Gyurkity Péter

Csökkentené a bootolási időt az Intel

A processzorgyártó saját flash-alapú megoldáson dolgozik, amely a merevlemez megkerülésével drasztikusan lecsökkentené az operációs rendszer betöltődéséhez szükséges időt.

A vállalat a Tajvanon megrendezett Intel Developer Forumon beszélt az új technológiáról, amely elsősorban a hordozható számítógépeknél jöhet jól. A Robson névre keresztelt megoldás ugyanis 64 MB és 4 GB közötti kapacitást nyújt, amin rengeteg alkalmazást, háttérben futó programot tárolhatunk, mentesítve ezzel a merevlemezt a munka alól. Ily módon a fogyasztás is lecsökken, és megnő a laptop üzemideje, és gyorsulhat a programok betöltődése is.

Az Intel által ismertetett eljárás kísértetiesen hasonlít a Gigabyte megoldására, amely szintén memórián alapul. A PCI foglalatba illeszkedő, DDR memórián alapuló merevlemez, az i-RAM ugyanis szintén a bootolási időt hivatott lerövidíteni, mégpedig a különleges vezérlő chipnek - Xilinx Spartan-series FPGA (Field Programmable Gate Array) - köszönhetően. Az operációs rendszer Serial ATA merevlemezként látja a kártyát, így felgyorsíthatjuk a rendszer betöltését, illetve egyes, számunkra fontos feladatokat. A vállalat korábbi ismertetője szerint az i-RAM kapacitása nem túl nagy, ám sebessége kiemelkedő. Ők maguk 1,5 Gb/s-ot mértek, és erre alapozzák azon állításukat, miszerint a Windows XP tizenháromszor gyorsabban indul el, mint egy hagyományos merevlemezről.

A Samsung és a Microsoft áprilisban szintén hasonló megoldást mutatott be, igaz, ez az Intelhez hasonlóan flash memórián alapult. A két cég által közösen fejlesztett mobil merevlemez 1 GB beágyazott flash memóriát tartalmaz, mégpedig 1 gigabites Samsung NAND flash memórichipeket. A nagyméretű flash pufferként funkcionálhat, adatok írhatók rá és olvashatók ki belőle akkor is, amikor a merevlemez forgó tényérjai az energiatakarékosság jegyében leállnak. A merevlemezt elérő szoftverek az adatokat ilyenkor a flash memóriába írják - amikor ez megtelt, a lemezek felpörögnek, és az adatokat a mágneses rétegre rögzítik. Ezután a lemezek pörgése ismét megáll.

A Robson esetében a szoftver az Intel saját fejlesztése, míg a chipek külső gyártótól (Samsung, Toshiba stb.) származnak. Azt egyelőre nem árulták el, hogy a megoldás mikor jelenik meg kereskedelmi forgalomban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • droland #30
  "Szerintem nincs még1 oprendszer a PCn, aminél ha mondjuk játszom, utána jobban járok ha kilépés után újraindítom a gépet, mert 1 perc mire egy nyomorult Flash 7 elindul game kilépés után, ami boot után 5 sec. Vagyis 5 sec+40 sec boot<1 min indítás."

  Én ezt nem értem. Néha poénból újra megnézem a lost coastot, ami ugye majd 3/4-ed giga ramot min. felfal, megunom kilépek belőle HOPP, ki is lépett, gondolkodás nélkül 1mpce belül. Meghívom a böngészőt bejött az oldal, sehol egy krekegés, darálás a vinyón.

  BÁR azt nem árt elfelejteni, hogy ha X memóriánk van és ebből egy játék több mint X-et igényel, akkor szépen megállás nélkül cseszegeti a vinyónkat és akkor ne csodálkozzunk, hogy kilépés után még próbálja magát megtisztítani. Linux alatt 256mb ramnál már láttam dolgozni emberként több mint fél gigás KÉPPEL egy programmal, és a programmal való kilépés után még az az OS sem tudott min. 5mpig mit kezedni a felhasználó kérésekkel (pl. klick), az is "meghalt" egy pár mp-ig... ez van...

  Miért várunk csodát egy olyan géptől VAGY os-től amin egy olyan szoftvert futtatunk aminek a memória igénye Z, nekünk pedig nincs min. 1.5xZ? Miért várjuk el, hogy gond nélkül(folyamatosan) fusson??? Miért nem indítjuk el akkor a quake3-mat egy vooodoo1-essel egy p1-es gépen 4 mega rammal win95-ön??????? (a win95 fut 4mb ramon!) Szóval ennyi...
 • dez #29
  Ó, hát az ugye fejlesztési idő, pénz. Az ő pénzük. Viszont az ilyen cuccokkal, mint amiről a cikk szól, a vásárlók pénze kerül elköltsére. :p
 • dez #28
  Azt észrevettétek már, hogy amikor kirakja a login képet, még bőven dolgozik a vinyó? És ha kapásból ráklikkeltek a belépésre, annyi idővel tovább tart a bejelentkezés, mint amennyi ideig a login-képernyő kirakása után szöszmötöl még, ha nem lépünk be rögtön. Cseles... :p
 • Komolytalan #27
  Ez tény, hogy a win bootol be leggyorsabban, de sajna azt is kell legtöbbször bootolni. Szerintem nincs még1 oprendszer a PCn, aminél ha mondjuk játszom, utána jobban járok ha kilépés után újraindítom a gépet, mert 1 perc mire egy nyomorult Flash 7 elindul game kilépés után, ami boot után 5 sec. Vagyis 5 sec+40 sec boot<1 min indítás.
  Na mind1, nem XPt akarom fikázni, de nehéz elmenni amellett, hogy pár dolog már lassan 10 éve kérésként megfogalmazódott MS felé (már W95-ben is sz.r volt), és azóta se tudnak vele mit kezdeni, vagy inkább nem akarnak mert nem növeléné egyértelműen az eladások számát, egy csicsás xp skin meg növeli.
  Egyik ilyen probléma amit fentebb említettem, hogy mivel ő az oprendszer, csak rajta keresztül lehet megváltoztatni a boot procedúrát (pl belerakni vmi driver betöltését, mittomén), ezért ha ilyet detektál igenis készítsen el egy quickboot image-t, és arról induljon.
  A másik az az, hogy ha egy programnak memóriára van szüksége akkor adjon már neki abból az átlagos 200M disk cacheből, ne kényszerítse szegény programot biztos swapelésre azért, mert arra az adatra ami a cacheben van még lehet hogy szükség lesz. Érted: biztosan kell memóra/lehet hogy kell memória közül a biztosan kellnek legyen nagyobb a prioritása. Nehéz megoldani, gondolom.
  A harmadik az, hogy ha már beépített copy rutint használ akkor ne legyen már olyan hülye, hogy amit másol azt megpróbálja belerakni cache-be, még akkor is ha az egy 4 gigás image file, és közben meg még a kernelt is kiswapeli.
  Az első az fejlesztés, azt aláírom. Még az is lehet hogy hónapokig is kellene rajta dolgoznia a legjobb MS fejlesztőknek, mert tényleg nagyon az aljába kell beletúrni. A második kettő - vagyis az idióta disk cache kezelés javítása - viszont pite. Mivel XP már nem fagy gyakran, az újraindításra ált. a belassulás miatt van szükség, az meg emiatt az idióta disk cache kezelésből fakad, ezért ezzel el lehetne azt érni, hogy nem is zavarna senkit se hogy meddig bootol a gép, mert úgyis max naponta 1x kellene elindítani.
 • RogueGigi #26
  Asszem régi mondás, hogy a w98 gyorsan kifagy, cserébe viszont legalább gyorsan bootol ;)
 • NEXUS6 #25
  Mennyire erős?;)
 • BiroAndras #24
  Én láttam win98-at 2 sec alatt teljesen felállni. A titok a hálókártya hiánya volt (és egy erős gép).
 • dez #23
  Elfárad a mágnesesség? :p Én nem hiszem, hogy itt ilyen gond lenne. Láttam már 10 éve működő vinyót. Itt inkább a mechanikai kopás okoz gondot. (Az újabbaknál még inkább, mint a régieknél. Bár a legújabb folyadékcsapágyas megoldás ilyen nagy kapacitásoknál jobb, mint a golyóscsapágyas.)
 • dez #22
  Valóban, a Gigabyte-os topikban be lett linkelve két flash alapú ipari megoldás, azok sustained sebessége 10, ill. 44 MB/s.
 • asysoft #21
  Igen, a Gigabyte DDR-re épülő megoldásánál valóban. De nemhiszem, hogy egy flash is hasonló sebességre lenne képes, szerintem még a tizedére sem.