Berta Sándor

Német "igen" a biometriai igazolványokra

Otto Schily német belügyminiszter már az idén biometriai adatokkal látná el a német okmányokat. A kormányhatározatot még el kell hogy fogadja a német szövetségi parlament is.

A német kormány döntése értelmében november elsejétől elkezdik bevezetni az első biometriai adatokat tartalmazó német személyi igazolványokat és útleveleket. A német belügyminisztérium tájékoztatása szerint a német kabinet egyhangúlag fogadta el Otto Schily előterjesztését. Mindez azt jelenti, hogy már sem technikai, sem jogi akadálya nincs a biometriai igazolványok bevezetésének Németországban. Két párt, a Zöldek és a FDP képviselői ugyanakkor kritizálták a javaslatot, mondván, azt túl hamar fogadta el a német kormány. Volker Beck, a Zöldek frakcióvezetője szerint Schily egyáltalán nem vette figyelembe a német parlamenti képviselők javaslatait és a német emberi jogi, illetve civil szervezetek észrevételeit.

Ettől függetlenül, amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor Németország lesz az első európai uniós tagország, ahol bevezetik a biometriai igazolványokat. Az ePass egy chipet fog tartalmazni, amin kezdetben az okmánytulajdonos arcának ismertetőjegyeit feltüntető digitális fényképet fognak rögzíteni. 2007 márciusától ezt az adatot kiegészítik két ujjlenyomattal is.

Ausztriában hasonló okmányokat vezetnek be 2006 tavaszától. A biometriai adatokat, többek között ujjlenyomatokat tartalmazó úti okmányok bevezetésére az Európai Unió előírásai szerint legkésőbb 2007 végéig, 2008 elejéig sor kell hogy kerüljön. Johannes Rauch, az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint az állampolgároknak az átállás semmilyen plusz költséget és fennakadást nem fog jelenteni. Az új igazolványok Ausztriában továbbra is 69 euróba kerülnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LowEnd #13
    Hány éves vagy? Ha harmincnál fiatalabb, akkor az RFID csipet születésedkor beleültették az álkapcsodba a korházban.

    Priviben megírom, melyik fogad kell kombináltfogóval kitörni hogy a Baseball Liga Csatorna műholdja ne tudja kiolvasni a gondolataidat.
  • HUmanEmber41st #12
    NWO, 1984 rulez !!!
    Nesztek nektek németek!!!
    Itt van már az új világrend!!!!
    Következő meg a bőr alá KÖTELEZŐEN beépített RFID csip lesz.....
    3X HURRÁ !!!!!!!!
  • Lame #11
    Pafff.
    Nesze neked emberi jogok.

    Ez azert is jo mert igy egy helyen meg lesz mindnekinek az azonositoja. Ezeket megszerezve tetszes szerint hagyhatjuk ott, azet akiet szeretnenk.
  • Mike at home #10
    azoknak lesz a legkevesbe
  • Mike at home #9
    de ugye USA sajat allampolgaraitol nem szed ujjlenyomatot, csak masoktol koveteli meg
  • Mike at home #8
    ha a nemtek igen, akkor ez nalunk (majmoknal) csak ido kerdese
  • John Wayne #7
    Már csak tele kell kamerázni a legfontosabb közlekedési csomópontokat, és nincs tovább menekvés.
    Lásd a Tom Cruise filmet, a Különvéleményt:)
  • John Wayne #6
    Hmm, ezzel annyi a gond, hogy kiépül egy HIVATALOS és LEGÁLIS, biometriai adatokat tároló rendszer, úgyhogy kiválóan azonosíthatnak az elcseszett igazolványod nélkül is, akár egy kamera fotója alapján is, teljesen automatizáltan.
  • Caro #5
    Nem kell ettől félni.
    Remélem jól megcsinálják, nem csak úgy össze vissza.
  • Lenny #4
    Ez annyira nem is orwelli. Nem fognak több adatot kideríteni rólad, hiszen ez is csak egy fénykép.