Berta Sándor

Túl sokba kerülnek a biometriai igazolványok

Egyelőre csak becslések vannak arra vonatkozóan, hogy mennyi pénzébe fog kerülni az Európai Uniónak és nekünk európai uniós polgároknak a biometriai okmányok bevezetése.

Az új úti okmányok bevezetésére hamisítók dolgának megnehezítésére van szükség, továbbá pedig csak így biztosítható, hogy az európai uniós országok állampolgárai 2005 ősze után is vízummentesen utazhassanak az Egyesült Államokba. Az egyetértés ebben a kérdésben itt már ki is merül. Ami biztos még, hogy az új útlevelek készítési költségeit is a polgároknak kell fedezniük. Jelenleg egy német útlevél elkészítése 26 euróba kerül, a tervek szerint azonban - és ettől tart több európai politikai párt is, így például a németországi FDP és a Zöldek - az új biometriai okmányok gyártási költsége a mostani díj többszöröse is lehet majd.

Érthető tehát, hogy egyre több európai uniós államban egyre idegesebben teszik fel a kérdést a polgárok: konkrétan mennyibe is fog kerülni az új úti okmány? Csak olaj volt a tűzre Silke Stokarnak, a 90-es Szövetség/Zöldek tömörülés belpolitikai szóvivőjének tavaly december elején tett nyilatkozata, miszerint a biometriai azonosítókkal ellátott útlevelek ára elérheti majd akár a 130 eurót is. Stokar úgy véli: abszurd lenne ezeket a költségeket az állampolgárokra áthárítani, és ez az összeg elfogadhatatlan. Egyes politikusok szerint még ennél is magasabb költségvállalásra kerülhet sor.

Ugyan az Európai Parlament tavaly decemberben elfogadta a biometriai igazolványok bevezetéséről szóló javaslatot, ám gyakorlatilag azóta sem készült költségbecslés. A német parlament technikai következmény-becslő irodája szerint csak Németország számára ez 669 millió euró egyszeri és akár 610 millió eurós éves költséget jelent.

Az Európa Tanács határozata értelmében minden igazolványnak két ismertetőjegyet kell tartalmaznia: az ujjlenyomatot és arckarakterisztikai lenyomatot. A korábban szintén szóba került íriszazonosítás elvetették a későbbi lehetséges nemzetközi szabadalmi viták elkerülésére. Az adatokat az okmányokban chipekben rögzítenék. Az alkalmazandó személyazonosító módszerek tévedhetetlensége azonban még korántsem bizonyított. Azok a kérdések is megválaszolatlanok, hogy hová, milyen központ(ok)ba kerülnek az így rögzített személyes adatok; ki(k) és milyen mélységig férhet(nek) ezekhez hozzá; mik a garanciák arra, hogy kormányok vagy hatóságok nem élnek vissza ezekkel az információkkal stb.

Ezek után nem lehet csodálkozni azon, ha valakinek az az érzése kezdene kialakulni, hogy - kis túlzással - egyre inkább digitális ketrecre hasonlít lassan az Európai Unió. Úgy tűnik, mintha egyik európai uniós ország minisztériumai és szakhatóságai sem akaródznának pontosan felvilágosítani az állampolgárokat, arról, hogy miről is van szó, az amerikai terrorellenes nyomáson kívül miért van szükség a biometriai adatok rögzítésére. Nálunk sem...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Demon Eyes Kyo #16
  Nem kellett volna baszogatni az arabokat és akkor most nem tartanánk itt. Én az usába nem akarok menni, de más barbár oszágba sem ahová nem lehet a személyivel átmenni.
 • Mike #15
  szerintem meg nem igazán van igazad
 • Mike #14
  eldöntöttem, hoggy én be nem teszem a lában az USA-ba ahol úgy tekintenek rám mint potenciális bünözőre

  elvárom továbbá, hogy az amcsik se nagyon dugják ide a pofájukat, mert ha úgy bánnak egy szövetségesükkel, mintha az az ellenség lenne, akkor én sem vagyok rájuk kivncsi

  az arabokkal meg rendezzék le maguk a kis vitájukat
 • Mike #13
  fasz USA miatt majd lenyeletik az árát velünk jól
 • BiroAndras #12
  "a repülőtéren is elég szigorú az ellenőrzés, mégis berepültek a WTC-be"

  Az USA-ban belföldi járatokon kb. olyan komoly volt az ellenőrzés, mint nálunk a buszokon.
 • Tetsuo #11
  USAbuzik vagyunk, nem tudtad?
 • pemga #10
  Hmm, viszont ha a mostani árakat nézzük, akkor a német útlevél ugyanannyiba kerül, mint a magyar. (26eur az kb. 6500huf, 5 évre a magyar most 6000huf). Lagalábbis, ennyit kérnek érte zsebből.

  Ezt az arcfelismerő rendszert miért nyomják olyan nagyon? US-ben üzemel, de azt olvastam h. igen nagy hibázással dolgozik.
 • [HUN]PAStheLoD #9
  A legegyszerűbb és leggyorsabb mondjuk az ujjlenyomat, de az íriszdiagnosztika elvileg biztonságosabb, nemhiszem hogy olyan sokba kerülne, mint itt mondogatják .. 100 euró 25000 HUF .. persze egy plasztikkártyáért bele pár ócsó pár /max 4 kilo/ bájtot tároló chip és a rádiós-rezgőkör... a mai bankkártyákban is ilyesmi van , azok mégse kerünek 20 ezerbe .. pusztán hülyeség ilyenekkel riogatni a népet, aki meg hülye be is szopja.
 • [HUN]PAStheLoD #8
  jólvan erről inkább hallgass .. a zengő ügyből egy teljesen felesleges politizálást csináltak és a sok aktivista meg beszívva könnyen ráált egy kis balhézásra.

 • HUmanEmber41st #7
  A nyavalyás Amik szét akarják túrni a Mecsekben a Zengő-hegy tetejét is.. Már elkezdték a fakitermelést, a helyi zöldek a fákhoz kötözték magukat, így sikerült leállítani a radarállomás építését..természetvédelmi terület, de még mindig próbálkoznak.. most meg ilyen baromságok még.. többezer forint ilyen hülyeségekre.. a maffia úgyis megtalálja az utat az adatbázishoz, majd szépen feltörik azt is.. vagy kizsarolják az acc-ot.. már csak így működik.. aki meg nem gondolja ezt át, az majd nyugodtan megbízik a rendszerben..a repülőtéren is elég szigorú az ellenőrzés, mégis berepültek a WTC-be, meg a Pentagonba...