Berta Sándor

Szabadalmakat sért az XML?

Szabadalmi védettséget jelentett be az XML fájlformátumra az Észak-Karolinában nyilvántartott és ugyanezen államban székhellyel rendelkező Scientigo. Egy szabadalmi ügyekre szakosodott ügyvéd azonban megkérdőjelezi az esetet és kétségesnek tartja, hogy az esetleges szabadalmi pereket megnyerheti a cég.

A Scientigo tulajdonában két, az 5.842.213-as és a 6.393.426-os számú szabadalom is van, amelyek "az adatok semleges formátumú cseréjére" vonatkoznak. Doyal Bryant, a Scientigo vezérigazgatója szerint mindez azt jelenti, hogy az XML fájlformátum megsérti az 1997-ben elfogadott szabadalmaikat.

Bryant elmondta, hogy egy partnercéget bíztak meg a licencfeltételek megvizsgálásával. A vállalat azóta 47 különböző társasággal folytatott tárgyalásokat, köztük olyan óriáskonszernekkel is, mint az Oracle és a Microsoft. A megbeszélések célja a licencdíjakról való megállapodás volt. Bruce Sunstein, a bostoni Bromberg & Sunstein Ügyvédi Iroda társtulajdonosa és szabadalmi ügyekre szakosodott ügyvéd azonban kételkedik abban, hogy a Scientigo képes lenne-e valóban a licencdíjakat beszedni. Az XML ugyanis az 1980-as évekből származó SGML utódjának tekinthető, amelynek az alapkoncepciója viszont az 1960-as évekből származik.

Az XML tehát nagyobb múltra tekinthet vissza, mint a Scientigo, és ez már önmagában kérdésessé tenné az esetleges szabadalmi perek pozitív végkimenetelét az észak-karolinai cég számára. Valószínűbb, hogy Bryant és kollégái csak blöffölnek, vagy így próbálnak némi pénzt kicsikarni az informatikai vállalatoktól. Az Oracle, az IBM és a Microsoft illetékesei mindenesetre eddig nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • crx #20
  Ezeket valaki szabadalmaztasa nekem a 0-9 ig a számokat a magyar és a külföldi abc ét és esetleg még a 4 fő szint akor perelek be mindenkit.Ez egy idiotaság ez a szabadalmaztatás.
 • MacrosTheBlack #19
  Amcsi az ingyenélők hazája, mindenki csak nyerészkedni akar. Mondjuk nálunk is.
 • pemga #18
  De igen, ez benne van a törvényben/szabályzatukban is. De a szabadalmi hivatal állapítja meg, hogy mi az új. Kb úgy működik, hogy ha ők nem tudnak még róla akkor új. Ez gondolom úgy történik, hogy rákeres az archívumukban, egyébként sok a duplikáció. Ha Te utólag tudod bizonyítani, hogy Te már a szabadalmi eljárás megkezdése előtt használtad, akkor a szabadalmat semmissé lehet tenni (az ő pénzigényével együtt). Ez egy bírósági per keretében zajlik és Te kezdeményezed a szabadalmat birtokló ellen. Látszik, hogy ez egy baromi idő és pénzigényes folyamat amit nem fog egy mezei feltaláló véghezvinni, ha nincs mögötte senki.
 • NEXUS6 #17
  Amúgy valamelyik cikkben volt, hogy a nagy M$-nek is micsoda erőfeszítésébe tellik legálisan lejátszani az ügyeket. És ráadásul micsida csúszásokat is jelent időben még a fejlesztések esetében is, amíg lecsekkolnak valamit.
 • NEXUS6 #16
  Ezek a szabadalmak tényleg hülyeségek. Még hogy fejlődés!!!!

  PL van egy terület, ahol van egy kisebb cég aki jól nyomul. Jön egy megamúlti és mellényzsebből kicsengeti neki a jogdíjat. Aztán százzal gázzal el kezdi nyomni a hasonló termékeket, kiscég nem bírja a versenyt tönkremegy, nagycég kegyesen felvásárolja.

  Többi kis cég meg csak pislog mert hogy be se meri a lábát tenni a piacra. Nagycég meg csak terpeszkedik és tunyul mert hogy nincs kihívás, ha meg van azt elintézi az ügyvédeivel!!!!
 • smv #15
  Nem csak új dolgokat lehet szavadalmaztatni?
 • Hegyikecske #14
  ha meg mégis magyarok alkotnak valami nagyot (pl lásd rubikkocka) akkor az a külföldi aki fantáziát lát benne felvásárolja fillérekért, és ő már tudja utána korlátlan mennyiségben gyártani, csak az a legszebb benne h egy rossz döntés miatt aki kitalálta az egészet egy fillérrel nem fog ebből az összegből többet látni!
 • Hegyikecske #13
  lool, gomboljunk le még több pénzt a mikrofostról, tőle lehet úgyis... Viszont ha az xml volt előbb akkor a scientigo kerülhet szarba.. :)
 • faz #12
  "az adatok semleges formátumú cseréje"?

  a beszéd elég semlegesnek tekinthető vajh'? (vagy az írás? esetleg a farokcsóválás?)
 • faz #11
  Én meg a találmányok szabadalmaztathatóságát szeretném szabadalmaztatni, így ez az én szabadalmam lehetne.

  Vagy akkor időhurokba kerülnénk?