Berta Sándor

Bill Gates - újabb 250 millió dollár egészségügyi kutatásokra

A Microsoft társalapítója a WHO keretében megrendezett World Health Assembly nevű rendezvényen beszélt újabb adományozási terveiről.

A Gates és felesége, Melinda által létrehozott egészségügyi alapítvány újabb jelentős összeghez jut hozzá a közeljövőben, amelyből többek között megelőzési programokat, gyógyszerkutatásokat és gyógyszerszállításokat finanszíroznak majd - elsősorban a harmadik világ szegény országaiba. A Bill & Melinda Gates nevű alapítvány korábban 200 millió dollárt osztott így szét, ez az összeg most az újabb adomány útján 250 millió dollárral emelkedett. Az alapítvány tehát összesen 450 millió dollárt fordít ilyen humanitárius célokra.

A szakember a rendezvényen elmondott beszédében egyúttal felszólította a világ kormányait, a tudósokat és a magáncégeket arra, hogy ők is adakozzanak a nemes célra. Bill Gates szerint az, hogy a harmadik világban élő szegények gyógyszerhez vagy orvosi ellátáshoz jutnak, nem lehet annak a kérdése, hogy nyereséges-e egy gyógyszer kifejlesztése vagy a szegény emberek ellátása. Gates elmondása szerint a betegségek és a felelőtlen haszonlesés miatt a harmadik világ szegény országaiban, amelyek nem képesek kifizetni a drága amerikai vagy nyugat-európai gyógyszereket, évente emberek millió halnak meg. Gates kifogásolta azt is, hogy a gyógyszerkutatási pénzek 90 százalékát olyan betegségek ellenszereinek kifejlesztésére fordítják, amelyek csak az emberiség 10 százalékát érintik.


A Bill & Melinda Gates Foundation már 2003-ban felhívást tett közzé, amelyben a legfontosabbnak ítélt 14 betegség gyógyszerének kifejlesztésére hívták fel a világ közvéleményének figyelmét. A 14 betegség főleg a harmadik világ szegény lakói között szedi az áldozatait és köztük van például a tuberkulózis vagy a malária. Eddig 75 országból 1500 javaslat érkezett az alapítványhoz különböző egészségügyi kutatóprogramok elindítására vonatkozóan. A szervezet idén nyáron dönti el, hogy melyik javaslatokat fogadja el és támogatja a jövőben az adományokból. Az alapítványt egyébként Bill Gates édesapja, William H. Gates és Patty Stonesifer közösen vezeti.

Bill Gates a genfi rendezvényen tartott beszédében többek között kiemelte: optimista a jövőt illetően, és úgy véli, hogy a következő tíz évben nagyobb előrehaladás fog történni az orvostudományban, mint az ezt megelőző eddigi ötven évben. Az oltóanyagok és gyógyszerek kifejlesztésén kívül a Microsoft atyja azt szeretné, ha a világ kutatási ereje három területre összpontosulna. Először is a világ minden kormányának többet kell tennie ezen a területen, még több pénzre és több kutatóprogramra van szükség. Másodszor, fontos, hogy a meglévő és a jövőbeni hatóanyagokat igazságosabban és jobban osszák el.


Elmondása szerint rossz abba belegondolni, hogy hiába létezik ellenanyag a diftéria, a tetanusz vagy a Hepatitis B ellen, mégis sokan halnak meg a világon ezekben a betegségekben. Végül, de nem utolsósorban még több energiát és tőkét kell mozgósítani a harmadik világ megsegítésére.

Az alapítvány 2000-ben részt vett a Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) nevű szervezet munkájában. Ennek köszönhetően az elmúlt öt évben 700 ezer emberi életet tudtak megmenteni világszerte. Idén januárban az alapítvány 750 millió dollárt adományozott a GAVI-nak a munka további támogatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #18
    "Ezek szerint akkor mi is a harmadik világ szegény országai közzé tartozunk?"

    Nem, téged körbevesz a gazdagság. Engem is, mindenkit, még a kóborló csövest is, mert mindíg talál valamit a kukában. Az, hogy az országban roskadoznak a polcok az élelmiszerektől, technikai cuccoktól, ruházati cikkektől, az annak az eredménye, hogy említett harmadik világ országok egyszerűen nullára vannak rabolva és a gazdagság körénk van halmozva. Baromi egyszerű, ha valahonnan elveszel, máshol több lesz, nem kell nagy észkombájnnak lenni, hogy ezt meglássuk. Mi a kizsákmányoló országokhoz tartozunk. Az, hogy a kizsákmányolók között is van hierarchia, az egy másik kérdés. Mi a szabad világban élünk. Felszabadított rabszolgák vagyunk. De egy szolga is élhet egész jól, vagy nagyon jól.
  • Caro #17
    1) az űrkutatást ne bántsuk.
    a) az hosszú távon a mi érdekeinket szolgálja
    b) a Föld érdekeit is szolgálja
    c) közel sem mennek el rá nagy összegek
    2) Gateset se bántsuk, az tény, hogy ő adott mindig a legtöbbet. Igaz, én sem értek vele egyet, hogy pont mire adja, de ezért nem kell őt zúzni. Nem akkora f*sz, mint más multimilliomosok.
    3) politikát ne keverjünk ide, az SG nem arról szól. És azért Magyarország világviszonylatban még mindig nem áll olyan rossz helyen(első 50-ben tuti benne van). Más kérdés, hogy az első 10-ben is lehetne, ha nem sikkasztanának mindenhol az országban, de azért az még mindig nem olyan rossz hely. Vagy mégis? Na mindegy, ezt nem oldjuk meg egyik napról a másikra. Legfeljebb, ha új államot alapítunk, de sajna most épp nincs üres telkem. :(
  • Kis-Bob #16
    Ha elolvastad volna amit írtam, akkor tudnád, hogy pont ezt írtam én is, hogy nem lehet pikk-pakk megoldani a helyzetet.
  • Axon #15
    "Ezeknek az országoknak a vezetőrétege meg van véve" - pont mint nálunk.
    "illetve eleve olyan emberek vannak a hatalomba téve, akik a kizsákmányolókat szolgálják." - pont mint nálunk.
    "Ezek távolról sem szegény országok: mesterségesen tartják őket szegénységben" - pont mint nálunk.
    "Innen ered az a borzalmas gazdagság, ami minket körülvesz " - minket ugyan nem, de a gyurcsány féléket igen.

    Ezek szerint akkor mi is a harmadik világ szegény országai közzé tartozunk?
  • Admiral #14
    Én nem tartom magam sem szüklátókörűnek, sem tudatlannak.

    Nem tudom, hogy miért hozod be a "megoldás" szót, mikor egy ilyen globális problémát nem lehet pikk-pakk megoldani. A megoldáshoz hosszú évtizedek munkája lenne szükséges, amelyre nagyon nehéz megfelelő tervet kidolgozni.
    Egy ilyen adomány nyilvánvalóan nem a Megoldás, hanem csak egy lépés a fejlődéshez vezető hosszú úton, de azért mégiscsak egy fontos gesztus.
  • M2 #13
    Ha űrkutatásra mennek el dollármilliárdok akkor jön a szöveg, hogy de hát miért nem költik inkább a szegény országok betegeinek kezelésére....

    Ha a szegény országok egészségügyének megsegítésére ad valaki nagy összeget, jön a duma, hogy de mér nem a gazdaságot rakja rendbe.

    Ezek ugye csak demagóg pénecolások és nem hiszitek komolyan, hogy egy embernek kellene megoldania globális problémákat!?

    Ha valaki gazdag és mégis érdekli mások nyomora, segíteni akar rajtuk az igenis szép dolog, még ha Bill Gates teszi is.
  • cue #12
    "Gates elmondása szerint a betegségek és a felelőtlen haszonlesés miatt a harmadik világ szegény országaiban, amelyek nem képesek kifizetni a drága amerikai vagy nyugat-európai gyógyszereket, évente emberek millió halnak meg. Gates kifogásolta azt is, hogy a gyógyszerkutatási pénzek 90 százalékát olyan betegségek ellenszereinek kifejlesztésére fordítják, amelyek csak az emberiség 10 százalékát érintik."

    Nevezett urat mi akadályozza abban, hogy saját kutató-gyártó céget alapítson, ami a harmadik világ számára gyárt hasznos és olcsó gyógyszereket?

  • Kis-Bob #11
    Egyébként szerinted az a megoldás, hogy humanitárius adományokat viszünk oda? ezzel csak a tűzoltás megy. a Megelőzést meg mellőzzü. Miért olyan nhéz ezt belátni? Kell ez is, de ez nem fogja megoldani a helyzetet.
  • Kis-Bob #10
    Hidd el, hogy kereken látom, ez a szakmám. De nem akartam ilyen téren is belemenni a dolgokba. A cégeket meg az államadóságok fejében adták el. Sokszor még a tartozások kamatait sem tudják kifizetni.
  • Kis-Bob #9
    Az meg szűklátókörűség, amit te csinálsz. Nekem nem ezzel az adományal van bajom, hanem megpróbáltam rávilágítani a dolgok másik oldalára is. Sajnálom, hogy te még így sem értetted meg. A védőoltások meg ugynahhoz vezetnek, mint amit már leírtam. Nem fogja elbírni a gazdaság és mégtöbben halnak bele a nyomorba. Amúgy meg szerintd az a 750 milla mit ér az ezermilliárdokkal szemben??? Hidd el nekem,hogy az is csak zsbpénz. Ezzel nem azt szólom le, hogy csak ennyit adott. Hiszen ha én is "csak" ennyit tudnék adni, akkor boldog ember lennék. Szerintem az a magyar mentalitás,hogy a tudatlanikat, vagy a hozzá nem értőket ilyenekkel elvakíthatnak. Még ha nem is az a céljuk vele.