Specker Balázs

Megnövelt élettartamú akkumulátorokat ígér az Intel

Nemrég számoltunk be arról, hogy az Intel új energiafogyasztást csökkentő módszereken dolgozik chipjeinél; most újabb részleteket hozott nyilvánosságra.

A nemrég elért áttörés, a tranzisztortechnológia miniatürizálásának tudható be. A cég a 90 nanométeres chipek után a 65 nanométeres gyártástechnológiára vált, és a tranzisztorok méretének csökkentésével az általuk felhasznált energiát is mérsékelheti- derül ki a processzorgyártó sajtóközleményéből. A chipek áramfelvételének leszorításában a tranzisztorok fejlesztése kulcskérdésnek számít minden hordozható, illetve akkumulátorral működő eszköznél.

A tranzisztorokból még kikapcsolt állapotukban is elfolyó áram komoly kihívás elé állítja az egész ipart. A cég ígérete szerint az új technológiával készült modellek már az elkövetkezendő pár évben feltűnhetnek laptokokban, illetve mobileszközökben. "A tranzisztorok száma néhány chipnél meghaladhatja az egymilliárdot is, így érthető, hogy magukra a tranzisztorokra alkalmazható fejlesztések a processzor számára hatalmas előnyt jelenthetnek" - nyilatkozta Mark Bohr az Intel Process Architecture vezetője a PhysOrg.comnak. Természetesen a tranzisztorok számának növelésével a fogyasztás tovább emelkedik.

"Az új, 65 nanométeres technológiával készült tesztdarabokon végzett kísérletek igazolják, hogy tranzisztoron elfolyó áram mintegy ezerszer kevesebb lehet, mint a hagyományos eljárással készült egységek esetében. A fogyasztók általában azokat a mobil eszközöket kedvelik, amelyeknél a lehető leghosszabb az akkumulátor élettartama. Ezeket a termékeket nagyban fogja segíteni az új ultraalacsony eergiafelvételű gyártási módszer" - nyilatkozta Mooly Eden, az Intel Mobile Platforms Group vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tbone #14
  Lehetne most is csinalno 20 orat kibiro notebookot, de az nem lesz 2.5kg az biztos:)
 • IoIa #13
  Lehet, de a hír arról szólt.
 • dez #12
  Lehet, hogy nem csak a szivárgási áramot csökkentik.
 • Murdoc #11
  Bazeg, hol vagyunk még a 20-30 órás nótbuk aksiktól....ejjj, pedig jó lenne ezt fejleszteni, mertszivesen venném, ha mondjuk elmegyek nyaralni a dzsungel közepébe, és ott is tudnék gépezni. Amíg nem lesz legalább 20 óra az aksiidő, addig nem is veszek nótbukot! :)
 • IoIa #10
  "Ezerszeres élettartamot ígér az Intel az akkumulátoroknál" - ez így marhaság. Az Intel nem aksikat gyárt...
  Egy aksinak önkisülése is van, vagyis előbb-utóbb magától is lemerül. Az intel által gyártott termékeken kívül egyéb fogyasztók is vannak egy készülékben/számítógépben, ráadásul csak a szivárgási áram csökkenésére tettek igéretet.
 • shabba #9
  Ezredrészére csökkenti a szivárgási áramot az Intel új gyártástechnológiája
 • shabba #8
  Ami a cikk címében szerepel olyat az Intel sosem ígért, ez max a cikkíró fantáziájának a szüleménye. Az Intel a szivárgási áramot csökkentette ezred részére.
 • stinkydiver73 #7
  Nekem úgy rémlik, hogy a szivárgási áram a fogyasztás 25%-át adja. Ha ezt 1milliárd %-kal csökkentik, az akkor is csak 25%-kal több aksiidő.
 • applebalaton #6
  ...már csak a "sokat" zabáló merevlemezeket vagy az állandóan swappelő operációs rendszereket kell lecserélni, és a gépeket alapból 2 G rammal árusítani.
 • HUmanEmber41st #5
  Ha most 1 órát megy az akksiról a notebook, majd megy 2 órát..
  Ha a methanolos akksival kombinálják, már elég komoly eredményeket lehet elérni..