118
  • totya4
    #118
    Equ, szineske (akinek neve sincs, tehát "szineske-féle") :

    Jogosultsági szintek valóban léteznek windowson, de használhatóságuk erősen korlátozott, mivel a programok telepítéséhez és használatához sok esetben rendszergazda jog kell. Több cikk is foglalkozott ezzel (ha esetleg nekem, aki megvilágosíthatná sötét elméd - nem hiszel). Ezért pl. egy gép telepítésénél nem lehet user jogot adni, különben a telefon percenként csörögni fog, hogy ez se meg az se megy. Persze vállalati környezet ez alól kivétel mert ott pontosan lehet tudni hogy milyen alkalmazások kerülnek használatra/vagy iratnak maguknak. De egy otthoni gépre bárminek fel KELL mennie.

    Tehát ennek fényében mivel az alap használati mód a rendszergazda jogú használat, ezért ez effektíve olyan, mintha jogosultsági szintek nem is lennének. Tehát ha egy program elindul, ebből fakadóan tényleg azt csinál amit akar, mert a rendszer nem korlátozza.

    Ha nem lennétek annyira felspilázva önnön nagyságotoktól akkor elolvasnátok olyan cikkeket amik arról szólnak hogy mi lesz a Vistában, és igen, ott ott van, hogy a jogosultsági szinteket erősebben fogják szabályozni hogy ne kelljen alapból rendszergazdaként bent lenni.
    Tehát az MS is beismeri imígyen a hibát, akkor mit beszéltek hülyeségeket?
    Persze híreket nem csak elolvasni kell tudni, de értelmezni is. Ez nem megy mindenkinek.

    Továbbmenve egy példa, ha a registry biztonságos lenne, akkor nem tudnának semmiféleképpen működni az un. "registry tisztító" programok, hiszen semmi köze nincs egy programnak a más programok által használt adatterülethez.

    Mint ahogyan az is vicces, hogy bármilyen program felülírhatja bármilyen (épp nem futó) program futtatható állományát kedves szineske-féle egyén.
    Az ilyen OS nem OS, hanem csak egy fos.
    Ezért van vírusok tömkelege.
    Aki ezt nem fogja fel, vagy képtelen felfogni, az nem is tud védekezni egy ilyen alapvetően vicc OS hibái ellen.

    Ha egy OS biztonságos és a jogosultságok valóban használhatók, akkor nagyságrendekkel kevesebb (nulla) a vírusok fertőzési esélyei. Ld. Linux.
    Mert ott tényleg van működő jogosultság, mert az alapból többfelhasználós rendszernek íródott.

    Előző hsz-emben amire ezek szerint érdemtelenek voltatok pontosan leírtam mi az oka hogy az MS miért nem áll át ukmukfukk a linuxhoz hasonló valóságos(!) jogosultsági rendszerre.
  • totya4
    #117
    Equ #53 :

    Láma szvsz te vagy mert még nem sok értelmeset írtál.
  • totya4
    #116
    Equ #51

    Amit írtál abból számomra az jön le hogy nem sokat konyítassz a winhez.
  • FTeR
    #115
    ja és carmac...
  • FTeR
    #114
    azért jellemző, h egy ezer éves játékot hozol fel példának.
  • Caro
    #113
    Már van néhány, és ahogy megfigyeltem a Q3 engine-eseket a wine elfuttatja(észrevehető lassulás nélkül).
    Szóval amit OpenGL-re írnak, azt lehet, hogy nem sokáig tartana portolni.
    A DX, hát, az más tészta.
    De ha már úgyis portábilis programot kell írniuk, akkor szerintem nem gond.(gyakori a konzolok+PC fejlesztés. Még a PS2+Xbox+PC is, pedig a PS2 teljesen másmilyen, és mégis megy)
  • Caro
    #112
    Szerintem a stats kamu, mert PC-n sokkal nagyobb üzemben megy a másolás, mint a konzolon, ez fokozottan igaz a szegényebb országokra(lásd:Mo.)
  • warhammerLINUX
    #111
    Nem tudom, hogy fognak-e játékokat fejleszteni a linuxra. Vannak próbálkozások, változó sikerrel. A PC piacnak is beharangozták a végét. Itt főként ugye a windows játékokról van szó, de valahogy nekem nagyon elképzelhettelen, hogy eljön majd az idő, amikor csak konzolok lesznek. Valaki azt mondja, hogy a konzolok piaca is szükül. Tiszta statisztika, de igaz -e ?
  • FTeR
    #110
    én nem reménykednék benne, h valaha elkezdenek fejleszteni rá. ennek 2 oka is van:
    1. a devkitek sehol nincsenek a mai igényekhez.
    2. olyan kicsi a piac, h nem éri meg vele foglakozni.
    és itt be is zárul a kör.
    egyetlen esélye, h szépen elkezdenek .Net frameworkre fejleszteni -> portolási gond megoldva. (irónikus, h a mono nem ingyenes)
  • FTeR
    #109
    reménytelen vagy :)
    kitörölheti a hátsóját a 20% teljesítménynel, ha a fejlesztők szarnak rá.
  • Caro
    #108
    a másodikra: a gémerek képesek többx10000 Ft-kat kiadni +15-20% teljesítménynövekedésért is. :)
  • Caro
    #107
    eleje:ez nem igaz, szerinted nekem ilyen van?(na jó, egy pici, de soha nem túrtam még más kódját)
    Az installhoz el kell olvasni a README vagy az INSTALL nevű file-t, és minden szép és jó lesz.
    Most, hogy áttértem Debianra, eleinte sok gondom volt, de aztán rájöttem, hogy elég felrakni néhány fontos csomagot.
    Mondok neked valamit: ahhoz pl, hogy egy drivert ma installálj, már egyáltalán nem kell saját kernel image, elég felrakni a kernel-headers csomagot, és abban a fordító mindent megtalál, ami kell neki a fordításhoz.
    És azért mondjuk olyan sok driver nem kell a linuxhoz, mert pont a kernelben van benn a legtöbb. És amiket adnak, pl. vidkártyákhoz, azok meg már rég installeresek.(csak kell hozzá a headers csomag).
    Persze van néhány eszköz, amit nem támogat, de egyre kevesebb.
    Pl. a HP ScanJet 3300C-t nem tudtam rajta működésre bírni(hozzáteszem win alatt elromlott a driver és ott se scannel :P. De egy másik gépen azért megy)
  • warhammerLINUX
    #106
    Egy szóval sem mondtam, hogy itt a gyorsaság lett volna a döntő mérv !
    Látod, ezek a linuxos azcok semmit sem értenek meg ! Mégh szerencse, hogy az AMIGA kihallt. Mi lenne, ha még az is belevegyűlne ebbe a kavalkádba ?
  • FTeR
    #105
    #97: mert vagy unatkozom, vagy mert kicsit el akarom vonni a figyelmemet az éppen aktuális bajomtól. tod szeretek vitatkozni, és ez a legnépszerűbb téma. egybként magadból indúltál ki :)

    #103: a gyorsasbb sebesség édes kevés ahhoz, h vmi jobb platform legyen. ezt valszeg linux arcok sosem értik meg, de az igazség az, h addig jó még nem jönnek erre rá :)
    pont ezt fejtettem ki nexusnak a BG50-es topikban, de nem feltétlenül sikerült megértenie :)
  • warhammerLINUX
    #104
    Ez egy ujabb 3 pontos dobás !
    (Legalsó sor, kisbetűvel az alján)
  • warhammerLINUX
    #103
    Én megnéztem és összehasonlitottam az Enemy Territory linux és windows verzióját. Gondolom most azt hiszed, hogy szépiteni akaroma dolgot, de a sokkal gyengébb vason futó, és egyidőben még egy csomó mindent futtató linux (szerver) valahogy mégis jobb volt.
    Ha esetleg egyszer elkezdenek linuxra is játékokat fejlesztieni akkor lesz ám érdekes a dolog ! Ja, kölönben láttad ezt a enemy territory-t ?
  • warhammerLINUX
    #102
    Ez egy 3 pontos dobás volt !
  • warhammerLINUX
    #101
    NA most áteveztem egy WINDOWS-os gépre, csak , hogy az egyensúly megmaradjon ! :)
  • warhammerLINUX
    #100
    Csak sokan elfelejtik, hogy a kölönböző osztogatott gépekhez tartozó linuxok igencsak csökkentett, azaz lebutitott lehetőségekkel birnak. Amikor szembetalálkoztam egy ilyennel én is elcsodálkoztam, mert egész más volt, mint a teljes verió. (Na ugye a WINDOWS-nál ez nem annyira gyakori, de nem tévesszen meg senkit !)
  • warhammerLINUX
    #99
    A 2.-es pontra: biztossan USB-s volt az a winchester ! Különben üdvözlöm annak a gépen a IDE verérlő áramköreit, bizonyossan élvezik az ilyen cseréket !!
    Ha, most jót nevettem, már megérte benézni ide, köszönöm ! Ez egy vidám nap lesz !
  • warhammerLINUX
    #98
    FTer !
    Tévetsz, én pl. nem csak linuxot használok ! Itt van még egy NT ,egy risc 6000 UNIX, 3 XP, egy WINME és két WIN98 - as gép. Ja meg egy dos 6.2, ezt majdnem el is felejtettem, szegényt ! Szóval látod én "járkálok" a másik oldalon is, de Ti nagy windows guruk, vajon napi hány órát tölöttetek el azzal, hogy mondjuk egy linux szerverrel bajlódtok. Na nem ugy csak kedvtelésből, hanem egy hülye fönök kivánságára, aki azt mondja, hogy " nem érdekel, ez most itt, ezen a szerveren , igy kell futtatni !" Tudjátok, egy olyan fönök akinek lövése nincs mi az a floppy lemez ! Ez nem az otthoni hobby szintű vacakolás, ezt azért tessék figyelembe venni !
  • NEXUS6
    #97
    "#79,#80 tökéletesen rávilágítottatok a lényegre. erre szoktam írni, h az os nem cél, csak eszköz.
    én nem imádom az os-t amit használok, nem kötnek hozzá érzelmi szálak és ez így van a legtöbb win használónál. lehet, h rossz a marketing, ki tudja... :)"

    Háháháhááháháháhá MEGALOL!!!!!
    Figyusz nekünk hazudhatsz, nekünk nem igen fáj, de magaddal legalább légy őszinte, mert ha nem abból gondok lehetnek (előbb jön a kis szemrángás, aztán kényszeres cselekvések meg ilyenek...).
    Ha nem kötödsz hozzá akkor mit vered itt az "idődet" naphosszat, és pattansz rá minden alterOS beszólásra, mint fideszes bika a veres posztóra??!!!
  • warhammerLINUX
    #96
    NA végre egy értelmes szó ! Kedves Feketesólyom, már kezdtem megijedni, hogy itt is az ilyen Equ féle arrogáns önjelölt informatikai zsenik képviselik a "szakmát". Ezek szerint azért vannak akik, mint Te, normálisan tudják felmérni a helyzetet. Ezért külön hálám. Nem akarom itt magam villogtatni, CSAK naponta látom szembesulök vele mik meg nem történnek !
  • kerob
    #95
    Érdekes, hogy, ha a Microsoftról szól a cikk, akkor mindíg előjön ez a vita(Linux kontra Windows).
    Nekem fennt van mind a két OS a gépemen, mind a kettőnek vannak előnyei, és hátrányai is.
    A vírusok nekem még egyikben sem okoztak problémát.

    A webes alkalmazások fejlesztését aktuálisnak tartom, mert széles körben terjednek az internetet használó eszközök.
  • FTeR
    #94
    ide akartam a #93ast
  • FTeR
    #93
    megtaláltam a szobádat a neten!
  • FTeR
    #92
    teljesen hidegen hagy mit hiszel :)
    max sajnáli tudnálak érte, de egyáltalán nem érdekel :P

    winre programot írni összehasonlíthatatlanul egyszerűbb, és ez nem a véletlen műve. és ez nem vita tárgya.
  • Laci73
    #91
    Ezért a játékplatform kijelentésért majd kapni fogsz :) A Winből sosem hiányzott a raffinéria. A Win igazából a saját, szigorúan egyedi megoldásai szerint vezeti az őt használót, valahogy úgy, mint amikor a blöki ráncigálja az őt sétáltatni akaró gyereket. Ez annyira jól sikerült, hogy igazság szerint a Linux is kénytelen a Windows nyomában haladni, ami leginkább a Win-ben megszokott környezet átültetését jelenti.

    "Ha értesz hozzá és akarod, akkor winben is bármi megtehető"
    Na, ez meg úgy hangzott mint egy vasárnapi tv-prédikáció.
    "Bill pedid vala a legálnokabb minden teremtmény között. És az álnok így szólt az emberhez: dehogy haltok meg, ha Win-t használtok, hanem olyanok lesztek mint az Isten: egyetlen kattintással létre tudtok majd hozni bármit."
    :)

  • FTeR
    #90
    csalódtam volna benned, ha nincs :D
    nem is azt mondtam, nem létezik, csak nem jellemző (és ms munkahelyes nem ér!).
  • kbupdate
    #89
    höhö, nekem 2 Windows XP-s polóm is van. Egy ebből eredeti US MS-es:P
  • FTeR
    #88
    1. ha értesz hozzá és akarod, akkor winben is bármi megtehető. persze kernelt ne akarjunk újra fordítani, de az nem is felhasználás, hanem fejlesztés. egy rendes linux felhasználónak simán kell fejlesztői tudással rendelkezni, ez egyáltalán nem normális.

    2. és szted mér vannak játékok winre? csak nem azért mert egy jól átgondolt játék platformról van szó, amihez hatalmas támogatást nyújtanak (dx,dxDevKit,VS). az assembly betyár Carmac-et leszámítva senki nem fejleszt linuxra, max legjobb esetben portolja (pár hónapot/évet csúszva).
  • Laci73
    #87
    "...linuxnál 99,9% felfedezhető az érzelmi kötődés"

    Én erre azt mondom: Linuxnál 100%-osan felfedezhető a Unixhoz kötődés.

    A legtöbb otthoni win-felhasználó prózai okok: főleg a játékok nagy száma miatt használja a Windowst vagy mert nem ért olyan szinten dolgokhoz (bár ez érthető), mint a C forráskódként létező driver telepítése. A Unix rendszerek igénylik a mélyebb hozzáértést. Ám aki érti azt a kristálytiszta (és mindenki számára nyitott - nesze neked zárt forráskód) logikát, ami meghúzódik a háttérben, annak a választás nem kétséges.

    Equ: úgy beszélsz mint egy frissdiplomás.
  • FTeR
    #86
    azon még nem gondolkoztál el, h mi lehet annak az oka, h valaki inkább válalja a warez kockázatát, minthogy linuxot használjon? pedig példának okáért a frissen vásárolt sulinetes gépén alapból ott volt a linux szépen feltelepítve és bekonfigolva.
  • FTeR
    #85
    #81 arra írtam, h eddig sem írtál semmit, így semmitől nem fosztottál meg minket azzal, h semmit nem írsz, érted? :)

    #82
    1. szerinted -és pár hittársad szerint- szar (és simán megéri az árát)
    2. haveroknak koleszba évekig ment a win úgy, hogy még a vinyó kivételének kedvéért sem állították le. én ilyennel nem büszkélkedhetek (nem mintha érdem lenne), mert ha éppen nem ülök a gép előtt és a letöltés sem megy, akkor egyszerűen lehibernálom. persze linuxnál 2x is meggondolnám, h leállítsam, majd várjak az újraindítással, aztán minden progit újra fellőjek.
  • FTeR
    #84
    #79,#80 tökéletesen rávilágítottatok a lényegre. erre szoktam írni, h az os nem cél, csak eszköz.
    én nem imádom az os-t amit használok, nem kötnek hozzá érzelmi szálak és ez így van a legtöbb win használónál. lehet, h rossz a marketing, ki tudja... :)
    linuxnál 99,9% felfedezhető az érzelmi kötődés, egy "kis" beképzeltséggel társulva ("Linuxot használok -> jobb fej/okosabb vagyok"). az sem egyszerű, amikor úgy beszélnek a különböző lin disztribekről, mint a doom/quake nehézségi fokazatairól ("uhu szar kezdőknek való én debiant használok -> ki mastereltem a nightmaret"). csíra koromba én is arról álmodtam, h majd linuxot használok mint a nagyok és szuper hecker leszek. aztán rájöttem, h nem vagyok én mazohista, h megnehezítsem a saját dolgomat.

    Applenél is megfigyelhető ez, de ott inkább egyfajta elit érzés uralkodik ("PowerMac-em van -> tök kúl vagyok"), iPod sikere is ezzel magyarázható (hiszen tele van a piac olcsóbb és nagyobb tudású mp3 lejátszókkal).
    Elmondhati, h egy vékony réteget leszámítva (max 10%?) mindenki wint használ, mégis utcán több embert látunk linux/apple pólóban/baseballsapkában. wines max olyat lát az ember amin a kékhalál vagy a ctrl+alt+del van 8P (de asszem elmondható, h azt sem winesek viselik).
  • Caro
    #83
    Van igazság abban amit mondasz, de ne sértegess másokat!
    Nem tudod milyenek.
  • blackeagle
    #82
    nem kell velük foglalkozni , ott figyel mindegyik gépén a warezolt m$ ,vagy office v. mindkettő és dumál hülyeséget. ezek itt nem tudják milyen egy gépet 2 évig nem kikapcsolni ( max 5 percre mikor rammal eteted ) és semmi gondod vele. 0 másodpercet nem foglalkoztam a rendszerrel eddig ,csak a felhasználói prg -vel . irigyek és inkább gyorsan lewarezolnak valamit csakhogy verjék a nyálukat ,hogy linux alatt ilyen nincs
  • blackeagle
    #81
    nem mondod ? milyen érvet hozzak fel egy beszülült m$-t használó tömegnek ? valami pénzbe kerül és még szar is , én inkább maradok a free és jó mellett. 1 -et tudok , a melóhelyen a 20-30 m$-t használók szivnak ,a cég az xp -vel sziv és még költenek is rá , ehhez értelmesen nem lehet hozzászólni
  • Equ
    #80
    hát igen a linuxosoknak ez egy vallás. Ez a legnagyobb különbség köztünk. A wineseknek nem vallás, hanem szakmai kérdés. Ha jön egy jobb én azonnal váltok, te még akkor is a linuxot fogod majmolni, mert ez a vallásod, én meg szakmai érvek alapján döntök rendszerek között.
    Bár azt hiszem ez lesüt a hozzászólásainkból, neked egyetlen szakmai érved se volt, amit irtál azt megcáfoltam pontos adatokkal...
    Na további jó "hitet"...
  • warhammerLINUX
    #79
    Na figyelj nem is fogok leállni vitatkozni, sem szakmailag, sem máshogy. Ez már olyan mint a vallás. Jóhogy nem fogjuk egymást halomra ölni, hogy melyik a jobb operációs rendszer. Neked az a jó, nekem meg ez. 19 évet lehuztam eddig rendszergazdaként. Volt mindenem ami csak létezik az op. rendszerek palettáján. Belemehetnénk a mélységekbe, de minek ? Más a vallásunk ésezt egy fórum nem fogja megváltoztatni. Különben jókat szórakozok, néha ugratok, csak nem veszed észre !