Berta Sándor

43 kutatóprogramot támogat Bill és Melinda Gates alapítványa

A Bill and Melinda Gates alapítvány korábbi felhívására több, mint ezer beadvány érkezett, a kuratórium tagjai ezek közül választották ki azokat, amelyeket a szervezet támogatni fog.

Mint ismeretes, Bill Gates a Microsoft társalapítója rendszeresen adakozik jótékony célokra, nemrég például 450 millió dollárt ajánlott fel olyan kutatásokra, amelyek segítenek a harmadik világ betegségeinek leküzdésében. A nyertes pályázatok között szerepelnek hűtést nem igénylő és por formában szállítható hatóanyagok, vagy egy kutató ötlete, miszerint genetikailag úgy változtatnák meg a moszkitókat, hogy azok ne tudják terjeszteni a Dengue-lázt. Utóbbi betegségben a trópusokon évente több millió ember betegszik meg.

Harold Varmus, a kuratórium elnöke elmondta: meglepődött, hogy milyen sok érdekes ötlettel álltak elő a betegségek leküzdésére a tudósok és a kutatók a világ minden tájáról. Az alapítvány végül 14 kategóriában összesen 43 beadványt tartott érdemesnek a támogatásra. 15,4 millió dollárt kapott Paul Yager, a Washingtoni Egyetem kutatója egy úgynevezett vértesztkártya létrehozására, amellyel minden adat kimutatható a vérből, legyen szó alultápláltságról vagy a HIV-vírusról. A kártyát elég csak betenni egy PDA-készülék kártyaolvasójába és tíz percen belül megjelennek az adott beteg adatai.

Az Oxfordi Egyetem munkatársa, Adrian Hill tízmillió dolláros támogatást kapott egy olyan szimulátor kifejlesztéséért, amely kimutatja, hogy melyik a leghatékonyabb módszer az immunrendszer megerősítésére az olyan betegségek ellen, mint az AIDS, a malária vagy a tuberkulózis. 9 millió dolláros közös támogatást kapott az alapítványtól a Hepatitis-C elleni hatóanyag kidolgozására a Hannoveri Egészségügyi Főiskola és a braunschweigi Biotechnológiai Kutatótársaság (GBF).

A GBF tudományos munkájáért felelős és a közös projektet vezető tudós, Rudi Balling professzor elmondta, világszerte mintegy 170 millió ember fertőződött meg Hepatitis-C vírussal, csak Németországban 600 ezer beteget tartanak nyilván. A legtöbb páciens a vírus kiváltotta fertőzésekben vagy májrákban halnak meg. A problémát az ellenanyag kifejlesztésénél az jelenti, hogy a kísérletekhez nem lehet embereket használni, a szóba jöhető kísérleti alanyok közül pedig az egér például immunis a vírusra. A Hepatitis-C kórokozója csak az emberi májban tud kifejlődni. A megoldás az lehet, hogy emberi májsejteket ültetnek be az egerekbe és így már kikísérletezhető a betegség ellenszere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #12
    Miért ne lenne?
  • concrete #11
    van felesége?
  • FTeR #10
    ez rossz példa volt, MJ rengeteg rákbeteg gyerek műtéti kezelését fizette és erre irányuló kutatásokat is finanszírozott. (2 orr műtéte volt, 1 szinpadi baleset után, +1 az előbbiből adódó szövődmény miatt)
  • Alfa Of NS #9
    Hat ha jot akarunk, akkor nem kene adni valojaban. Az ottani tarsadalmi fejlettseghez nem kene ilyen eletbenmaradasi aranynak lennie. Ugyanugy mint ahogy nalunk is ilyen helyzet volt evszazadokkal korabban es hullottunk, mint a legyek. Szerintem a fejlodesuket kene inkabb felgyorsitani, iskolak, infrastruktura epitese, a tobbit majd megoldjak maguk.
  • Benedicht #8
    Hi.

    "ott nem gyógyszerre van szükség, és nem is pénzre
    ezzel a problémát csak állandósítják"

    Amig nincs megoldas, addig gondolom a gyogyszer is jol jon nekik... Vagy ne kapjanak?

    Udv.: Ben
  • mrzool #7
    A felesége.
  • dez #6
    Emiatt az adócsökkentés miatt sok nagyvállalat foglalkozik adományozással. Bár többnyire nem pont ilyen módon, nem ennyire szervezetten.
  • concrete #5
    "nemrég például 450 millió dollárt ajánlott fel olyan kutatásokra, amelyek segítenek a harmadik világ betegségeinek leküzdésében"

    ott nem gyógyszerre van szükség, és nem is pénzre
    ezzel a problémát csak állandósítják
  • concrete #4
    Ki az a Melinda?

  • hiftu #3
    Szerintem is nagyon jó a kezdeményezés. Természetesen nem csak a "túl sok pénzem van szórjuk el" játszik benne. A vállalat imázsát növeli ez a hozzájárulás és a legtöbb ország esetében az adományok adócsökkentő tételek. Így mindenki jól jár. Bárcsak többen gondolkodnának így. (Bill Gates szidás pedig ugye az aggresszív terjeszkedésnek szól, amiből ezt is tudja finanszirozni.)