Gyurkity Péter

Az Eolas-per miatt módosul az Internet Explorer

A Microsoft a pereskedés első eredménye miatt kénytelen módosítani böngészőjén, pontosabban az ActiveX-kezelőn - az ezen keresztül betöltendő tartalmakat ezentúl kattintással kell aktiválnunk.

Az Eolas Technologies több mint két évvel ezelőtt indította bírósági perét a Microsoft ellen, azzal a váddal, hogy az Internet Explorerben megsértették az objektumok weboldalakba ágyazásával kapcsolatos szabadalmát. 2003 augusztusában az ügyben eljáró bíróság 520 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a redmondi óriást, és úgy tűnt, hogy Bill Gates cége ezúttal meghátrál. 2004 júniusában azonban megfellebbezték a döntést, amire a Kaliforniai Egyetem - a bővítmény kifejlesztője - újabb beadvánnyal válaszolt. Idén szeptemberben végül a bíróság megerősítette az intézmény szabadalmát, megsemmisítve a korábban már egyszer sikeres fellebbezést. Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy nem Redmondnak áll a zászló.

A vita az IE egyes bővítményei és appletei miatt robbant ki. Az egyetem állítása szerint ugyanis ezek némelyikét jogtalanul használták fel a böngésző ActiveX-kezelőjében, amit egyébként kizárólag az Eolas engedélyével tehettek volna meg. Eközben az Amerikai Szabadalmi Hivatal kikezdte az egyetem szabadalmát, és nem kellett sokáig várni, hogy a Microsoft is megkérdőjelezze annak érvényességét. Akkor úgy nyilatkoztak, hogy számukra az Internet Explorer változtatásának kikényszerítése semmiképpen nem elfogadható megoldás, hiszen ez maga után vonná a Macromedia Flash, az Adobe Acrobat szoftvereinek, valamint weboldalak millióinak módosítását, óriási felfordulást okozva a világhálón.

A módosítás maga után vonja az ActiveX kezelőfelület külön aktiválásának igényét. Korábban ezt felugró párbeszédablakok révén vélték megvalósíthatónak, ami túlságosan zavaró lett volna, így ehelyett inkább más megoldást kerestek. A jelenlegi változatban már nincs szükség az ablakokra, ehelyett az oldal betöltődése után egy szimpla kattintással aktiválhatjuk a kezelőfelületet és az ily módon betöltendő tartalmakat, mint például a flashanimációkat. A Ziff Davisnek adott interjúban Michael Wallent, a Microsoft Windows Kliens divízióigazgatója kijelentette, hogy a változtatások mégsem annyira nagy horderejűek, mint azt korábban gondolták. Sőt, kis hatásúként jellemezte a módosítást, amely legtöbb oldalt nem érinti, mivel az ActiveX kezelőfelület egérgombbal történő aktiválása csak abban az esetben szükséges, ha a látogató valóban használni akarja e funkciót.

A Microsoft azonban továbbra sem hagyja magát, már ami a pereskedést illeti: az ügy nem ér véget, és valamikor a következő évben újabb tárgyalással folytatódik. Addig is azonban elkészül a kevésbé zavaró megoldás, amely a következő Windowsokban, az Internet Explorer 7-es verziójában, valamint a letöltőközpontban beszerezhető frissítésekben is elérhető lesz. A változásokról az MSDN oldalán olvashatunk részletesebben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • droland #105
    "Azok semmihez nem ertenek, annyi hulyeseget irnak, hogy hihetetlen."

    Miért nehéz azt elhinni, hogy IGEN, az ember ha használ egy PC-t, szeretné ÚGY HASZNÁLNI !DOLGOKRA!, mint egy PS-t, bedugod a lemezt és FUT! Hiába magyarázol neki, NEM ÉRDEKLI! Vett egy gépet OS-sel mondjuk 180.000ért és HASZNÁLNI AKARJA, nem megtanulni BEÁLLÍTANI! Nem érdekel! Szarik rá! HASZNÁLNI!

    Nekem pl. a kocsimban ha elromlik valami viszem szerelőhöz, szarok rá, hogy hogy működik a motor. Működjön, használni akarom, nem megérteni!

    Most teljesen mindegy mit mondasz, a felhasználók 90%-a ilyen, EHHEZ KELL IGAZODNI! Nem a 90% fog igazodni egy dologhoz, hanem a dolog igazodjon! Én drukkolok a linuxnak, hogy terjedjen el. És te is TUDOD hogy a grafikus felület megjelenése, illetve néhány plug&play funkció megjelenése 1! dolog a 90%-hoz való viszonyuláshoz. És tetszik, nem tetszik a Linux is ebbe az irányba tart.

    Ez van...
  • FTeR #104
    nos, fogalmazzunk úgy, h wint nagyobb esélyel tudná felrakni az ofisszal együtt. mivel a kettő együt úgy 6 kattból megvan és menet közben mindent elmagyaráz. a közben eltelt 1 órában meg lemegy cigizni és kávézni. de utána leül és tudja használni.
    linuxnál ez nincs így. ezen kár is vitatkozni.

    #101 wint bármilyen fájlrendszerre meg lehet tanítani és még kernel hekkre sincs szükség (ellentétben linuxal). az, h alapból mit tud az nem jelzés arra, h mire képes.
    írták előttem is, a TC-s plugint, de rengeteg más programmal is megoldható.
    de mondom, maga a win is megtanítható rá, sőt még futtatható is rajta. persze kérdés, h az kívül, h elmondhatjuk, h sikerült elindulnia rajta, menyni értelme lenne az egésznek.
  • FTeR #103
    az IEben minden egy activeX object.
  • Benedicht #102
    "Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy Windows alatt linuxos (mondjuk ext3) particiót még olvasni se lehet..."

    A totalcommander-hez van ext, amivel lehet ext3-at olvasni.
  • smv #101
    Ja és ami a cikkben nekem nagyon tetszett:

    Elkezd a muki beszélni arról, hogy az mnt mappában megtalálja a Windowsos fájlait, amiket tud olvasni, de írni nem, és, hogy ez milyen egy rossz dolog.

    Ez bizony tényleg az, de tudtommal (javítsatok ki, ha tévedek) az NTFS az M$ miatt nem kompatibilis, mert nem adják ki ugye a pontos leírását a fejlesztőknek. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy Windows alatt linuxos (mondjuk ext3) particiót még olvasni se lehet...
  • smv #100
    Mostmár csak egy nem világos. Aki Windows mellett ál, az arról beszél, hogy van egy felinstalállt, programokkal telepakolt windowsa a lama usernek, és azt tudja használni, és azt kifogásolják, hogy a linuxba be kell ezt, meg aztt állítani. Igaz, hogy nehezebben, de be kell. Csakhogy: Ha leültetnénk egy kopp üres vadi új gép elé a titkárnőt, hogy nesze, csinálj rajta Windowst, ofiszt, rendesen netet, tűzfalat, nyomtatót, rajzprogramot stb, a kedves kis titkárnőnk lefordulna a székről.

    Simán megoldható minden Linux alatt is úgy, hogy a titkárnő bekapcsolja a gépet, ikonra kattintva elindítja a szövegszerkesztőt, nyomtatásra kattintva kinyomtatja, még a Windows környezet is emulálható neki. Ja, hogy egyszer be kell neki állítani mindent? Mint ha Windows alatt nem kellene felpakolni minden vackot...
  • NEXUS6 #99
    Asszem egy kicsit átmentünk technikai vitába, pedig a cikk nem erről szól.

    Másrészt egyesek csak azért hogy ellentmondjanak annak amit a korábbi hozzászólásomban írtam, képesek olyan nonszesz dolgokat állítani, amin csak röhögni tudok.

    Asszem azt el kell ismerni, hogy akik itt hozzászoltak az az alap júzerhez képest (de még a dexes cikkíróhoz képest is) expertnek számítanak. Erre itt egyesek nekiálltak bizonygatni, hogy márpedig az ő kedvenc OS-ük zéró hozzáértéssel is milyen jól üzemeltethető. (Akinek nem inge ne vegye magára)

    Hát akkor én csak azt kívánom minden ilyen emberkének, hogy egy olyan cégnél legyen rendszergazda, ahol valóban zéró az emberkék hozzáértése!;))))
    (Jó hír a nők csípik a Dzsorzs Klúnis ősz sérót;))))
  • Caro #98
    "A Microsoft a pereskedés első eredménye miatt kénytelen módosítani böngészőjén, pontosabban az ActiveX-kezelőn - az ezen keresztül betöltendő tartalmakat ezentúl kattintással kell aktiválnunk."
  • Zedas #97
    Ilyenkor szedj le minden drivert ami alaplapspecifikus, és el fog indulni másik gépen is. Nem a Win döglik meg ilyenkor, hanem a driver.
  • Caro #96
    Akkor az elég régi lehetett, mert az újakon azért van az initrd, hogy ott legyen az összes kritikus modul, és így be tudja tölteni ami kell neki.
    Ha olyan hardverről van szó, amihez egyáltalán nincs támogatás, az persze más tészta.