Berta Sándor

Továbbra is az IBM jegyzi a legtöbb szabadalmat

A Nagy Kék immár sorrendben a tizenharmadik éve bizonyult az Egyesült Államokban a legtermelékenyebb cégnek. 2005-ben az Amerikai Szabadalmi Hivatal az IBM összesen 2941 szabadalmát jegyezte be.

A vállalat szóvivője szerint a bejegyzett szabadalmak a legfontosabb területekkel vannak kapcsolatban: ilyen például a számítástechnikai rendszerek, az adattárolás, a mikroprocesszorok, a félvezető-gyártásban felhasználható technológiák, a szoftverek és az IT-szolgáltatások. Az IBM az elmúlt évtizedekben megpróbált pénzt keresni a szabadalmaival, azonban a cég tavaly megváltoztatta az üzleti stratégiáját és több száz bejegyzett technológiáját szabadon hozzáférhetővé tette a szoftverfejlesztők számára. Ezzel a lépéssel, valamint a Linux támogatásával a vállalat világszerte óriási népszerűségre tett szert.

Azonban a vállalat nem elégszik meg csupán ennyivel, közleményük szerint a jövőben igyekszik majd minőségi szabadalmakat bejegyeztetni. A tervek szerint a konszern összesen három projektet fog beindítani, amelyek mindegyike elsősorban a nyílt forráskódú fejlesztőközösség számára lesz elérhető. A három projekt az Amerikai Szabadalmi Hivatal, az OSDL konzorcium és az IBM, a CA, a Red Hat és a Novell együttműködésének köszönhető. Az együttműködés célja, hogy a rendkívül bonyolult, kusza és gyakran átláthatatlan amerikai szoftverszabadalmi helyzeten a résztvevő cégek és intézmények megpróbáljanak némileg javítani.

Az első program a Patent Commons, ami gyakorlatilag egy szabadalmi adatbázis, s ez lehetővé teszi, hogy egyes szabadalmakról cégek és fejlesztők beszélgethessenek vagy vitatkozhassanak. Az Open Source Software as Prior Act nevű weboldal elsősorban a szabadalmak minőségén akar javítani, azzal, hogy hozzáférhetővé teszi a nyílt forráskódú programok forráskódjait és a dokumentációjukat. A harmadik projekt keretében pedig bárki rendszeresen véleményezheti egy-egy adott szabadalom minőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Razgon #1
    A jövőben majd igyekeznek minőségi szabadalmakat bejegyzni? Akkor eddig milyen szabadalmakat jegyeztettek be??? YottaLOL