Gyurkity Péter

Az eBay vetélytársán dolgozik a Google

Felkerültek az internetre az első képek a keresőcég legújabb projektjéről, ami egy mindenre kiterjedő online adatbázis létrehozását célozza meg. A Google elismerte a hír valódiságát.

A leleplező képek a Google Blogoscoped oldalán jelentek meg, némi kiegészítő információval egyetemben. Eszerint a vállalat egy olyan új online adatbázis kifejlesztésén dolgozik, amely gyors és egyszerű aukciós, reklámozási, vagy akár egyszerű információmegosztási lehetőséget kínál a felhasználóknak. A képek nyomán a Google elismerte, hogy valóban egy új szolgáltatás beindításán dolgoznak, amely a Google Local funkcióival kiegészülve kielégíti az érdeklődők igényeit.

A szolgáltatás egyelőre a tesztfázisnál tart, a külső látogatók számára még a jövőben használatos Google Base oldal sem működik. A képek alapján azonban szinte minden részletet megtudhatunk, kezdve a hivatalos céltól, a felhasználási feltételeken át egészen a feltöltési módszerek ismertetéséig. A feltételek meglehetősen szigorúak: a cég láthatólag igyekszik elkerülni a Google Print esetében elszenvedett fiaskót, és leszögezi, hogy a szerzői jogok által védett tartalmak még csak véletlenül sem kerülhetnek fel az adatbázisba. Ugyanígy tiltólistán szerepelnek majd - néhány példát kiragadva - a különféle drogok, fegyverek, emberi testrészek, modchipek, hackelési útmutatók, MLM-oldalak és erotikus tartalmak.

A cég már jó ideje törekszik elhódítani a piac ezen szegmensét, erre utaltak a PayPal online fizetési rendszer vetélytársáról júniusban napvilágot látott hírek. A PayPal-t használva nem kell megadnunk bankszámlaszámunkat, hitelkártyánk számát az interneten talált kuncsaftoknak, minden pénzmozgás a rendszer közvetítésével történik. Hátránya, hogy számos országban nem, vagy csak korlátozottan elérhető - Magyarországon június óta fizetni tudunk, de pénzt fogadni még nem, így egyelőre egyirányú a forgalom. Elemzők szerint a Google hasonló szolgáltatása sok fejtörést okozhat a PayPalnak, és többen már akkor megjósolták, hogy a cég meg fog jelenni az internetes aukciós piacon is. Kétségtelen, hogy első számú keresőként igen kedvező pozícióból indulhat.

A Google Base "hivatalos" célja az információ összegyűjtése, megosztása, ami sok mindent jelenthet. Esetünkben például az eBay szolgáltatásával való konkurenciát, hiszen a feltöltők jó része nyilvánvalóan aukciós célokra használja majd az új oldalt. A Google azonban ennél jóval szerteágazóbb, több korábbi funkciót ötvöző adatbázist szeretne létrehozni, amely idővel minden bizonnyal az egész világon, több tucatnyi nyelven elérhető lesz. A tesztváltozat egyelőre angol és német nyelven működik, egyetlen fizetőeszközzel (dollár) és kizárólag az Egyesült Államok területén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GabiWong #11
    Ti hitel dombornyomott kártyáról beszéltek, amihez tényleg feltétel a fizetés számlára ékrezése, csakhogy van betéti dombornyomott amihez semmi nem kell (csak fizetni a kártya éves díját).
  • PLaci #10
    150.000? 250.000?? Tudtommal ha 3 hónapon keresztül min. havi 60-70k forint érkezik a számlára (pl. bér), akkor megigényelheted, hacsak nem az Uzsora Bank-nál van a számlád... ;)
  • Inquisitor #9
    Van webkártyám, csak alszúrták a regisztrációját, és ezért használhatatlan, de legalább fizetek érte ...
    Amikor anno dombornyomott kártyát akartam, akkor olyan feltételek voltak, hogy min. 150.000 havonkénti utalás, minimum 250.000-es nyitószámla, és még külön át kellett volna menni egy banki "megbízhatósági" procedurán.
    Most van egy hitelkártyám, de ez meg nagyon nem ólcsó móka.
  • Inquisitor #8
    Köszi az infót. Erre nem is gondoltam ...
  • FTeR #7
    rakat banknál van vituális internetkártya, azokkal simán lehet fizetni és adott esetben még biztonságosabb is mint a dombornyomtatott, mivel nem közvetlenül a számlát használja. 1-2 banknál különböző feltételekkel még ingyenes is.
  • Enkil #6
    :)
  • GabiWong #5
    3000 Forint egy évre egy dombornyomott kártya, mi ezen olyan elérhetetlen.
  • QuippeR #4
    pénzt fogadni tudtommal még mindig nem lehet magyar számlával, csak küldeni. ez nagyban hátráltatja az itthoni elterjedtséget, mivel a hazai e-boltok így paypal-mentesek maradtak...
  • FecaA #3
    nálam is ez van..ezért nem tok külföldről rendelni!
  • Inquisitor #2
    Azért remélem a Google Wallet (vagy hogy is kell írni?) picit rugalmasabb lesz a PayPal-nál. Itthon sokaknak nincs olyan "extra" kredit vagy hitelkártyája, amit elfogadnának internetten.