Gyurkity Péter

ATI és SiS lapkakészleteket vásárol fel az Intel

A processzorgyártó a korábbi híreknek megfelelően felhagy a belépő szintű chipkészletek gyártásával, ám mégsem vonul ki ebből a szegmensből, hanem partnereinek termékeire építi saját megoldásait.

Tajvani hírforrások augusztus elején szimatolták ki, hogy az Intel jelentős változtatásokra készül a chipkészlet üzletágban, és többek között felhagyna a belépő szintű, olcsóbb változatok gyártásával. Teszi ezt azért, hogy minden erővel a drágább megoldásokra és a Centrino platformra koncentráljon, a konkurens gyártókra hagyva a megüresedő helyet. Ez a lépés az i865, i910 és i915GL/PL chipkészletek gyártásának leállítását, illetve azok lassú kifutását jelenti. Szakértők szerint az így keletkező óriási űrt a rivális gyártók nem fogják tudni rövid időn belül kitölteni.

A korábban valószínűsített lépést látszik megerősíteni, hogy az Intel a napokban jelentős tételben rendelt ATI és a SiS chipkészleteket. A tajvani DigiTimes a kínai Commercial Times nevű lapra hivatkozva adta hírül a megrendelést, amely a hír szerint az ATI RC410, illetve a SiS 661FX és 661GX lapkakészletekre vonatkozik. Előbbi az i915 alaplapokat, míg a SiS megoldása az i865 chipkészletet hivatott helyettesíteni. A kínai lap havi másfél millió darabos tételt valószínűsít, ám arról nem esett szó, hogy mindez mennyibe került a processzorgyártónak. Az első szállítmány állítólag októberben indul útjára.

Érdekes lépés ez az Intel részéről, főleg, ha a gyártókat nézzük. Az ATI nem nevezhető nagy játékosnak ezen a területen, míg a SiS - nyilvánvaló eredményei ellenére - még mindig sokakban ellenérzést kelt. Ez utóbbi cég mindig is olcsó megoldásairól volt híres, és keményen harcolt az előítéletek ellen. Számukra az erőfeszítések elismerését is jelenti a mostani megállapodás, amely révén ismét előrenyomulhatnak a belépő szintű termékek piacán. Érdekes, hogy a VIA ezúttal nem jutott szerződéshez.

Az i915 és i865 jelentőségét mutatja, hogy a vállalat világszerte jelentős forgalmat bonyolít le ezen lapkakészletekkel. Nem véletlen, hiszen számos országban ezek testesítik meg a megfizethető kategóriát, és a kedvező ár nem feltétlenül jelent alacsony teljesítményt. Az i865-re épülő alaplapok itthon 13-20 ezer forint között kelnek el, míg az i915 lapok ára 20-30 ezer forint körül mozog. AZ újabb Inteles chipkészletek ennél valamivel drágábbak, és 30 ezer forint felett a legtöbben már kétszer is meggondolják, hogy megéri-e a befektetést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #11
    Ez így sima IRQ problémának látszik, mert szvsz kb. semmi más köze nem lehet a kettőnek egymáshoz.
  • PLaci #10
    egyszer egy családtagom SIS-es P4 lapot vett, ha bedugta az USB-be a Joystic-ot, akkor (akár futás közben is!) megszűnt a másodlagos IDE csatorna...
  • Punkerwork #9
    majd 3 évig volt SIS-es lapom nem volt vele bajom, most meg 915 van, remélem ez is kibírja addig, ja és ASUS lapom van nagyon régóta :)
  • eke #8
    Mindegyiknek van valami kehéje... a SIS-t meg nem kell szidni, mert igenis tud jó chipszetteket készíteni csak soxor az op.rendszerek és a programok optimalizálásával is gond van. Emlékszem miket szívtam még anno a VIA 694x-es alaplappal a winfos alatt, mikor megvettem az i815-ös alaplapot volt azzal is olyan amelyik op.rendszer telepítésnél az első újraindításánál soha többet nem éledt fel. 3 deszkát cseréltek mikor hozzámvágtak egy MSI-t amivel nem volt gond... Úgyhogy nincs hibátlan termék az tuti
  • Inquisitor #7
    Úgy tudom a SiS intel vonalon elég gyors ramkezelésben ... többi részét nem tudom, VIA állítólag az IDE/SATA részen domborít, de a ramkezelése lassú, az ATI meg természetesen integrált VGA-ban verhetetlen, ellenben ótvar gagyi az USB vezérlője. :)
  • Laalee #6
    intel oldalon nemtudom milyen a sis, de az amd chipsetjei jók, ebböl gondolom intel sem lehet ennél rosszabb. nem sebességbajnokok, de stabilak, megbizhatók, olcsók, és mivel a belépőszint piacán ugysem az a +1% teljesítmény a döntő amit egy jobb alaplap ad, tökéletes választás lehet.
  • Inquisitor #5
    Jaja, NForce-nak híresen f*s az ide kezelése, még is sokan istenitik.
    Másrészt volt nálunk egy fazon tegnap, és azt mondta, hogy össze akart állítani inteles gépet 4x1GB rammal, erre a cégnél megdöbbenve látták, hogy akár i865, akár i875-el próbálkoztak (gyártófüggetlenül!), 3,2GB-ot látott a rendszer ...
  • Inquisitor #4
    Nincs velük komoly baj, ellenben rohadtul válogatos az ATI chipset a memóriák között.
    A SiS-ről nem tudok, hogy olyan baja lenne, ami lassúvá vagy instabillá tenné, HA normálisan telepítik ... (meg nem mellékesen 8 hónappal elöbb volt Dual DDR-es chipsetje, mint az Intelnek.)

    Amúgy vicces a hír, ezek szerint a híresen stabil (ámde fertelmesen antituningos, és végletekig butított) Intel alaplapokat, amiket az AsusTek gyárt, mostantól ATI és SiS chipsettel jönnek ki alsó szegmensben? :)
  • TommyGun #3
    Azért mert te hülye vagy hozzá attól az még jó is lehet...vannak nagyon jó sis lapkák és vannak kevésbé jók...ahogy nForce-al is lehet szopni meg VIA-val is...
  • JZO #2
    ATI-t nem, de a SIS az valami fertelmesen szar, trágya, gané. Inkább életem végéig ez a gépem maradjon, de itt nem akarok meglátni SIS-t.