Gyurkity Péter

Csak ikermagon frissít az Intel

A legfrissebb hírek szerint a vállalat mégsem cseréli le a Pentium Extreme Edition 840 magját, miközben az alaplapgyártók ismét chipkészlet-hiányt emlegetnek, ám ezúttal a csúcskategóriában.

A The Register cikke szerint az ikermagos Pentium D 820, 830 és 840 processzor megkapják a frissített, B-0 jelzésű magot, míg az Extreme Edition 840 ezúttal kimarad a ráncfelvarrásból. Az új ikermagos 830 október 21-től, míg a 820 csak március 3-án lesz kapható. Az oldal által szemügyre vett dokumentum nem tartalmaz indoklást, ám többek úgy vélik, hogy az Extreme Edition jelenlegi sorozatának a vártnál jobb gyártási eredménye készteti a gyártót a generációváltás elhalasztására. Az ok tehát ezúttal nem hiányosság, hanem éppen a javuló teljesítmény.

Amint arról a napokban beszámoltunk, az Intel szép sorban cseréli le processzorainak magját. Az új verziók már magukban foglalják az eredeti EM64T-ből hiányzó két 64 bites utasítást - LAHF, SAHF - amely így tökéletesen kompatibilis lesz a rivális gyártó utasításkészletével. Az új mag ezen felül megfelel az Európai Unió új környezetvédelmi szabályozásának, pontosabban az elektronikus készülékekben felhasznált veszélyes anyagok mennyiségét korlátozó rendelkezésnek.


A vállalat épp a napokban döntött arról, hogy a Pentium 5xx sorozat két tagját fokozatosan kivonja a forgalomból. A két áldozat a Pentium 4 561 és 571, amelyek júniusban jelentek csak meg, ám karrierjük januárig tart majd. Az utolsó példányokat márciusban, illetve áprilisban szállítják le, utána nem lesznek elérhetők. Az Intel ezt a lépést a vásárlói igények változásával indokolta.

Több alaplapgyártó eközben a vállalat chipkészleteinek hiányáról panaszkodik, amely hiány a DigiTimes szerint a belépő szintű i915-ös lapkáktól mostanra kiterjedt a csúcskategóriás i945G vonalra is. A gyártók szerint ez a hiány nagyban csökkentette a Pentium 4 alaplapok számát, és lelassította a második generációs DDR memóriákra történő átállást. Ezen a hiányon segíthetnek a SiS és a VIA belépő szintű termékei, ám az i945-vonalon nincsenek megfelelő változatok, és az elkövetkezendő hat hónapban érezhető lesz a szűkös kínálat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • joed #3
    Ostoba, irigy és kicsinyes magyar mentalitás (ld. #2 thread) ...
  • Axon #2
    Majd részegezem a procit egy funérlemezre.
  • IMYke2.0.0.0 #1
    Sírva ne fakadjak...