Sg.hu/CW Számítástechnika

Mobil merevlemez beágyazott flash memóriával

A Samsung és a Microsoft már 2003 óta együttműködésben fejlesztik a hibrid merevlemezt.

A vállalatok szerint a memória beépítésével lényegesen felgyorsítható az adatok írása és olvasása, valamint csökkenthető a fogyasztás, amely noteszgépek esetén rendkívüli fontossággal bír. A seattle-i Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) rendezvényen mutatkozik be a Samsung és a Microsoft által közösen fejlesztett mobil merevlemez, amely 1 GB beágyazott flash memóriát tartalmaz.

A hibrid merevlemezes meghajtók egy 1 gigabites Samsung NAND flash memóriachipet tartalmaznak. A vállalatok szerint a megoldás ideális kombinációja a mágneses elven működő merevlemezzel elérhető nagy adatsűrűségnek és a flash memória segítségével elérhető alacsony fogyasztásnak, illetve nagy írási és olvasási sebességnek. További előnyt jelent, hogy a nagyméretű flash memória egyfajta pufferként funkcionálhat, adatok írhatók rá és olvashatók ki belőle akkor is, amikor a merevlemez forgó tényérjai az energiatakarékosság jegyében leállnak. A merevlemezt elérő szoftverek az adatokat ilyenkor az 1 gigabites flash memóriába írják, amikor ez megtelt, a tányérok felpörögnek és az adatok a mágneses rétegen kerülnek rögzítésre. Ezután a lemezek pörgése ismét megáll.

A WinHEC konferencián elhangzott nyilatkozatában Ivan Greenberg, a Samsung Semiconductor marketingigazgatója elmondta, hogy a bemutatott prototípusban a tányérok minden 30 percben mindössze 30-45 másodpercig mozognak, és a végső cél, hogy ez az időtartamot egy órára tolják ki. "A hagyományos merevlemezek a laptopok fogyasztásának 10-15 százalékát teszik ki" - jelentette ki Greenberg, hozzátéve, hogy az új hibrid megoldás négy órás működés esetén 36 perccel hosszabbítaná meg a működési időt, emellett felgyorsítja a rendszer betöltődését.

Az már biztos, hogy a sikeres tesztelés után a vállalatnak nem esne nehezére a sorozatgyártás beindítása, hiszen a világ első számú flash memória gyártójaként a Samsungnak bőven van miből gazdálkodnia. Az új megoldás egyben lehetőséget kínál a stagnáló piac felkavarására és a kereslet fellendítésére.

A koreai elektronikai cég szerint a hibrid merevlemezek többe fognak kerülni a "hagyományos" meghajtóknál, azonban olyan új képességeket vonultatnak fel, amelyek miatt érdemes kifizetni a nagyobb összeget. A két vállalat közös elgondolása alapján a Samsung gyárt majd olyan merevlemezeket, amelyek kereskedelmi forgalomba kerülnek, a cég szerint a 2006-ban megjelenő notebookok már tartalmazhatják a hibrid meghajtókat. A Samsung szerint a flash memória használata jelentősen rövidíti a merevlemezen található operációs rendszer indulási idejét, így a hibrid meghajtók ideálisak lehetnek például a következő generációs Windows, a Longhorn használatához.

A vállalat reményei szerint a hibrid merevlemezek első példányai még az idei év vége előtt elkészülnek, és az első ilyen háttértárolókat tartalmazó laptopok a következő év elején kerülhetnek majd a boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!