a white paperek. Nagy fejlődés...
    Gondolkozz öreg, szállj magadba, mert akinek nagy a pofája, gyakran kevés az esze.