Gyurkity Péter

Gates: a webalapú szolgáltatásoké a jövő

A világhálóra került Bill Gates belső használatra szánt körlevele, amelyben a kilencvenes évek nagy fordulópontjaihoz hasonlítja a webalapú szolgáltatások terjedését, és egyben új fejlesztéseket sürget vállalatánál.

A Microsoft első emberének körlevele Dave Winer jóvoltából került fel a világhálóra Ray Ozzie - szintén belső használatra szánt - memorandumával együtt. Winer közelebbről meg nem nevezett belső források segítségével jutott a dokumentumokhoz, amelyek segítségével némi betekintést nyerhetünk a vállalat vezetésének elképzeléseibe, terveibe. Az október 30-án szétküldött körlevél az internetes szolgáltatások elterjedésével és azok jelentőségével foglalkozik.

Gates óriási jelentőséget tulajdonít a web-alapú szolgáltatások elterjedésének. Levelében a kilencvenes évek átalakulásához hasonlítja a folyamatot, amikor a vállalatnál a világháló által okozott változások adtak alkalmat a vitára. A vállalat elnöke két döntést emel ki az elmúlt tizenöt évből, amelyek meghatározták a Microsoft irányvonalát: az internet elterjedéséhez való alkalmazkodást (1990), illetve a .NET keretrendszer kidolgozását (1995), amely már jelezte a szolgáltatások növekvő fontosságát. Gates szerint e két, utólag nagyon is helyesnek bizonyult döntés segítette hozzá a Microsoftot, hogy kivívja előkelő pozícióját a szoftverpiacon.

A fejlesztés azonban nem állhat meg: a levél arra hívja fel a figyelmet, hogy az elkövetkező években a szolgáltatások minden eddiginél nagyobb szerepet kapnak, és a vállalatnak már most ki kell jelölnie a követendő utat. Amennyiben ez elmarad, az erősödő konkurencia jut előnyhöz és idejekorán megfoszthatják a céget az éppen csak kibontakozó lehetőségtől. Valóságos szolgáltatáshullámról van itt szó, amelyben a nemrég bemutatott Windows Live és Office Live csak a kezdeti lépés.

"A most bemutatott technológiák újabb mérföldkövet jelentenek abban a folyamatban, melynek során a szolgáltatásként igénybe vett szoftverek által dinamikusabb és még egyszerűbb számítógép-használat válik lehetővé a felhasználók számára" - mondta akkor Gates. "Célunk, hogy a Windows, az Office és az Xbox még inkább életre keljenek a felhasználók kezében, legyen szó munkáról, otthoni használatról vagy akár játékról."

A Windows Live technológia többféle személyre szabott internetes szolgáltatás és szoftver együttesét jelenti, amelynek legfőbb célja, hogy a felhasználó számára egy helyen váljon elérhetővé minden fontosabb munkakapcsolat és információ, biztosítva eközben a számítógép, az egyéb eszközök és az internet biztonságosabb használatát. Helyet kapott ezek között az MSN jól ismert keresője, webmail, biztonsági és kedvencek-rendszer, amelyek többsége egyelőre béta változatban elérhető. A kezdeményezés igencsak hasonlít a Google Base oldalhoz, amely szintén a meglévő és új funkciók ötvözésével igyekszik meghódítani a felhasználói tábort.

Ray Ozzie memoranduma szintén a kilencvenes éveket hozza fel példaként, egészen pontosan a grafikus kezelőfelület fejlesztését elindító döntést, amely valóban alapvető változásokat hozott az egész piacon. A technológiai igazgató - akinek szerepét Gates az elmúlt hetekben jelentős kiterjesztette - három fő pontban jelölte meg a fejlesztés irányvonalát: 1) hatékony online reklámok, 2) új értékesítési formák, ingyenes próbaverziók, a "felfedezni, megismerni, kipróbálni, megvásárolni, ajánlani"-kört követve, és végül 3) egyszerű, használható, bárhonnan elérhető funkciók, amelyek az eddigieknél jóval megbízhatóbbak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • totya4 #118
    Equ, szineske (akinek neve sincs, tehát "szineske-féle") :

    Jogosultsági szintek valóban léteznek windowson, de használhatóságuk erősen korlátozott, mivel a programok telepítéséhez és használatához sok esetben rendszergazda jog kell. Több cikk is foglalkozott ezzel (ha esetleg nekem, aki megvilágosíthatná sötét elméd - nem hiszel). Ezért pl. egy gép telepítésénél nem lehet user jogot adni, különben a telefon percenként csörögni fog, hogy ez se meg az se megy. Persze vállalati környezet ez alól kivétel mert ott pontosan lehet tudni hogy milyen alkalmazások kerülnek használatra/vagy iratnak maguknak. De egy otthoni gépre bárminek fel KELL mennie.

    Tehát ennek fényében mivel az alap használati mód a rendszergazda jogú használat, ezért ez effektíve olyan, mintha jogosultsági szintek nem is lennének. Tehát ha egy program elindul, ebből fakadóan tényleg azt csinál amit akar, mert a rendszer nem korlátozza.

    Ha nem lennétek annyira felspilázva önnön nagyságotoktól akkor elolvasnátok olyan cikkeket amik arról szólnak hogy mi lesz a Vistában, és igen, ott ott van, hogy a jogosultsági szinteket erősebben fogják szabályozni hogy ne kelljen alapból rendszergazdaként bent lenni.
    Tehát az MS is beismeri imígyen a hibát, akkor mit beszéltek hülyeségeket?
    Persze híreket nem csak elolvasni kell tudni, de értelmezni is. Ez nem megy mindenkinek.

    Továbbmenve egy példa, ha a registry biztonságos lenne, akkor nem tudnának semmiféleképpen működni az un. "registry tisztító" programok, hiszen semmi köze nincs egy programnak a más programok által használt adatterülethez.

    Mint ahogyan az is vicces, hogy bármilyen program felülírhatja bármilyen (épp nem futó) program futtatható állományát kedves szineske-féle egyén.
    Az ilyen OS nem OS, hanem csak egy fos.
    Ezért van vírusok tömkelege.
    Aki ezt nem fogja fel, vagy képtelen felfogni, az nem is tud védekezni egy ilyen alapvetően vicc OS hibái ellen.

    Ha egy OS biztonságos és a jogosultságok valóban használhatók, akkor nagyságrendekkel kevesebb (nulla) a vírusok fertőzési esélyei. Ld. Linux.
    Mert ott tényleg van működő jogosultság, mert az alapból többfelhasználós rendszernek íródott.

    Előző hsz-emben amire ezek szerint érdemtelenek voltatok pontosan leírtam mi az oka hogy az MS miért nem áll át ukmukfukk a linuxhoz hasonló valóságos(!) jogosultsági rendszerre.
  • totya4 #117
    Equ #53 :

    Láma szvsz te vagy mert még nem sok értelmeset írtál.
  • totya4 #116
    Equ #51

    Amit írtál abból számomra az jön le hogy nem sokat konyítassz a winhez.
  • FTeR #115
    ja és carmac...
  • FTeR #114
    azért jellemző, h egy ezer éves játékot hozol fel példának.
  • Caro #113
    Már van néhány, és ahogy megfigyeltem a Q3 engine-eseket a wine elfuttatja(észrevehető lassulás nélkül).
    Szóval amit OpenGL-re írnak, azt lehet, hogy nem sokáig tartana portolni.
    A DX, hát, az más tészta.
    De ha már úgyis portábilis programot kell írniuk, akkor szerintem nem gond.(gyakori a konzolok+PC fejlesztés. Még a PS2+Xbox+PC is, pedig a PS2 teljesen másmilyen, és mégis megy)
  • Caro #112
    Szerintem a stats kamu, mert PC-n sokkal nagyobb üzemben megy a másolás, mint a konzolon, ez fokozottan igaz a szegényebb országokra(lásd:Mo.)
  • warhammerLINUX #111
    Nem tudom, hogy fognak-e játékokat fejleszteni a linuxra. Vannak próbálkozások, változó sikerrel. A PC piacnak is beharangozták a végét. Itt főként ugye a windows játékokról van szó, de valahogy nekem nagyon elképzelhettelen, hogy eljön majd az idő, amikor csak konzolok lesznek. Valaki azt mondja, hogy a konzolok piaca is szükül. Tiszta statisztika, de igaz -e ?
  • FTeR #110
    én nem reménykednék benne, h valaha elkezdenek fejleszteni rá. ennek 2 oka is van:
    1. a devkitek sehol nincsenek a mai igényekhez.
    2. olyan kicsi a piac, h nem éri meg vele foglakozni.
    és itt be is zárul a kör.
    egyetlen esélye, h szépen elkezdenek .Net frameworkre fejleszteni -> portolási gond megoldva. (irónikus, h a mono nem ingyenes)
  • FTeR #109
    reménytelen vagy :)
    kitörölheti a hátsóját a 20% teljesítménynel, ha a fejlesztők szarnak rá.