Gyurkity Péter

Ezúttal az Apple-t perelné a Burst

Az amerikai cég a Microsoft után most az Apple-nek jelezte, hogy szabadalomsértési váddal akár pert is hajlandó lenne indítani. Steve Jobs nem maradt adós a válasszal, és ők fordultak először a bírósághoz.

A Burst.com-nak az iTunes-iPod párossal szemben merültek fel kifogásai. Állításuk szerint ugyanis az Apple az általuk bejegyzett technológiákat használta fel a rendkívül népszerűvé vált márka és eszköz kifejlesztésénél, és ezen technológiákon alapult sikerük. Panaszukat már két évvel ezelőtt jelezték Jobs cégének, ám a megegyezésre irányuló tárgyalások végül megszakadtak. Az év végéig nem is történt semmi érdemleges az ügyben, de ekkor a Burst megelégelte a tétlenséget, és jelezte, hogy kész bírósági pert indítani igazának bizonyítására.

Az Apple ezt nem várta meg, és azzal a kérelemmel fordult a bírósághoz, hogy érvénytelenítsék a Burst által emlegetett szabadalomsértési vádakat. Szerintük a vállalat által emlegetett szabadalmak nem fedik az iPod lejátszóknál és a zeneboltnál használt technológiákat, így nem jogos a vádaskodás. Beadványukban jelzik, hogy 2005 végén a Burst egyik ügyvédje perrel fenyegette meg őket, amennyiben nem hajlandók elismerni igényeiket. Ellenfelük máris kinyilvánította, hogy a kérelem után ők is a bírósághoz fordulnak, és nemcsak az említett páros, hanem a QuickTime szoftver miatt is kártérítést követelnek.

Az Apple kemény ellenfélre talált a cégben, amely - némi meglepetésre - tavaly már győzelmet aratott a Microsoft ellen. Akkor hosszadalmas per végére sikerült pontot tenni, és egészen pontosan 60 millió dollárral kurtították meg a szoftveróriás számláját. Legfőbb kifogásuk az volt, hogy az együttműködési tárgyalások megszakadása után a Microsoft több általuk alkalmazott technológiát is felhasznált, ezekről pedig éppen a tárgyalások során szereztek bővebb információt. Azt állították, hogy a szoftvercég tudatosan kezdeményezte, majd szakította meg a egyezkedést, hogy ily módon jusson hozzá a bizalmas anyagokhoz.

Az Apple tehát továbbra is tagadja, hogy engedély használt fel volna bármilyen technológiát. Mivel a céggel nem tudtak megegyezni ebben a kérdésben, a bíróságra bízzák a döntést, amely azonban az ügy további elhúzódását jelenti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fflx #25
  na pont erre probalok enis utalni, hogy vajon mi lehet az a szoftver amit le kell vedeni (szabadalmaztatni), mert ha mar megvalositod, akkor ott a szerzoi jog ami megvedi.
 • Tbone #24
  Szerintem meg az a legnagyobb gond, hogy nem a kifejlesztett technologiat "nyuljak le", hanem csak az otletet. A legtobb szabadalom csak valami absztrakt dolgot ir le, mint pl. "tomoritett kep es hang tovabbitasa radifrekvencias hullamokkal". Legtobbszor nem is all mogotte semmifele innovacio, csak leirnak egy technologiat. Legtobbszor kesz otleteket vesznek feltalaloktol, fejlesztoktol. Egy masik ceg, viszont belefektet egy csomo penzt es energiat, hogy megvalositsa az oteletet, az elozo cegtol fuggetlenul. Mivel az elso ceg kezeben vannak a szabadalmi bejegyzesek, jogosan illeti meg oket a jogdij. Csak az a gond az egesszel, nekik igazabol a bejegyzesre forditott $5000-on kivul, nem sok koltseguk volt a dologgal, csak eloskodnek a tobbi cegen.
 • assdf #23
  Az én véleményem szerint ez az egész szabadalmi rendszer mára már a visszájára fordult. Amikor kitalálták pont az volt a cél, hogyha vki vmit kitalált nehéz munkával, akkor azt más ne tudja elhappolni előle ingyé, csak mert neki jobb pl a piaci poziciója. Ma viszont ez a rendszer a fejlődést gátolja, mert mint Imisi is mondta nyilvánvaló dolgokat szabadalmaztatnak, meg olyanokat amiknek a semmi köze a feltaláláshoz. Igy aztán mindenféle nyomorék kis cég levéd alapdolgokat és utánna szépen megakadályozza vele a fejlődést mert irreális nagy árat kér a szabadalomért és igy nem tud elterjedni vagy ha mégis akkor évekig tartó pereskedés következik...
 • lmisi #22
  A probléma az, hogy nyilvánvaló dolgokat szabadalmaztatnak. Magyarul innováció nulla.
  Másrészt a szabadalom sérti az emberi szabadságjogokat. Tudom furcsán hangzik ez. De ha bejelent valaki egy ötletet, akkor letiltja annak a lehetőségét, hogy bárki más tőle függetlenül ujrafelfedezze, használja. Azaz megakadályozza a további független innovációt-fejlődést.
  Azaz a jelenlegi rendszer a fejlett térségeknek kedvez és a fejlődöeket súlyosan hátráltatja.
  A csúcs a genetika kódok szabadalmaztatása, egy röhej. Azért mer valaki x munkával megfejtette, mint egy jó iparos, a szabadalmaztatás után senki szabadon ezt meg nem teheti!!!! De itt semmilyen felfedezésről szó nincsen. Csupán némi pénz és idő kérdése, de semmi hokuszpokusz.ű
  -Ráadásul a szabadalmi díjakat maximalizálni kéne. Főleg ha széles körben elterjed. Azaz kvázi fillérekért lehessen használni, így komoly jövedelmet tudjon generálni.
  - Esetleg a befolyó összegek a fejlesztés költségigényének max 100x rughatna.
  - Végre túl kéne lépni ezen a kőkorszaki sarcoló megközelítésen. Ha valaki ragaszkodik a találmányához, tartsa meg magának.
  - Az igazi feltalálók gyakran szegényen és elhagyatottan fejezték be földi pályafutásukat. Helyettük a konszernek-állam kaszírozott.
  Pl. Tesla
  Azaz feltalálók között is a marketing/üzleti érzék a fontos és csak másodlagos a szakterületi tehetség. Lásd: Tesla korunk talán legnagyobb géniusza, rá a kutya is csak lexikonból emlékszik.
  Kortársa Edison, maximum jó, de inkább kicsinyes feltaláló, kitünő marketing érzékkel, jó üzletember. Vele viszont a padlás is tele van. Tesla-gyűlölő, pedig amikor végkép elakadt egyenáramú generátoraival, Tesla segített neki. Csak hát Edison képtelen volt olyan távlatokban gondolkodni, mint Tesla.
 • Ahhoj #21
  csak ugye nem tudjuk, hogy ebből mi igaz, és mi nem :)
  mármint hogy az apple ilyen csúnya csúnya dolgokat csinálna ;)
 • noss #20
  a #19-es hsz.-om válasz a #7-es hsz.-ra :)
 • noss #19
  "ottvan a szemét kis pióca, aki szépen megvárja, míg a tőle lenyúlt technológiát mindenki implementálja, aztán elkezdi perelni őket"
  hát szerintem ebben nagyot tévedsz. jogilag (szerintem) nincs olyan, hogy megvárja míg lenyúlják. ha be van jegyezve, az övék, akkor amíg ez érvényes, addig nyugodtan pereskedhetnek, akkor és addig, amíg kedvük tartja. mert (a szabályok/törvények alapján) az övék!
 • noss #18
  "Az Apple tehát továbbra is tagadja, hogy engedély használt fel volna bármilyen technológiát."

  mivan??
 • asysoft #17
  1. Ha megjelenik a Vista, és sérti valamilyen szabadalmát, van egy éve, hogy szóljon. Nem 10 év múlva, mikor már több millió példányban fut szerte a világban.
  2. Ha 1 évig nem derítette ki, hogy jönne rá utána? Visszafejti az OS-t?
  3. Az 1 év csak egy példa volt.
 • fflx #16
  az ugy mellesleg a szerzoi jog. az ugye nem szabadalom