30
 • droland
  #30
  "Szerintem nincs még1 oprendszer a PCn, aminél ha mondjuk játszom, utána jobban járok ha kilépés után újraindítom a gépet, mert 1 perc mire egy nyomorult Flash 7 elindul game kilépés után, ami boot után 5 sec. Vagyis 5 sec+40 sec boot<1 min indítás."

  Én ezt nem értem. Néha poénból újra megnézem a lost coastot, ami ugye majd 3/4-ed giga ramot min. felfal, megunom kilépek belőle HOPP, ki is lépett, gondolkodás nélkül 1mpce belül. Meghívom a böngészőt bejött az oldal, sehol egy krekegés, darálás a vinyón.

  BÁR azt nem árt elfelejteni, hogy ha X memóriánk van és ebből egy játék több mint X-et igényel, akkor szépen megállás nélkül cseszegeti a vinyónkat és akkor ne csodálkozzunk, hogy kilépés után még próbálja magát megtisztítani. Linux alatt 256mb ramnál már láttam dolgozni emberként több mint fél gigás KÉPPEL egy programmal, és a programmal való kilépés után még az az OS sem tudott min. 5mpig mit kezedni a felhasználó kérésekkel (pl. klick), az is "meghalt" egy pár mp-ig... ez van...

  Miért várunk csodát egy olyan géptől VAGY os-től amin egy olyan szoftvert futtatunk aminek a memória igénye Z, nekünk pedig nincs min. 1.5xZ? Miért várjuk el, hogy gond nélkül(folyamatosan) fusson??? Miért nem indítjuk el akkor a quake3-mat egy vooodoo1-essel egy p1-es gépen 4 mega rammal win95-ön??????? (a win95 fut 4mb ramon!) Szóval ennyi...
 • dez
  #29
  Ó, hát az ugye fejlesztési idő, pénz. Az ő pénzük. Viszont az ilyen cuccokkal, mint amiről a cikk szól, a vásárlók pénze kerül elköltsére. :p
 • dez
  #28
  Azt észrevettétek már, hogy amikor kirakja a login képet, még bőven dolgozik a vinyó? És ha kapásból ráklikkeltek a belépésre, annyi idővel tovább tart a bejelentkezés, mint amennyi ideig a login-képernyő kirakása után szöszmötöl még, ha nem lépünk be rögtön. Cseles... :p
 • Komolytalan
  #27
  Ez tény, hogy a win bootol be leggyorsabban, de sajna azt is kell legtöbbször bootolni. Szerintem nincs még1 oprendszer a PCn, aminél ha mondjuk játszom, utána jobban járok ha kilépés után újraindítom a gépet, mert 1 perc mire egy nyomorult Flash 7 elindul game kilépés után, ami boot után 5 sec. Vagyis 5 sec+40 sec boot<1 min indítás.
  Na mind1, nem XPt akarom fikázni, de nehéz elmenni amellett, hogy pár dolog már lassan 10 éve kérésként megfogalmazódott MS felé (már W95-ben is sz.r volt), és azóta se tudnak vele mit kezdeni, vagy inkább nem akarnak mert nem növeléné egyértelműen az eladások számát, egy csicsás xp skin meg növeli.
  Egyik ilyen probléma amit fentebb említettem, hogy mivel ő az oprendszer, csak rajta keresztül lehet megváltoztatni a boot procedúrát (pl belerakni vmi driver betöltését, mittomén), ezért ha ilyet detektál igenis készítsen el egy quickboot image-t, és arról induljon.
  A másik az az, hogy ha egy programnak memóriára van szüksége akkor adjon már neki abból az átlagos 200M disk cacheből, ne kényszerítse szegény programot biztos swapelésre azért, mert arra az adatra ami a cacheben van még lehet hogy szükség lesz. Érted: biztosan kell memóra/lehet hogy kell memória közül a biztosan kellnek legyen nagyobb a prioritása. Nehéz megoldani, gondolom.
  A harmadik az, hogy ha már beépített copy rutint használ akkor ne legyen már olyan hülye, hogy amit másol azt megpróbálja belerakni cache-be, még akkor is ha az egy 4 gigás image file, és közben meg még a kernelt is kiswapeli.
  Az első az fejlesztés, azt aláírom. Még az is lehet hogy hónapokig is kellene rajta dolgoznia a legjobb MS fejlesztőknek, mert tényleg nagyon az aljába kell beletúrni. A második kettő - vagyis az idióta disk cache kezelés javítása - viszont pite. Mivel XP már nem fagy gyakran, az újraindításra ált. a belassulás miatt van szükség, az meg emiatt az idióta disk cache kezelésből fakad, ezért ezzel el lehetne azt érni, hogy nem is zavarna senkit se hogy meddig bootol a gép, mert úgyis max naponta 1x kellene elindítani.
 • RogueGigi
  #26
  Asszem régi mondás, hogy a w98 gyorsan kifagy, cserébe viszont legalább gyorsan bootol ;)
 • NEXUS6
  #25
  Mennyire erős?;)
 • BiroAndras
  #24
  Én láttam win98-at 2 sec alatt teljesen felállni. A titok a hálókártya hiánya volt (és egy erős gép).
 • dez
  #23
  Elfárad a mágnesesség? :p Én nem hiszem, hogy itt ilyen gond lenne. Láttam már 10 éve működő vinyót. Itt inkább a mechanikai kopás okoz gondot. (Az újabbaknál még inkább, mint a régieknél. Bár a legújabb folyadékcsapágyas megoldás ilyen nagy kapacitásoknál jobb, mint a golyóscsapágyas.)
 • dez
  #22
  Valóban, a Gigabyte-os topikban be lett linkelve két flash alapú ipari megoldás, azok sustained sebessége 10, ill. 44 MB/s.
 • asysoft
  #21
  Igen, a Gigabyte DDR-re épülő megoldásánál valóban. De nemhiszem, hogy egy flash is hasonló sebességre lenne képes, szerintem még a tizedére sem.
 • Zsoldos
  #20
  Hat, eloszor tanuld meg rendesen hasznalni az xp-t, aztan dontsd el mi a nevetseges es mi nem.
 • NEXUS6
  #19
  Az új PPC-s Amiga OS4.0 egy reset után kb 1.5 sec alatt bútol újra!!!!!;)))))

  Asszem a Win még jelentős kihívással néz szemben ezen a területen.
 • strogg
  #18
  Mellesleg pl linuxnál ha az initrd, és a kernel hardveres flash-ről futhatna, és a boot magaer is, illetve lehetne oda manuálisan un: profilt menteni, szerintem a felére lehetne csökkenteni a boot időt.
  De ez csak egy gyors kis agymenésem most, ahogy így hírtelen gondolok az ötletre.
 • strogg
  #17
  A BeOS azért megveri a wint boot sebességben.Szal messze nem a win a leggyorsabban töltödö rendszer pc-n.
  Még az új fejlesztésű Zeta is tudja ezt a sebességet. Imádom is a BeOS-t :)
 • fejesprf
  #16
  na de en nem egy programok nelkuli vindows-t hasznalok mert az nem eleg semmire
 • hmhm
  #15
  vagy csak nem vagy elég simerős a többi OS körében..

  Win- ha jól tudom a hálózati kapcsolatokkal vacakol sokat bootoláskor.
  Ez egy retro ötlet, a C64 is hasonlóan volt megalkotva, csak ott ugyen melehetett felülírni az OS romját.
 • shusaku
  #14
  PC-n messze a windows xp bootol be a leggyorsabban az oprendszerek közül (leszámítva a dos-t)
 • PyRex
  #13
  Hát nem tudom, akkor nálad valami nagyon el van cseszve... Én mondjuk saját XP installt csináltam az nLite programmal, de nekem a boot, az annyi, hogy a bios eltűnése után 0,5 másodpercre bevillan az XP logo, utána 5mp fekete képernyő, majd login ablak... Csak az nLite elég sok baromságot kiszedett a Windowsból, amit beállítottam neki, emiatt lett ilyen gyors, mindenkinek ajánlom :)
 • irkab1rka
  #12
  csak annyi kéne, hogy az oprendszer támogassa a suspend to flash opciót, és lehessen "bootolni" flash kártyáról. Na persze csak belsőről.
 • valamit
  #11
  mi az hogy nem érné meg a macerát? több tízezer ember több éven át dolgozik milliók számára valamin, amiért komoly pénzt kér, amivel ennek a millióknak minden nap szembesülni kell, és nincs kettő aki ezt megoldaná? na ne nevettess... nem éri meg a macerát... sose szoktam ilyet írni de ez giga LOL
 • moha
  #10
  Nekem még a 10-ik hibárnálás után is visszajön a rendszer, aztmondom elég megbízható, csak egy bizonyos VIA-s IDE driver-nél voltak gondjaim, lehet hogy neked is ilyen problémád van
 • fejesprf
  #9
  Zsoldos nevetseges amit mondasz mert nekem 3.2 intel 1giga rammal 2db 160-as sata 1db 250-es vinyoval es nekem bootvis optimalizalas 29 masodpercet ir ki es meg egy joideig nemigazan tudok semmitse csinalni kb (20mp) altalaba a rendszer nem oregebb nalam 3honaposnal.
 • Akuma
  #8
  gondolom, ha így duál módban akarja az ember használni a flash ramokat, akkor magát a szoftvert is át kell írni, hogy csak azokat az adatokat tegye oda bele, amik szükségesek egy bootkor... ugyanás nem mindenkinek telik 4 giga flash ramra :(
 • CsabiDuke
  #7
  bootvis-tool.. asszem kb erre való.
 • Zsoldos
  #6
  Legtobb gepen nem szokott gondolkodni dara nelkul. Viszont sokszaz file-hoz kell nyulkalnia, azert lassu. Meg lehetne csinalni egy rendszert, ami monitorozna magat boot kozben, es osszeallitana maganak egy kisokos file-t. De a legminimalisabb valtoztatas utan(kerdes, mi szamit annak, ezt mi tudna figyelni) is ujra es ujra kene csinalni a vizsgalatot, a gyorsfile osszeallitasat. Egy ilyen esemeny tobbszor is elofordulhat, mig hasznalod a geped. Nem erne meg a macerat, jelenleg sok mas dolog van amire gyurni kene. Az xp betoltesi ideje nem veszes egy rendes konfigon. Nekem egy oskovulettel kb 15mp.

  Na szoval azert ez egy "kicsit" mas kategoria mint a pts dos, nem kene ahhoz hasonlitani.
 • Zsoldos
  #5
  Oda van irva, hogy 1.5 gb/sec. Egy vinyo ahhoz kepest sehol sincs. Amugy a merevlemezek is hasznalhatatlanna valnak bizonyos szamu iras utan ;)
 • Komolytalan
  #4
  Az a baj, a köcsög windowst bootolásakor nem csak a disk fogja vissza, hanem időnként megáll és másodpercekig gondolkodik. Nameg amit be kell töltenie - kb 100 mega - az egy sima diskről is kb 5 sec alatt beolvasható lenne (20MByte/sec szekvenciális olvasási sebességet már minden vinyó tud), ha össze volna állítva egy nem fragmentált clustersorozattá(lásd PTS DOS vagy 10 éve), nem 5 byteonként kapkodna a vinyó különböző részeihez.
 • Athlon64
  #3
  Az ötlet jó, de valahogy úgy kellene megoldani, hogy a rendszer magját beolvasná Flash-ről és a többi meg menne a HDD-ről.
  A másik ami gyorsítaná a rendszert ha a hibernálás funkció stabil lenne! Mert kb. a második leállítás után már nem áll fel a rendszer!
 • maggi
  #2
  jaja, lehet azert valik hasznalhatatlanna bizonyos szamu iras utan, hogy ujat kelljen venni....
 • asysoft
  #1
  Nem lassabb a flash, mint a merevlemez? Másrészt tudtommal bizonyos számú írás után használhatatlanná válik... Érdekes.