Gyurkity Péter

Érvényes a Microsoft két fájlrendszer szabadalma

Az amerikai Szabadalmi Hivatal csaknem két éves vita után érvényesnek nyilvánította a szoftvercég FAT fájlrendszerrel kapcsolatos két szabadalmát, amelyet egy korábbi munkára hivatkozva kezdtek ki.

Az ügyet nagy valószínűséggel végleg lezáró döntésről a Cnet számolt be. Eszerint a szövetségi hatóság úgy ítélkezett, hogy a File Allocation Table (FAT) fájlrendszer a Microsoft újításának számít, ők használták fel először, és nem volt olyan korábbi munka, amely kifejezetten erre a technológiára épült. Pontosan ezt állította ugyanis a nem túl ismert Public Patent Foundation nevű szervezet, amely megpróbálta érvényteleníteni a redmondi szoftvercég két szabadalmát.

A PubPat még 2004 áprilisában fordult a Szabadalmi Hivatalhoz, azt állítva, hogy a Microsoft annak idején jogtalanul használt fel egy korábbi munkát, és erre alapozta a FAT fájlrendszert. A másik vád az volt, hogy a vállalat licencdíjat kért azon cégektől, akik kompatibilitási okokból felhasználták a technológiát, és ez veszélyt jelentett a nyílt forráskódú közösségre nézve. Ennek nyomán megindult a korábban bejegyzett szabadalmak felülvizsgálata, és még abban az évben megszületett az első előzetes döntés, amely nem volt kedvező a szoftvercég számára. Ezt egy évvel később egy újabb, hasonlóképpen hátrányos döntés követte, ám a hivatal végül mégiscsak a Microsoft mellé állt, és érvényesnek nyilvánította a két szabadalmat.

A vállalat természetesen üdvözölte a döntést, és kinyilvánította, hogy nagy megelégedésére szolgál a hivatal végleges döntése. Szerintük ez újból megerősíti a bejegyzett szabadalmak érvényességét, ám annak jelentőségére is rávilágít, hogy egy harmadik fél is felülvizsgálatot kezdeményezhet a hivatalnál. A határozat ellenére azonban a Public Patent Foundation továbbra sem enged álláspontjából, és nem ért egyet a Szabadalmi Hivatallal. Dan Ravicher, az alapítvány elnöke közölte a magazinnal, hogy a Microsoft egy olyan vitában nyert, amelyben egyedül ők jutottak szóhoz, mivel az eljárás nem tette lehetővé, hogy a cég állításainak szegezzék ellenvéleményüket.

A szervezet tehát továbbra is kitart korábbi véleménye mellett, és abban reménykednek, hogy kifogásaik idővel mégiscsak igazolást nyernek. Ez azon cégek számára is jól jönne, akik a nagyobb kompatibilitás érdekében licencelni kénytelenek a fájlrendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #32
    ha én a frissen vásárolt flashdrive-omat megformázom más filerendszerre (pl. ext2-3, stb) és azt használom a későbbiekben, akkor én feleslegesen fizettem a m$-nek...

    olyan, mint amikor a CD, DVD, flashdrive, memokártyámon saját tartalmat tárolok kalózmozifilmek és egyéb "szerzői" jogdíjas szarok helyett, így ott meg az artiszjuszéknak fizetek feleslegesen...

    sok kicsi sokra megy!

    másik szempont: "jajj ugyanmár a 10 centbe nem halsz bele"
    és mi van, ha én elvből nem akarok egy fillért sem fizetni pl egy m$-nek??? mondjak le a flashdrivekről, memókártyákról???
    és mi van, ha én elvből nem akarok egy fillért sem fizetni pl az artiszjuszokoknak??? mondjak le az adathordozókról??? ugye még winyókra nem vetnek ki ilyen jellegű adót?! (múltkor németeknél már magára a számítógépre is akartak)

    ez innen már lassan politikai kérdés, a törvényhozásba mennyire eredményesen bele tudnak szólni a nagycégek (érdekképviseletei)! -- legalábbis szerintem.
  • GulaSoft #31
    hogy a Microsoft egy olyan vitában nyert, amelyben egyedül ők jutottak szóhoz, mivel az eljárás nem tette lehetővé, hogy a cég állításainak szegezzék ellenvéleményüket.

    Mennyit kellett ezért a microfosnak tejelnie???
  • strogg #30
    Equ:
    Értem. Legalábbis kezdem kapisgálni :)
    Az biztos, hogy ismét mondtál egy példát, miért szeretem jobban az állatokat, mint az embereket :)
  • Equ #29
    jogilag mind a fejlesztők mind a felhasználók perelhetőek. Ezért is fizetetett sok vállalati linux felhaszáló dollámilliókat egy biztosítótársaságnak, hogy ha egy linuxos szabadalomsértés miatt beperlik őket, akkor a kártérítést fizesse meg a biztosító, pedig egy byte szabadalomsértő kódot nem írtak, csak felhasználták, mert benne volt a linuxban. Win esetén a ms átvállalata az ilyen perek költéségét. (ez manapság egyre fontosabb szempont)

    "amivel max azt éred el, hogy non public fejlesztés marad, és áttevődik p2p hálózatokra?"

    Jogilag ennek sincs jelentősége, ugyanúgy leperlik a gatyájukat is, akár a fejlesztőknek akár a felhasználóknak, ha úgy látják jónak vagy példát akarnak mutatni...
  • strogg #28
    Equ: de közösségi fejlesztésnél kit perelsz?
    Beperelsz több száz/ezer embert aki valamilyen módon fejlesztett bele valamit, amivel max azt éred el, hogy non public fejlesztés marad, és áttevődik p2p hálózatokra?
    Érted mi a kérdésem?
  • Axon #27
    "ám a hivatal végül mégiscsak a Microsoft mellé állt, és érvényesnek nyilvánította a két szabadalmat. "

    A végére csak sikerült megkenniük mindenkit.
  • Caro #26
    Bár nem tudom, hogy perelhetnek-e.
    Mert az algoritmusokat nem lopták, hanem reverse engineering-el kitalálták, hogy hogyan működik a tömörítés, és mondom, erre törvény van, hogy az engedélyezett.
    Bár nem tudom, hogy a szabadalommal védett dolgokra ez hogyan vonatkozik.
  • Caro #25
    Jaja.
    A legtöbb disztribúcióban nincs benn a libdvdcss sem, az is hasonló okokból.
    Persze azt is meg lehet szerezni...
  • Equ #24
    "Én ebben a nyílt forrás erejét látom viszont. "

    én meg azt, hogy mindig túl kicsi a nyilt forrás... Ha majd egyszer komoly szereplő lesz (egyik illegális komponense) akkor majd beperlik/bezáratják, de addig is illegális marad... (aztán, hogy ez kit zavar az más kérdés, sokakat a lopott win használata sem zavar, mert úgysem bántják őket, meg "maguk alatt vágnák a fát")
  • fflx #23
    egyebkent meddig el egy ilyen szabadalom? szaz evig?