Gyurkity Péter

Szakértők globális biometrikus hivatal felállításását sürgetik

A brit fővárosban megrendezett Biometrics 2005 elnevezésű konferencián a szakemberek egy globális központ felállítása mellett foglaltak állást, amely biztosítaná az országok közötti együttműködést és az eljárások egységességét.

A ZDNet tudósítása szerint a Biometrics 2005-ön többek között Julian Ashbourn, az International Biometric Foundation elnöke szólalt fel a közös hivatal létrehozása érdekében, amely szerinte biztosítaná a különböző eljárások közötti összhangot. Ez elsősorban a sokat utazók, turisták számára lenne kedvező és kényelmesebb, hiszen a sok eltérő megoldás helyett egy nagyjából egységes procedúrát kellene megismerniük.

"Mennyire egységesek az egyes országok adatkezelési irányelvei? Pontosan milyen információkat osztanak meg a kormányzatok, kivel, és milyen módon? Mindenképpen szükségünk van egy közös hivatalra, amely felügyelné ezen kérdéseket" - hangsúlyozta Ashbourn. Az alapítvány már jó ideje foglalkozik a témával: márciusban szintén az egységesség jelentőségére hívták fel a figyelmet, míg maga Ahsbourn két évvel ezelőtt megjelent könyvében részleteiben is kitért a problémákra.

Az általuk kívánt globális ügynökség többek között felügyelné az eljárások implementálását, az országok közötti információmegosztás módját, és lehetőségeihez mérten gondoskodna arról, hogy az ellenőrzésen fennakadó utazóknak nagyjából egységes bánásmódban legyen részük. A kezdeményezéssel a konferencián jelen lévő amerikai küldött, Robert Mocny is egyetértett, aki szerint erre rövid időn belül nagy szükség lesz, amint az EU és egyéb országok is szolgálatba állítják saját ellenőrzési technikáikat.

A brit rendőrség eközben azt reméli, hogy saját céljaira fordíthatja az új azonosító technológiákat, és jelentős mértékben növelheti eredményességét. Az IT fejlesztéseket végző PITO (Police IT Organisation) máris felvázolta terveit, miszerint a meglévő, valamint a rövidesen szolgálatba lépő technológiák együttesét felhasználva igyekeznek előrelépni az azonosítás terén. Jelenleg az IDENT1 (National Biometric Identification System) rendszert használják, amely a központi adatbázisban több mint 6 millió egyén ujjlenyomatát tartalmazza, ami az Egyesült Királyság férfi lakosságának 19 százaléka. Ezt egészíti majd ki az arcfelismerő eljárás, ami segíthet megelőzni a jelenlegi problémákat. A bíróságon megjelenő, a börtönbe küldött, valamint a szabaduló személyek azonosításában ugyanis még mindig előfordulnak sajnálatos melléfogások.

A hazai rendőrség szintén eredményei javulását várja a biometrikus azonosító technológiáktól, igaz, az anyagaik hiánya miatt ez jóval lassabban mehet majd végbe. Legutóbb Borsodban helyeztek üzembe vadonatúj ujj- és tenyérnyomat-azonosító rendszert, amely a BM Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben működő rendszerhez kapcsolódik. A rendszer lényege, hogy a daktiloszkópiai nyilvántartásba küldött ujjnyomatok, tenyérnyomatok képeit automatikusan digitalizálja, tárolja, továbbá automatikusan összehasonlítja az ujjnyomat-szakértő által bekódolt ujjnyom-tenyérnyom-képekkel. Mindezt a műveletet percek alatt végzi el bármely nagyságú adatbázis esetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #6
    Hát igen, hogy is tanítják a történelemkönyvkek:
    A demokrácia szó az ógörög demokratia szóból származik, jelentése a nép uralma

    Hát, Bush max az IQ-ja szerint lehet a texasi földműves paraszt nép egyszerű tagja
  • megrab #5
    Pár év múlva a bankszámládra terhelik azt, hogy 58-szor káromkodtál a múlt hónapban, meg azt, hogy a 7 éves gyereked egyedül megnézte a 18-as karikás Egri Csillagokat...

    Az a nagy baj ezzel az egésszel, hogy a hatalom azért pénzeli a terroristákat (ld Bush-Laden kapcsolatok), hogy utána ezt tehesse a lakossággal.

    Egyébként az a véleményem, hogy az utolsó demokratikus államok az ókori görögországban voltak, vagy még ott sem. A Demokrácia ugyanolyan utópia, mint a kommunizmus, de ezt nem szabad mondani, úgy hogy le sem írtam...
  • mrzed001 #4
    A pusztító azon felül, hogy jó film volt rengeteg dolgot előre megjósolt:
    - Swarci elnöki könyvtár (elbaszta egy kicsit a dolgokat, de semmi sem lehetetlen :))
    - megfigyelő kamerák egész sora minden sarkon
    - biochip kézfejbe (monitorozza ember funkcióit is)
    ..... és még ki tudja

    Holnap már úgy köszönök hogy: Jólét polgártárs
  • NEXUS6 #3
    Engem nem zavarna a dolog, ha tudnám, hogy az államokat és a világot irányító nagyvállalatokat az a vágy hajtaná (legalább szóban) hogy az állampógár kedvére tegyenek.

    Sajnos ezeket 2 dolog érdekli a hatalom, és a pénz. Tök mindegy hogy ez mennyire absztrakt és hogy önmagában semit nem érnek vele, még is ha útjukba állsz megfognak fingatni, nem azért mert gonoszak, hanem csak azért mert egy ember az ő számukra annyit ér mint egy hangya. És ennek nagyszerű eszköze ez a kis adatbázis.
  • HUmanEmber41st #2
    Amit nem sikerült megvalósítani a kommunizmusban (h mindenki mindekit figyel és jelentéseket írogat) majd itt elvégzi az automatika..
    Ki merre jár, mit csinál..
    Akire a Hivatal azt mondja: terorista, már vihetik is egyből. Bizonyíték??? Ha nincs, majd csinálnak..
    Majd kimutatja a foga fehérjét a "demokrácia"..
  • Teppik Amon #1
    Orvell tényleg forogni fog a sírjában annyit lesz emlegetve! Az ötletgazdának megszavazok egy Nagytestvér díjjat.