Berta Sándor

Újabb szabadalmakat tesz hozzáférhetővé az IBM

Az egészségügy és a képzés-oktatás területén egy új kezdeményezés van kibontakozóban, amelynek célja az információáramlás és -csere javítása. A kezdeményezés mögött - mint számos hasonló projekt esetében - az IBM áll.

A vállalat számos szabadalmát tette már szabadon hozzáférhetővé azért, hogy megindulhasson a szabad webszolgáltatások létrehozásához szüksége szoftverek, az elektronikus nyomtatványok és a nyílt forráskódú dokumentum-formátumok fejlesztése és mielőbbi elterjedése. Az utóbbit, a nyílt forráskódú, egységes formátumok létrejöttét az óriásvállalat különösen fontosnak tartja, hiszen jelenleg az egészségügyben és a képzésben, illetve az oktatásban pont ezeknek a formátumoknak a hiánya miatt nem valósulhat meg az információcsere.

Túl sok az egymással inkompatibilis fájlformátum, emiatt nehéz a különböző orvosi, szakmai vagy képzési anyagok megtalálása, módosítása, mentése. Az egységes formátumok elterjedésével viszont nem csak egyszerűbbé, de ezáltal és ezzel párhuzamosan gyorsabbá is válhat az információcsere, ami mind az egészségügy, mind az oktatás-képzés területén gyors és dinamikus fejlődést tehet majd lehetővé.

Az IBM reményei szerint az általa most, illetve a közeljövőben hozzáférhetővé váló szabadalmai révén felgyorsulhat a különböző elektronikus egészségügyi betegkártya-, betegadatlap-, betegnyilvántartó rendszerek és más elektronikus egészségügyi hálózatok kialakulása, s világszerte elterjedhetnek az elektronikus egészségügyi rendszerek.

Az egyik terület lehet egy olyan internetes, de offline is használható rutinszolgáltatás, ami képes lenne a kórházakban és a rendelőintézetekben a különböző eseteket sürgősségük, illetve fontosságuk szerint, megfelelő prioritásokkal csoportosítani és folyamatosan frissülne. Egy balesetes betegnek tehát nem kellene órák hosszat várnia, hanem azonnal elláthatnák. A képzés-oktatás területén pedig létrejöhetnének olyan iskolai hálózatok, amelyeknél egy tanuló kényelmesen, a számítógépe előtt ülve pontos összképet kaphatna a lakóhelyéhez vagy az iskolájához közeli magántanárokról, korrepetálási vagy továbbtanulási lehetőségekről és akár jelentkezhetne anélkül, hogy napokat töltene utánajárással.

Az IBM-nek nem ez az első nagyvonalú felajánlása, hiszen idén januárban ötszáz szoftverszabadalmát tette szabadon hozzáférhetővé a nyílt forráskódú szoftverfejlesztő közösség számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    Végre egy viszonylag jó hír, erre semmi komment.

    Fijjug, eröltessétek már meg magatokat!!!!;)