Gyurkity Péter

Továbbra is Bill Gates a világ leggazdagabb embere

A Forbes magazin által közzétett adatok szerint Bill Gates 46,5 milliárd dolláros magánvagyonnal továbbra is magasan vezeti a leggazdagabb emberek toplistáját.

A médiamogulok között hasonló előnnyel rendelkezik Silvio Berlusconi - az Olasz Köztársaság miniszterelnöke - aki 12 milliárd dolláros magánvagyon felett rendelkezik. Azon sem lepődhetünk meg, hogy az internetes keresésben érdekelt üzletemberek között a Google alapítói, Szergej Brin és Larry Page vezetnek, fejenként 7,2 milliárd dollárral, míg őket követi a Yahoo két társalapítója, David Filo és Jerry Yang, akik 3,1, illetve 2,6 milliárd dollárral rendelkeznek. A multimilliárdosok között mindenképpen meg kell említenünk Paul Allent, aki a Microsoftnál és a DreamWorksnél végzett tevékenységének köszönhetően 21 milliárd dolláros vagyont halmozott fel, míg az MGM egyik fő részvényeseként ismert Kirk Kerkorian 8,9 milliárd dollár felett rendelkezik.


Szergej Brin és Larry Page, a Google alapítói friss nevek a listán

A magyar származású Soros György 7,2 milliárdot mondhat magáénak. A listán újonnan csatlakozottként szerepel Jeffrey Katzenberg és Martha Stewart, akik nemrég lépték át a bűvös egymilliárdos küszöböt. A dolog érdekessége, hogy Stewart - aki saját cégének, a Martha Stewart Living Ominimedia elnöke - letartóztatásakor mindössze 350 millió dollárt "ért", és vagyona a házi őrizet időszaka alatt nőtt meg. Egymilliárd dolláros magányvagyonával a 620. helyezést érte el, holtversenyben mintegy tucatnyi ismert személyiséggel. Ezek közé tartozik a már említett Katzenberg, aki a DreamWorks Animation vezetője, J.K. Rowling, a Harry Potter sorozat szerzője, valamint Jerry Jones, a Dallas Cowboys tulajdonosa.

"Michael Eisner nem került fel a listára, ami minden bizonnyal Katzenberg örömére szolgál - nem mintha ők egy pillantást is vetnének erre a listára" - jegyezte meg a hollywoodi vezetők között kirobbant jogi vitára utalva Peter Newcomb, a Forbes magazin szerkesztője. Érdekességként említette, hogy a Walt Disney vezetői ugyanígy nem találhatók meg a listán, bár Roy E. Disney, az igazgatótanács egykori tagja 1,1 milliárd dollárral az 584. helyezést érte el. A listán emellett számos IT vállalati vezető és filmrendező is megtalálható, így például Steve Jobs (3 milliárd), George Lucas (szintén 3 milliárd), illetve Steven Spielberg (2,7 milliárd).

A teljes lista

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ma2ska #62
    Hogy mit talált ki Marx, hogy ö találta e ki és mennyit meritett máshonnan és végül mi lett belöle, nem is lényeges. Filozófiára igazságos rendszert ugyse lehet épiteni. Nem is a rendszer a fontos hanem az emberek. Népuralmat csak akkor lehet megvalósitani ha van nép. De ma tömeg van. A kettö közötti különbséget nem részletezném mert hosszu lenne és unalmas bizonyára.
  • Ma2ska #61
    Ki állitotta hogy egy igazságos elosztási rendszer csak a kommunizmus lehet. Az egy felülröl vezérelt dolog volt figyelmen kivül hagyva az emberek eltérö tulajdonságait, és nem a képességek alapján, hanem fejadag elosztási módszerrel müködött volna ha megvalósult volna és nem tért volna el a diktatura irányába de különösebben igazságos akkor sem, ha létrejön.
  • pemga #60
    Ne értsd félre, de amit mondasz azt már próbálták a gyakorlatba átültetni, bizonyos Karl Marx tanulmányai alapján. Nagyon úgy néz ki, hogy nem jött be. Az emberek kulturája inkompatibilis volt ezekkel az eszmékkel. Pedig valahol mélyen teljesen igazságos volt: mindenki annyit tesz, termel a kondérba, amennyire képessége van; és annyit merít, amennyire szüksége van. Ez teljesen igazságos, csak épp khmm. nem működött. Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy a kulturával van a probléma, ha ilyen ideológiák mentén megyünk. Pl. Japán, Kína alapvetően sokkal család-orientáltabb, bennük fel nem merül, hogy be kell dugni dédpapit valami öregek otthonába, ahol rá sem nézünk évekig. Ez kegyetlenül hangzik, de sokan kényszerből, vagy kényelemből így viselkednek EU-ban, US-ben meg pláne, ők még individuálisabbak. Pl. most ha valaki elér egy kort (valahol 40-45 körül !), már nem nagyon tud nálunk munkát találni (de németeknél sem). A munkanélküli hivatalokban tanítják, hogyan hazudjanak le a korukból... És egyre több az idősebb...

    De akkor már inkább válogassunk az Ember tragédiájából mint lehetőségek :)). Én úgy vélekedek, hogy minden ország megtalálja a saját kulturáját és hozzá a szociális érzékenységét, viselkedését. Ha valaki abba nem illik bele, az vagy szarul fogja érezni magát, vagy megkeresi a szívéhez közel állót. Mert választási lehetőség, az van temérdek...
  • Ma2ska #59
    Jav. elsö mondathoz vesztes lesz a többség, értelemszerüen...
  • Ma2ska #58
    Bill Gates nem egy átlagember, valamit jobban tud, valamiben jobb képességü, és az okos emberek nem a többséget képviselik, következésképpen olyan rendszerben amiben ésszel lehet érvényesülni, vesztesek lesznek. Tehát ilyen értelemben a rendszer igazságtalan mert ugyan már ki tehet arról hogy szerényebb képességü valamiben, vagy mindenben ? Valami társadalmi igazságossági elosztórendszerre ezért szükség lenne. Mivel azonban azt hangsúlyozzák hogy bárki vagy a többség lehet milliárdos, ezért erre akkora sulyt nem fektetnek.
    Forradalom vagy sem. Ennek lehetöségét a gazdaságilag fejlett országokban zárom ki teljesen. Ahol a reménytelenség olyan nagy lehet valami, mint ahogy elö is fordulnak ilyenek egyes afrikai, dél amerikai szegényebb országokban de ettöl általában nem lesz jobb senkinek mert miután a diktátort elzavarták, egymást kezdik el ölni, többnyire azért hogy ki legyen az uj diktátor.


  • pemga #57
    Hmm. Ez változó, nagyon függ attól, hogy hol. Egy ország minél szegényebb (egész pontosan minél nagyobb a távolság a gazdag és szegény között), annál inkább hajlamosabbak elkeseredettségből lázadni, csak kell valaki aki feltüzeli őket saját érdekeiből. (Nem kell olyan nagyon visszamenni a múltba, hogy ilyet lássunk.) Amit Te mondasz abba nekem Athen-i demokrácia nem nagyon illik bele. Jó, régen volt. Akkor a mostani Japán sem illik bele. Pedig az nem egy szegény környék, csak máshogy állnak egymáshoz. (És ők is válságban vannak, csak egészen másfélében :)).

    Szerinted BillGatyesz nem egy átlagember volt? Egy dolgot nagyon tudott, iszony nagy dumája van/volt. Az emberek hittek neki (és hisznek ma is, mert olyan kisugárzása van), nem az alapján ítélik meg, amit és ahogy tesz. (Illetve aki azt figyeli, azt jótékonykodással laktatja: the lord giveth, the lord taketh...) De ezért nem lehet elítélni, van még egy pár ilyen ember, és ha megfigyeled, vannak új arcok. Pl. a google fijjúg is új arcok :).

    Ha forradalmat hiányolsz, nézd meg az arab világot. Megvan a nagyon durva távolság a gazdagok és szegények között: Dubai, Bahrein, Kuwait, ahol állampolgári jogon jár párezer dollár, amerikában fektették be a pénzt amit az olajért kaptak, biztosított jövő, az állampolgárok között nincs jelentős feszültség, és pl. Iraq a roppant szegények, és elkeseredettek. De hasonló megvan a kettévágott Koreánál is, lehet találgatni ki rejtőzhet a diktatórikus É-Korea nukleáris fenyegetőzései mögött, miközben Dél szárnyal a gazdaságban egy kisországnyi területen. Vagy mondjuk mi lesz, ha a kommunista Kína szélesre tárja kapuit. Már most is nyitogatja, de nagyon szigorú szabályozás mellett (külföldi csak olyat adhat el náluk, amit ők nem gyártanak).
  • Ma2ska #56
    Merthogy gyakorlatilag a jobbágyból normál esetben nem lehetett király, és ezt meg is mondták neki. /ha nem jött volna rá magától/ Egy átlagemberböl meg nem lehet Billgéc. Viszont ma az emberekkel elhitetik hogy ebben a rendszerben jó esélye van rá hogy az legyen. Tehát a rencer jó, nem köll lázadni. /ezt mondják, pedig tudjuk hogy nem/ Többek között ezért se lesz forradalom az un. fejlett világ egyetlen országában sem.
  • Ma2ska #55
    Pontosabban ma a forradalomnak nulla esélye van, senki sem lázadni akar, viszont mindenki meg akar gazdagodni, morális züllés van, lesz, egyre nagyobb, forradalom meg nem.
  • Ma2ska #54
    Ejnye, nem tanultatok történelmet? Amiröl beszéltek azt forradalomnak hivják, és azt sosem egy igazságos rendszer követte hanem, uj királyok jöttek és anarchia, mindenki aki tudott lefejeztetett mindenkit. Viszont ma ennek sokkal kevesebb az esélye, mert ma már azt se tudják az emberek mi bajuk van és az emlitetteket példaképnek tekintik, nem ellenségnek.
  • bandia #53
    Nem tudom hol olvastam már, de nagy igazság: " Egyetlen ember sem annyival tehetségesebb, és különbb a többinél, hogy ilyen mértékq vagyonokra tegyen szert" Ez a mai világ hatalmas problémája, és akkora burulás lesz ebbQl, hogy az hihetetlen...Nekik biztos fájni fog, de nem baj