Gyurkity Péter

Fogyasztást csökkent az Intel

A processzorgyártó fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy x86-alapú chipjeit a hordozható készülékek piacán is sikerrel dobja piacra, ehhez azonban elsősorban a fogyasztást kell minimálisra csökkenteniük.

A Cnet magazin szerint a vállalat stratégiája a Low Power Intel Architecture (LPIA) projekten nyugszik, amely nevéhez híven az ultraalacsony fogyasztású chipek kifejlesztését célozza meg. Ennek érdekében nemcsak processzorokat, hanem lejátszókat, és egyéb hordozható készülékeket is terveznek, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a fejlesztések sikeréhez. "Ez a projekt egyike azon elképzeléseinknek, amelyek a fogyasztás/teljesítmény arány javítására irányulnak" - jelentette ki az Intel szóvivője.

Az LPIA több részletét egyelőre homály fedi, amelyet csak a következő héten esedékes Intel Developer Forum alatt szándékoznak eloszlatni. Mindenesetre a cél világos: a vállalat szeretne betörni, és jelentős szeletet kiharapni a hordozható eszközök piacából, mégpedig az x86 alapú chipek speciális változataira támaszkodva. "Teljesen világos, hogy idővel a hordozható és beágyazott rendszerek egyfajta miniatűr számítógépekke válnak majd. Ezek az eszközök elegendő teljesítményt nyújtanak majd a beszéd- és képfelismerési feladatokhoz. Méreteikhez képest nagy kijelzőt kapnak, és multimédiás, valamint érzékelő rendszerekkel egészülhetnek ki" - vázolta fel a vállalat elképzeléseit Ram Chary, a projektet ismertető dokumentumban.

Az ultraalacsony fogyasztású Pentium M processzor, a maga 5,5 wattos maximális fogyasztásával tehát nem jelenti a végcél elérését. Az Intel a teljes rendszer fogyasztását szeretné erre a szintre csökkenteni, ami nem lesz könnyű feladat, még akkor sem, ha ebbe nem vesszük bele a merevlemez és a kijelző fogyasztását. Amennyiben azonban az Intel sikerrel jár, egy új piac nyílhat meg előtte, amely hozzájárulhat a bevételek, no meg a vállalat hírnevének növeléséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #4
    "Az ultraalacsony fogyasztású Pentium M processzor, a maga 5,5 wattos maximális fogyasztásával tehát nem jelenti a végcél elérését."

    Ó, milyen trükkös megfogalmazás... Igen könnyű úgy érteni, minden Pentium M ilyen. Helyesebb lenne: "A Pentium M processzorok ultraalacsony fogyasztású változata..." (Ami mellesleg alacsony frekin is megy.)
  • arty #3
    jó helyen járok? ez a cikk szól a "semmiről" ? :)
  • IMYke2.0.0.0 #2
    Kár, hogy a cím félrevezető...
  • Punkerwork #1
    hajrá :)